Emisiunea de obligatiuni prin care Banca Internationala de Investitii (BII) a atras recent 111 milioane lei (25 milioane euro), de pe piata de capital din Romania, a debutat joi, 15 octombrie 2015, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), anunta BVB intr-un comunicat.
“Suntem bucurosi ca oferta de instrumente financiare disponibile la Bursa de Valori Bucuresti devine din ce in ce mai diversificata. Proiectul BII s-a dovedit a fi o oferta de succes, inclusiv in ceea ce priveste timpul necesar pentru realizarea tranzactiei, care a fost destul de scurt. Poate fi un bun exemplu pentru alte proiecte de emisiune a instrumentelor de datorie sau a altor instrumente financiare”, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.
BII a emis 11.100 obligatiuni, cu o valoare nominala de 10.000 de lei cu o dobanda de 4,1% pe an, platibila anual.
“Aceasta emisiune este prima denominata in moneda locala a unei tari in afara celei in care este situat sediul nostru si este importanta pentru alte doua motive. Primul motiv este acela ca, dupa Rusia si Slovacia, Romania este a treia tara in care ne-am angajat sa sustinem dezvoltarea pietei de capital. In fapt, aceasta este cea mai mare emisiune de obligatiuni a unei institutii financiare internationale din ultimii sase ani de pe piata din Romania. Al doilea motiv este ca, dupa cum au dovedit si ultimele noastre tranzactii, Romania a devenit una dintre destinatiile importante pentru investitiile noastre, iar aceste obligatiuni ne vor permite sa sustinem extinderea operatiunilor noastre in Romania. Astfel, Banca Internationala de Investitii vrea sa directioneze lichiditatea din piata catre activitati economice sustenabile si social viabile”, a declarat Denis Ivanov, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Internationale de Investitii.
Obligatiunile emise de Banca Internationala de Investitii au fost cumparate de 13 investitori institutionali locali.
Banca Internationala de Investitii are 9 state membre: Cehia, Ungaria, Mongolia, Bulgaria, Cuba, Romania, Federatia Rusa, Slovacia si Vietnam.
Romania detine 6,1% din capitalul platit al Bancii Internationale de Investitii.
Intermediarul ofertei a fost firma de brokeraj BT Securities, parte a grupului financiar Banca Transilvania.
Obligatiunile au o dobanda de 4,1% pe an
BT Securities este managerul principal al emisiunii (Lead Manager), Banca Transilvania este agent de plată, iar consultanţa de specialitate a fost asigurată de Casa de avocatură PeliFilip, a precizat Banca Transilvania intr-un comunicat.
– Fondurile obţinute în urma emisiunii de obligaţiuni vor avea ca destinaţie finanţarea de către IIB a unor afaceri locale.
– International Investment Bank a emis 11.100 obligațiuni pe trei ani, cu o valoare nominală de 10.000 de lei, o rată fixă a dobânzii de 4,1% pe an, platită anual începând cu 14 octombrie 2016 și răscumpărarea principalului la maturitate.
– Dobânda a fost stabilită în funcţie de interesul investitorilor, prin book-building, procedură desfăşurată în 7-9 octombrie a.c. de BT Securities. In perioada menţionată, investitorii eligibili și-au exprimat interesul privind numărul de obligațiuni și rata dobânzii.
Paul Prodan, Preşedinte, Consiliul de Administraţie, BT Securities: “Până acum a fost un an rodnic pentru BT Securities. Prin noua sa linie de business Corporate, BTS a asistat o serie de companii pentru tranzacţionarea pe Bursă şi a participat la intermedierea a trei emisiuni reprezentative de obligaţiuni: pentru International Investment Bank, pentru Imocredit IFN – în valoare de 15 milioane de lei şi pentru Primăria Bucureşti – de 500 de milioane de euro.”
Nu există comentarii pentru această știre.
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii
Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii
Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii