Grecii au retras din banci 46 de miliarde de euro in prima jumatate a acestui an, pe fondul crizei care a cuprins tara in timpul negocierilor privind incheierea unui acord de imprumut cu FMI si autoritatile europene, care a dus la inchiderea bancilor la finalul lunii iunie, conform datelor prezentate de Piraeus Bank, a doua mare banca greceasca dupa valoarea activelor.
Volumul total al depozitelor din sistemul bancar grecesc s-a redus de la 192 miliarde euro in septembrie 2014 la 140 de miliarde euro in iunie 2015 (27%). In primul trimestru din acest an au fost retrase 25 miliarde euro, iar in al doilea 21 miliarde euro.
Piraeus Bank a pierdut depozite in valoare de 6,1 miliarde euro in al doilea trimestru al acestui an si 8 miliarde de euro in primele trei luni, astfel ca in total clientii bancii au retras in prima jumatate a anului in total depozite de 14 miliarde de euro, reprezentand o treime din totalul retragerilor din sistemul bancar grecesc.
[1]
Mai exact, volumul depozitelor din conturile Piraeus Bank in Grecia a scazut de la 41,3 miliarde euro in martie 2015, la 35,1 miliarde euro in iunie 2015.
Fata de luna septembrie din 2014, cand Piraeus Bank avea depozite de 50 de miliarde de euro, pierderea este de 15 miliarde de euro.
Publicarea rezultatelor a fost amanata
Piraeus Bank a anuntat ca amana publicarea rezultatelor financiare aferente celui de-al doilea trimestru al acestui an pana la sfarsitul lunii.
Decizia a fost luata in conditiile in care bancile grecesti sunt supuse unui tes de stres din partea BCE, in vederea recapitalizarii acestora dupa pierderile suferite in timpul crizei, ale carui rezultate sunt asteptate la finalul acestei luni.
Banca a publicat in schimb o actualizare cu cateva informatii esentiale despre evolutia bancii in trimestrul doi, in care se arata ca profitul brut inainte de taxe si provizioane a fost de 275 milioane euro in trimestrul doi, in crestere cu 2% fata de primele trei luni si cu 11% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
[2]
Pe de alta parte, rata creditelor neperformante a ajuns la 39,4% in iunie, desi formarea de noi provizioane s-a redus la jumatate in trimestrul doi, la 111 milioane euro la nivel de grup.
Din cauza provizioanelor, cel mai probabil Piraeus Bank va avea pierderi si in trimestrul doi din 2015.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii