Dacian Ciolos a fost desemnat noul premier independent de catre presedintele Klaus Iohannis

Autor:

Bancherul.ro
2015-11-10 18:03

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că îl desemnează pentru funcția de premier pe Dacian Cioloș, transmite Agerpres.

“Îl desemnez pentru funcția de prim-ministru al României pe dl Dacian Cioloș”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că soluția pentru această perioadă este un guvern tehnocrat.

“După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării și a avea garanția că vom avea o îmbunătățire netă a clasei politice, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicat în niciun fel de scandal, o persoană integră, care a dovedit practic că știe să gestioneze sisteme și situații complicate. Este nevoie să fie promovați miniștri care să fie performanți, care au dovedit această performanță și asupra cărora nu planează niciun dubiu”, a arătat Iohannis.

Șeful statului a subliniat și că este nevoie de partide fără corupți.

“Este nevoie ca partidele politice să facă curățenie în interior și să nu promoveze în poziții publice persoane care sunt suspectate de corupție sau au fost vreodată implicate în acte de corupție”, a precizat Iohannis.

El a indicat că alegerile locale și parlamentare de anul viitor trebuie să fie corecte, iar statul de drept să fie întărit.

“Avem în continuare mare nevoie de întărirea statului de drept — asta tradus pentru partidele politice înseamnă, de exemplu, că atunci când procurorii cer încuviințări în Parlament să primească aceste încuviințări. Este nevoie de deschiderea competiției politice. Nu putem să așteptăm o îmbunătățire, o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este nevoie și de oameni noi. (…) Fără oameni noi este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece, cei care sunt buni e nevoie să rămână, dar trebuie să avem și intrări noi în sistem”, a mai spus Iohannis.

Potrivit lui, România rămâne fermă pe calea europeană și euroatlantică.

“Este nevoie ca orice guvern vom avea să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua măsuri care garantează o creștere economică sustenabilă”, a adăugat șeful statului.

Președintele a prezentat aceste teme partidelor și formațiunilor politice, pentru care spune că a întrunit o largă majoritate.

“A fost o situație interesantă pentru mine că partidele au înțeles imediat care este miza și că este nevoie să găsim o soluție împreună. Această soluție o văd eu într-un guvern tehnocrat. Partidele politice au agreat această idee, cu foarte puține excepții, și am convingerea că este calea corectă pentru următorul an, până la alegerile parlamentare, când cu siguranță vom avea un nou Parlament, un nou Guvern și intrăm într-o nouă etapă”, a conchis Iohannis.

Ce a declarat Ciolos

Premierul desemnat Dacian Cioloș a dat asigurări, marți, că va face tot ce îi stă în putință pentru a se ridica la înălțimea încrederii acordate, el spunând că intenționează să deschidă Guvernul spre societate.

“Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-o acordați și doresc să îi asigur pe cei care ne privesc de faptul că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a mă ridica la înălțimea încrederii care mi-a fost acordată. Trecem printr-o perioadă cheie pentru societatea românească. O perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezență publică a Guvernului în așa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituții ale statului și, aș spune mai precis, între politic și între societate”, a afirmat Cioloș, la Palatul Cotroceni, după anunțul președintelui Iohannis privind desemnarea sa în această funcție.

Premierul desemnat a spus că intenționează să deschidă Guvernul și administrația guvernamentală spre societate și să lucreze îndeaproape cu Parlamentul.

“Am intenția să deschid Guvernul și administrația guvernamentală spre societate, să ascultăm și să pregătim decizii împreună. Totodată, în măsura în care Parlamentul va decide să dea mandat acestui Guvern, voi lucra îndeaproape cu Parlamentul, cu grupurile politice, chiar dacă vorbim de un guvern de tehnocrați, pentru a progresa împreună pe proiectele pe care o să le propunem”, a susținut Cioloș.

El a anunțat că, în perioada următoare, își va concentra atenția și energia pentru a-și forma echipa cu care va merge în fața Parlamentului și apoi va discuta în detaliu despre proiectele pe care le are.

“Pentru mine, lucrul în echipă este esențial și de aceea, înainte de a comunica prea mult legat de intențiile pe care le am în această calitate în care am fost desemnat, vreau să îmi concentrez energia spre a-mi structura echipa, atât din punct de vedere al persoanelor și al celor pe care o să îi invit să facă parte din guvern, cât și al conceptului de program de guvernare”, a spus Cioloș.

Prim-ministrul desemnat a adăugat că este conștient de faptul că se așteaptă de la viitorul guvern să fie în măsură să aibă urechea “aplecată” la cei care au idei.

“Sunt conștient de faptul că acest lucru se așteaptă de la viitorul guvern — să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei, nu doar pentru a ridica problemele cu care ne confruntăm, dar și pentru a identifica soluțiile pentru a merge mai departe și în același timp să aibă acest Guvern înțelepciunea și maturitatea să poată să lucreze cu Parlamentul, cu cei care sunt în măsură să ia deciziile care să ne permită să progresăm. Cred că acest mod de lucru ne va dovedi maturitate și ne va permite să schimbăm ceea ce este de schimbat în societate”, a punctat Cioloș.

Comentarii

Jupan Dumitrache

Viata e complicata si are multe aspecte...

Jos palaria pentru doamna Has. Articolul asta este insa util doar intr-o anumita masura pentru cei care vor sa inteleaga tenebroasa poveste a creditelor de la BRD. In dosar apar, ca intr-o ciorba de potroace, diferite nume: Gelin, Popa, Cojocaru, Cercel, Gavrilescu. Fiecare are povestea lui, dar asta conteaza mai putin acum. Dintre ele, doar doua conteaza cu adevarat: Sorin Mihai Popa si Lucian Cojocaru. Primul, in calitatea lui de sef al retelei si coordonator direct al celui de-al doilea, care era directorul comercial al bancii, putea controla in cel mai mic amanunt cum si cui i se dadeau credite. Niciunul dintre creditele despre care se discuta nu se putea aproba fara stiinta si aprobarea celor doi - Popa si Cojocaru. Ca dupa aceea unele dintre dosare mergeau intr-un comitet de credite e o alta poveste, dupa cum la fel de adevarat e ca unii semnau ca primarii, pe baza unor fise - rezumat facute de Popa si Cojocaru si care ascundeau detaliile relevante ale dosarelor. Toata povestea scoate la iveala, mai mult decat niste fraude care au afectat financiar doar foarte marginal o banca - mamut cum e BRD, lacomia si imoralitatea unor oameni extrem de bine platiti. Lasand insa la o parte acest scandal, nu pot sa nu remarc tacerea profunda, groasa ca o felie de marmelada consumata de Razvan Radu pe vremea cand facea armata, asternuta pe un alt mare dosar care implica bancheri: dosarul Microsoft. Aici, spre deosebire de BRD, unde pagubita n-a fost decat banca, cel care a avut de pierdut a fost chiar Statul Roman. Printr-un artificiu simplu, care a durat cat o semnatura pe un contract de factoring si niste aprobari interne, Unicredit a contribuit la cea mai mare teapa a secolului XXI data statului: licentele Microsoft. Probabil insa ca marturiile lui Cocos si ale celorlalti, referitoare la spaga de 1 milion de euro data lui Razvan Radu si fiului lui Mihai Tanasescu nu sunt suficient de convingatoare in fata excursiilor la Milano oferite de Unicredit anumitor jurnalisti. Si iata un nou subiect de reflectie.

Muguras de la Sinaia

Bunul Simt

Daca judecatoarea intreba pe vreun bancher de la BCR ce inseamna bunul simt, acesta raspundea : ,, sa dai credite cu dobanda interna variabila la care adaugi marja 9,26 " Ha, Ha, Ha..... va fooouuutttttuuuutttt Piperea si cei 200 spartani !!!!!

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii