Creditele neperformante reprezintă încă o provocare serioasă pentru băncile italiene și trebuie luate în considerare toate instrumentele potențiale pentru a rezolva problema, inclusiv crearea unei bănci de rebuturi (bad bank), a declarat marți președintele noii agenții de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy (foto), transmite ANSA, citata de Agerpres.
Problema creditelor neperformante a fost amplificată de o serie de factori, printre care condițiile economice generale și disfuncționalitățile din sistemele de recuperare a datoriilor, a explicat Nouy.
‘Trebuie să utilizăm toate instrumentele posibile și sper că această structură poate deveni funcțională’, a declarat oficialul BCE referindu-se la înființarea unei bănci de rebuturi în care să fie incluse creditele neperformante.
Daniele Nouy a adăugat că băncile italiene trebuie să-și modifice modelul de afaceri pentru a rezolva problema profitabilității scăzute.
Autoritățile de la Roma speră să stimuleze creditarea prin înființarea unei bănci de rebuturi în care să fie incluse creditele neperformante.
‘Crearea unei bănci de rebuturi va elibera resursele și capitalul, deci va fi un semn pozitiv pentru piețe. Principalele beneficiare vor fi băncile mai mici, deoarece ele au un procentaj ridicat de credite neperformante, iar cerințele autorităților de reglementare sunt acum mai dure’, a apreciat recent Francesco Confuorti, director în cadrul firmei de investiții Advantage Financial, Milano.
Și premierul Matteo Renzi a dat recent asigurări că vor fi adoptate măsuri concrete pentru a ajuta băncile italiene să scape de creditele neperformante.
“Măsurile vor ajuta la gestionarea problemei împrumuturilor neperformante de către bănci, care vor fi, astfel, pe picior de egalitate cu creditorii din alte țări”, a explicat Renzi.
Cele mai mari bănci italiene, UniCredit și Intesa Sanpaolo, sunt prezente și pe piața din România.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii