Guvernele statelor din zona euro au căzut, marți, de acord să acorde linii naționale de credit în valoare de până la 55 de miliarde de euro pentru a acoperi costurile băncilor care vor da faliment, până când vor exista contribuții suficiente din partea băncilor la Fondul Unic de Rezoluție (SRF), transmite Reuters.
Fondul Unic de Rezoluție (SRF) face parte din proiectul uniunii bancare în zona euro, în conformitate cu care toate marile bănci din zona euro vor fi supervizate de Banca Centrală Europeană și toate depozitele bancare vor fi garantate până la 100.000 de euro.
Liniile naționale de credit ce vor fi deschise de la începutul anului următor vor susține Fondul Unic de Rezoluție la care băncile ar urma să plătească taxe anuale și care, la finele unei perioade de tranziție de opt ani, ar urma să ajungă la 55 de miliarde de euro.
‘Statele membre care participă la uniunea bancară au căzut de acord să pună la punct un sistem de aranjamente de finanțare de tip punte pentru a asigura o finanțare suficientă a SRF în timpul perioadei de tranziție’, se arată într-o declarație a miniștrilor europeni de Finanțe.
Contribuțiile vor fi împărțite între guvernele participante în funcție de sumele pe care se așteaptă să le primească din partea sectoarelor bancare naționale.
‘Suma totală și modul de repartizare va fi revizuit la finele lui 2017, sau mai devreme, dacă și state membre care nu sunt în zona euro decid să se alăture uniunii bancare’, se mai arată în declarație.
Miniștrii subliniază, însă, că liniile naționale de credit vor fi trase doar în ultimă instanță, numai după ce vor fi epuizate toate celelalte surse de finanțare, care includ recurgerea la fondurile acționarilor, ale deținătorilor de obligațiuni și chiar și a deponenților, potrivit directivei UE privind redresarea și rezoluția bancară.
De asemenea, Fondul Unic de Rezoluție poate împrumuta singur fonduri, beneficiind de garanția contribuțiilor viitoare ale băncilor, iar această opțiune trebuie utilizată și ea înainte de a se folosi liniile naționale de credit.
În timp, liniile naționale de credit ar urma să fie înlocuite de o garanție comună, care cel mai probabil va fi fondul de salvare a zonei euro (European Stability Mechanism), cel mai târziu la finalul perioadei de tranziție de opt ani.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii