Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a încheiat procesul de recrutare pentru două poziții de conducere din structura instituţiei – Director la Direcția Resurse Umane şi Director la Direcţia de Strategie şi Stabilitate Financiară, posturi care au fost scoase la concurs în data de 22 iulie 2015, anunta ASF intr-un comunicat.
ASF mai precizeaza urmatoarele: În cadrul concursului, organizat atât cu participare internă cât şi externă, au fost depuse în total 39 de candidaturi. Pentru postul de Director de Resurse Umane s-au înscris 29 de candidaţi, dintre care 17 au fost declaraţi eligibili, iar pentru postul de Director la Direcţia Strategie şi Stabilitate Financiară au aplicat 10 candidaţi, fiind eligibile 4 candidaturi.
„Cu nominalizarea celor doi câştigători finalizăm un proces de schimbare profundă la nivelul poziţiilor de management, ca parte integrantă a unui demers mai amplu, de reconstrucţie instituţională. Am conturat astfel o echipă ale cărei competenţe întăresc capacitatea Autorităţii de transformare şi de dezvoltare a pieţelor reglementate”, a declarat domnul Mișu Negrițoiu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară.
Repere profesionale ale candidaţilor declaraţi câştigători:
Mihaela Gheorghe – Director al Direcției Resurse Umane
Cu o experiență de 20 de ani în leadership şi management strategic în domeniul resurselor umane, doamna Mihaela Gheorghe a ocupat poziții de conducere în companii din sectoare de activitate diverse, coordonând programe de dezvoltare pentru echipe de până la câteva mii de angajaţi în cadrul BSS (Director Resurse Umane, 2012 – 2015), OBI Romania (Director Resurse Umane, 2008 – 2011), UPC Romania (Director Resurse Umane, 2006 – 2008), Raiffeisen Bank (Director Resurse Umane, 2001 – 2006) și Lafarge Ciment România (Career Development Manager, 1999 – 2001). Doamna Mihaela Gheorghe a absolvit Academia de Studii Economice fiind doctor în economie, specializarea Economia Muncii.
Valentin Ionescu – Director al Direcției de Strategie și Stabilitate Financiară
Domnul Valentin Ionescu a activat timp de 20 de ani în domeniul investițiilor şi al supravegherii financiare. A ocupat în cadrul ASF poziția de Director delegat al Direcției de Strategie și Stabilitate Financiară (ianuarie 2015 – septembrie 2015) şi de Director al Direcției de Supraveghere Integrată (2013 – 2014).
Activitatea profesională mai include poziții precum cea de Director General al Bursei de Valori București (2010 – 2011), de Membru în CA la Sibex, SIF Moldova (2012 – 2013) şi de Președinte CA al Depozitarului Central (2010 – 2011), dar și experienţă internaţională – Euro Invest Bank Gmbh Austria (Head of Sales, 2009 – 2010) şi Wood&Co Cehia (Senior Sales Trader, 2007 – 2009). Domnul Valentin Ionescu a absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Comerț şi are un MBA la INDE CNAM Paris/ASE.
În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii
Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii