Bancile austriece si grecesti continua sa-si reduca finantarile pentru subsidiarele locale, in conditiile in care acestea gasesc suficiente resurse de finantare din depozitele atrase de la clientii romani, arata ultimele date prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Astfel, ponderea resurselor de la bancile-mama in volumul de credite acordate de bancile romanesti a scazut la aproape 12% in august, echivalentul a 8 miliarde de euro, de la aproximativ 14% (10 miliarde euro) la finalul anului trecut (vezi graficul).
In cazul bancilor austriece (BCR, Raiffeisen, UniCredit) finantarea de la bancile-mama a coborat sub patru miliarde de euro in august, de la 5 miliarde euro la sfarsitul lui 2014, in timp ce expunerile bancilor grecesi s-au mentinut stabile, in jurul a 2 miliarde de euro.
Inainte de criza, in 2008, resursele de la bancile-mama reprezentau aproape o treime din volumul de credite acordate de bancile romanesti, echivalentul a peste 20 miliarde euro, dintre care 10 miliarde euro erau acordate de bancile din Austria si 5 miliarde de bancile din Grecia.
Resursele locale le inlocuiesc pe cele externe
Subsidiarele bancilor straine isi reduc expunerile fata de bancile-mama in conditiile in care dispun de suficiente resurse de finantare la nivel local, din depozitele atrase de la clientii romani.
“Scaderea finantarilor externe a fost contrabalansata de cresterea substantiala a bazei de depozite locale, cu 9,5% in august fata de aceeasi luna a anului precedent, ca rezultat al comportamentului precaut manifestat de persoanele fizice si de firme”, se arata in prezentarea guvernatorului Isarescu la reuniunea de lucru cu ambasadorii statelor UE.
Astfel, raportul credite/depozite a continuat sa scada, ajungand la 92,5% in august, de la 93,56% in iunie, dar ramane peste nivelul de la finalul anului trecut, de 91,33%. In iunie 2014, raportul era de 103,56% iar in 2008 era de aproape 130%.
In cazul creditelor si depozitelor in lei, raportul se mentine sub 75%, in timp ce in cazul resurselor in valuta, raportul a scazut la aproximativ 130%, de la peste 150% in 2014 si peste 225% in 2011.
“Nivelul redus al raportului credite/depozite al sistemului bancar reflecta lipsa presiunilor din perspectiva macroprudentiala”, mai arata Mugur Isarescu in prezentare.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii