Cum au evoluat primele cinci banci romanesti in acest an: profituri de 4 miliarde lei si cota de piata in crestere cu 3 puncte, la 60% din activele sistemului bancar

Autor:

Bancherul.ro
2015-11-13 00:47

Primele cinci banci romanesti (BCR, BRD, BT, UniCredit si Raiffeisen) au obtinut, la nivel de grup, un profit cumulat de aproape 4 miliarde lei (3,913 miliarde lei) in primele noua luni din acest an.

Cel mai mare castig l-a inregistat Banca Transilvania (BT), cu un venit net de aproape 2,3 miliarde lei, rezultat in urma preluarii Volksbank.

Fara a pune la socoteala aceasta tranzactie, profitul bancii din Cluj a fost de 313 milioane lei, al treilea ca marime dupa BCR, cu 904 milioane lei, si BRD, cu 380 milioane lei.

Al patrulea castig ca marime a fost obtinut de UniCredit Bank (183 milioane lei), iar cel mai mic de Raiffeisen Bank: 149 milioane lei.

Ordinea castigurilor celor cinci banci respecta pozitionarea acestora dupa marimea activelor: BCR ramane lider, cu active de 60 miliarde lei, in scadere cu 600 milioane lei fata de primul trimestru al anului.

[1]

A doua banca dupa marimea activelor este BRD, cu 47,5 miliarde lei, in crestere cu 1,7 miliarde lei fata de luna martie.

Insa cel mai mare salt, de aproape 8 miliarde lei, l-a reusit BT, datorita preluarii Volksbank, in urma careia a ajuns la active totale de 44 miliarde lei.

UniCredit si-a majorat, la randul sau, activele, cu 700 milioane lei, la un total de 31,5 miliarde lei, iar Raiffeisen cu doar 475 milioane lei, la 30,6 miliarde.

[2]

Cumulat, cele cinci banci si-au majorat activele cu 10,2 miliarde lei in perioada martie-septembrie din acest an, la un total de 213,7 miliarde lei, care reprezinta 59,4% din totalul activelor nete ale sistemului bancar romanesc, de 369,5 miliarde lei.

In martie, activele celor 5 banci erau de 203,4 miliarde lei, reprezentand 56,3% din totalul activelor sistemului bancar, ceea ce inseamna ca acestea si-au majorat cota de piata cu 3,1 puncte procentuale in perioada martie-septembrie 2015.

[3]

In privinta volumului de credite, cele cinci banci au reusit impreuna o majorare a acestora cu 8,4 miliarde lei, in perioada martie-septembrie, la un total de 127 miliarde lei, care reprezinta 55% din volumul total de credite al sistemului bancar acordate populatiei si firmelor.

Toate cele cinci banci si-au majorat volumul de credite din portofoliu: BCR cu 334 milioane lei, BRD cu 435 milioane, UniCredit cu 100 milioane, Raiffeisen cu 317 milioane lei si BT cu 7,2 miliarde lei, datorita preluarii Volksbank.

[4]

In aceeasi perioada, liderii sistemului bancar au reusit sa stranga in conturi mai multe depozite decat credite: 10,8 miliarde lei, volumul cumulat al acestora la primele cinci bancii fiind de 149,9 miliarde lei, reprezentand 60,7% din totalul depozitelor sistemului bancar.

In afara de BT, cele mai multe depozite le-a strans BRD (2,4 miliarde lei), urmata de Raiffeisen (1,1 miliarde lei), UniCredit (900 milioane lei) si BCR (879 milioane lei).

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii