Economistii bancilor prognozeaza accelerarea PIB-lui la 4% in acest an si la 5% in 2016

Autor:

Bancherul.ro
2015-12-07 10:38

Economistii bancilor se asteapta ca economia Romaniei sa accelereze la 4% la finalul acestui an si la 5% in 2016, peste potentialul estimat in jurul a 4% pe an, pe fondul masurilor de relaxare fiscala care au stimulat puternic consumul, dar si in conditiile relansarii investitiilor.

Astfel, intr-un raport al economistilor Bancii Transilvania (BT) se arata ca economia internă ar putea crește cu aproximativ 4% în 2015, într-o evoluție determinată de majorarea consumului privat (cu 5.4%) și relansarea investițiilor productive (ritm previzionat la 7%).

“Pe termen mediu ne așteptăm la accelerarea economiei României (ritm mediu anual de peste 5% în 2016 și 2017), prin motorul investițiilor productive”, se arata in raportul BT.

La randul lor, economistii ING si-au revizuit in crestere estimarea PIB-ului Romaniei, de la 3,7% la 3,9% pentru 2015 si de la 3,8% la 4,2% pentru 2016, mai prudenti decat cei ai BT.

Cei mai pesimisti sunt economistii Garanti Bank, care intr-un raport de la inceputul lunii noiembrie estimau o crestere a PIB-ului de numai 3% in 2015 si 3,2% in 2016.

Economistii Garanti se asteapta ca serviciile sa aiba cea mai mare contributie in cresterea PIB-ului in 2015 si 2016, dintre care cele mai importante sunt sectorul IT, care reprezinta 4% din PIB, cu cea mai solida dinamica, precum si piata imobiliara (8% din PIB).

Economia romaneasca era la finalul trimestrului trei in crestere cu 3,6% fata de anul precedent, evolutie determinată de contribuția cererii interne (4.4 puncte procentuale), dupa cum se subliniaza in raportul BT, in care se mai dau urmatoarele detalii:

Consumul privat (principala componentă a PIB) a avut un avans cu 6.6% an/an, cel mai bun ritm din trimestrul III 2008.

De asemenea, investițiile productive au continuat să crească, pentru al patrulea trimestru la rând, cu 4.2% an/an. Nu în ultimul rând, consumul public a urcat în perioada iulie-septembrie (cel individual cu 3.9% an/an, cel colectiv cu 4% an/an).

Pe de altă parte, cererea externă netă a avut o contribuție de -0.8 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din T3, dat fiind că exporturile au crescut cu doar 0.9% an/an, în timp ce importurile au urcat cu 3.1% an/an.

Astfel, în perioada ianuarie-septembrie economia internă a înregistrat un avans de 3.7% an/an, pe fondul contribuției cererii interne (4.7 puncte procentuale). Se evidențiază dinamica investițiilor productive (creștere cu 6.8% an/an), evoluție susținută de momentul favorabil din sfera consumului privat, declinul costurilor de finanțare către minme istorice și relansarea creditării și inflexiunea investițiilor străine directe (și ca urmare a influențelor de natură geo-economică și geo-strategică).

De asemenea, consumul privat a consemnat un avans cu 5.7% an/an, această dinamică fiind susținută de majorarea venitului real disponibil al populației (date fiind creșterea salariilor, reducerea TVA la alimente și servicii de alimentație, nivelul redus al cotațiilor internaționale la țiței) și redinamizarea pieței creditului.

Totodată, consumului public a crescut la nouă luni, evoluție determinată și de accelerarea veniturilor bugetare (influențată de relansarea economică și de fiscalizarea mai activă): componenta individuală cu 2.2% an/an, iar cea colectivă cu 2.6% an/an.

Pe de altă parte, cererea externă netă a avut o contribuție negativă la dinamica anuală a PIB în perioada ianuarie-septembrie (-1 punct procentual), dat fiind că exporturile au crescut cu 5.7% an/an, iar importurile au urcat cu 8% an/an.

Din perspectiva ofertei agregate cele mai dinamici ramuri ale economiei în primele nouă luni ale anului curent au fost: construcții (5.4% an/an), comerț/transport&depozitare/HORECA (7.1% an/an) și IT&C (12.8% an/an). Industria a crescut cu doar 2% an/an, iar agricultura a scăzut cu 10.4% an/an în perioada ianuarie-septembrie.

Comentarii

George

Jeg

Bai bancherule esti un jeg platit de banci. Tu in frunte cu toti de la BNR. De ce suntem victime colaterale? Ca nu mai pot bancherii sa insele populatia cu clauze abuzive si sa-i transforme in sclavi pe viata? Pai ba idiotule, parlamentul trebuie sa dea legi in favoarea populatiei nu in favoarea unor operatori economici privati care scot capitaluri din tara si se plang ca nu le merge bine. Daca nu le merge bine in Romania, sa inchida sandramaua si sa plece. Iar masonul de Pisarescu sper sa ajunga curand la DNA alaturi de Cinteza si de cei care fac trafic de influenta prin parlament.

cosming

auzi..

Cum vine asta bre : "O datorie trebuie platita in orice conditii". In ce economie exista asa ceva ? O datorie o platesti daca poti, daca nu poti nu ai cum sa o platesti iar cel care te-a creditat a pierdut banii pentru ca a facut o investitie proasta iar data viitoare o sa fie mai atent. Evident ca cel care nu a platit datoria NU va mai beneficia de credit....

Ovidiu

auzi...

Pai nu mai poti intri in insolventa de la 1 ianuarie. Unde scrie in legea asta ca e pentru cei care nu mai pot... sau nu mai vor de fapt......

Koss_tea haiduc

JEG

Un jeg de publicatie, ca de altfel, un jeg de sistem bancar, pus pe capatuiala, pus pe inrobirea populatiei! Sa va fie rusine pentru ce incercati sa faceti acestei natii, care si asa este batuta de soarta! Va vedeti cu bani multi in buzunar, si faceti tot posibilul sa aparati interesele oricui, care va aduce voua profit, mai putin interesele romanilor!!!

silvia

legea spaniola

Prevederi din legea spaniola au preluat in Legea insolventei persoanei fizice, numai ca le-au inasprit atat de mult incat foarte putine persoane vor putea efectiv beneficia de o redresare pe baza aceastei legi. Legea darii in plata este o alternativa la Legea insolventei, nu se suprapun. Ori alegi sa te chinui 5-6 ani cu un plan de redresare si e posibil sa ramai cu locuinta, dar nu iti garanteaza nimeni, or alegi sa nu te mai chinui de loc si dai casa in plata bancii. Cat despre pierderile bancilor, ma indoiesc ca vor fi atat de mari cum se vaita. Mai degraba le este necaz ca nu pot din nou sa forteze creditarea, sa atinga targeturi si sa faca profiturile previzionate mult prea optimist pe baza statisticilor macro ale Guvernului Ponta. Bancherii vor trebui sa fie mai inteligenti ca pana acum si sa nu mai astepte sa li se astearna afaceri de-a gata: împrumuturi date statului (ce usor), programe Prima casa (marfa sigura) etc. Ia sa vedem de-acum inovatie si inteligenta.

Ovidiu

#silvia

ce a inasprit domne? ca iti controleaza cheltuielile? nu e normal? daca nu ai de unde iti stearga restul datoriilor dupa lichidarea activelor.. ca in orice tara.. ce vroiai mai mult? sa iei credit la 2 luni dupa falimentul personal?:):) Dar ca in legea asta nu scrie nimic ca in Spania la dare in plata ca e doar pentru cei fara venituri nu zici nimic? Ca nu e aplicabila doar la locuinta in care stai ci si la aia care au luat vile d e1 mi. EUR sau 10 terenuri nu zici nimic?

Balena Ucigasa

Piperea si Zamfir au fost doar un pioni in ecuatie

Ce sa le fac domne la bancile astea nenorocite daca au practicat clauze abuzive iar BNR ai tinut de sase? Normal ca in 10 ani datoria nu a scazut decat foarte putin, la dobanzi ipotecare la 10% - 12%. Chiar ne facem ca am uitat de indicatori obscuri gen DRV de la BCR? Daca dobanda era apropiata de realitatile economice acum soldurile creditelor erau diminuate cu cel putin 30% - 35%, unii poate achitau in avans sume sa isi diminueze soldurile. Dar iata unde duce lacomia bancherilor. Avem o situatie care o descrii matale acolo cu garsoniere de 90.000 euro care acum au solduri credit de 80.000 euro. Daca acel client este destept poate sa nu mai plateasca nenorocierea asta de contract in care doar banca a furat de a rup prin abuz de putere si de lege. Iata ce Nenea Pasarica de la BNR stie, cum bancile trebuie sa-si asume escrocheria si sa faca ceva pana nu ii arunca in brate bomba clientul. In plus nu spui matale nimic de schemele samsarilor imobiliari, cum bancile vindeau cu 5% creditul cum te terminau psihologic recuperatorii. Legea nu este a lui Piperea sau a lui Zamfir. Ordinul a venit de foarte sus pentru ca Stapanirea a mirosit ca nu este nevoie ca adormitii sa devina razboinici. S-a aprobat de Elita Bancara legea aceasta. Este Hiroshima Bancilor din Romania care n-au stiut sa faca afaceri corecte si legale. Un risc asumat. Si mai usor cu datoria trebuie platita. Da trebuie achitata daca este si legala. Parca nenea Isarescu spunea ca ce ai semnat platesti, ori nu suntem in legea partilor ci intr-una de protectie a consumatorilor. Bancherule cocarjat de cat ai facut pe tzucalul bancilor, sa stii ca sunt banci care acum se bucura ca vor avea probleme hoiturile care au stricat piata si au facut concurenta neloiala.

Adrian

stupizilor

pai bai nea' tu te contrazici singur.spui ca cel care risca este cel care da banii. adica cel care imprumuta un prieten. in cazul nostru banca. pai ce a riscat ma banca daca tu spui ca un imprumut trebuie rambursat in orice conditii. Nimic. De riscat au riscat clientii. Clienti care vor sa plateasca in conditiile in care au luat creditul, ba nu in alea in care vor bancile acum. ce nu e clar? Bancile au modificat regulile din propriul contract cum au vrut ei.cu asta nu sunt clientii de accord. nu ca nu vor sa plateasca.retarzilor

clientAAA

bancherule esti vandut

nu toate bancile au avut clauze abuzive in contracte, dar cele care au, las sa dea faliment, crezi tu mai bancherule ca ne. am mai fi judecat noi acum cu bancile daca n.am fi avut dreptate. p.s. inca platim10% dob la credit in eur

Goe

Garantie ipotecara

Banca a acceptat un imobil ca garantie, iar faca nu mai poate fi platit credotul este normal ca banca sa ia garantia si Buna ziua! Este asa simplu incat un copil de gradinita intelege si el. Dar la noi exixta inca o schema infractionala girata de BNR si incurajata de lingaii bancherilor prin care garantia este vanduta recuperatorilor sau mafiotilor imobiliari cu 5% din datori si clientul este urmarit toata viata sa plateasca restul datoriei. De fapt debitorul a fost sabotata de banca, i-a fost luata garantia, ce mai vrei acum? Mar d-acilea! Gata bai, n/ati inteles, s/a terminat, ati furat destul!

georges

comentariu onest

Ma bucur ca afecteaza pe toata lumea. Eu, ca si client am platit si pentru tine, care nu erai client al bancii, criza economica. Iar acum iti fac un bine: nu te las sa faci aceeasi greseala ca mine, adica, sa crezi ca banca te poate ajuta!

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii