Mecanismul European de Supraveghere Bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene a aprobat planul National Bank of Greece (NBG), cel mai mare grup bancar elen, actionarul majoritar la Banca Romaneasca, de majorare a capitalului cu 120 de milioane de euro, menite să acopere deficitul de capital relevat în urma testelor de stres, transmite Reuters, preluata de Agerpres.
Necesarul de capital al băncilor din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunțat recent de Banca Centrală Europeană, și la 4,4 miliarde de euro, conform scenariului de bază. Multe dintre băncile grecești sunt deținute de stat și mai au puțini acționari privați.
De asemenea, SSM a aprobat planul NBG de a emite obligațiuni convertibile contingente (CoCos) care vor fi plătite după vânzarea subsidiarei din Turcia, Finansbank.
NBG a decis săptămâna trecută să-și vândă întreaga participație deținută la subsidiara sa profitabilă din Turcia, Finansbank, pentru a-și acoperi deficitul de capital. Cel mai mare grup bancar elen are un deficit total de capital de 4,48 miliarde de euro, din care 1,45 miliarde de euro în cazul scenariului de bază.
Analiștii estimează că în urma tranzacției, NBG, care deține 99,8% din Finansbank, ar putea obține peste trei miliarde de euro.
‘NBG intenționează să acopere deficitul de capital stabilit conform ambelor scenarii pe cât posibil cu fonduri din sectorul privat și prin emiterea de acțiuni, având ca obiectiv limitarea ajutorului de stat, care ar majora povara datoriei Greciei’, a afirmat recent directorul general, Leonidas Fragiadakis.
NBG intenționa să-și majoreze capitalul cu 1,45 miliarde de euro până la sfârșitul lunii și estimează că ar putea obține 780 milioane de euro în urma unor ‘debt swaps’ (conversia unor datorii mai vechi în acțiuni sau participații la capital). Restul de 3,03 miliarde de euro (potrivit scenariului negativ) va fi acoperit de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) — principalul acționar al băncilor elene — prin obligațiuni convertibile contingente (CoCos).
În octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deținând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei și o rețea națională de sucursale în majoritatea orașelor importante ale țării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piața bancară din România.
Finansbank a contribuit cu 100 milioane de euro (108 milioane de dolari) la profitul NBG din 2014.
Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii