Bancilor le e frica cel mai mult de asa-numitul fenomen “shadow banking”, adica de firmele din afara industriei bancare, mai putin reglementate si supravegheate, care le fac tot mai multa concurenta in toate domeniile, de la creditare la plati si stransferuri de bani, potrivit ultimului chestionar realizat printre bancile europene de catre Autoritatea Bancara Europeana (EBA).
In graficul de mai jos realizat de FMI putem vedea ce inseamna shadow banking, prin reprezentarea simplificata a fluxului de bani de la creditori la imprumutati. Figurile albastre reprezinta componentele unei economii cu o finantare clasica, cu bancile ca intermediari intre creditori (deponenti) si imprumutati.
Un sistem de shadow banking simplificat, existent in economiile mai putin dezvoltate, precum Romania, este compus in principal din alte firme financiare non-bancare (IFN-uri), care nu atrag depozite, ci se imprumuta la randul lor de la diversi finantatori, inclusiv banci, bani pe care-i transmit mai departe sub forma de imprumuturi clientilor.
Figurile din mijlocul graficului reprezinta firmele si activitatile din industria shadow banking care functioneaza in economiile dezvoltate: dealers, money market mutual funds, hedge funds. Toate acestea intermediaza bani, credite si titluri financiare (securities) cu sau fara implicarea bancilor.
[1]
Bancile au in ultimii ani si alti concurenti tot mai redutabili, favorizati de noile tehnologii oferite de internet si telefonia mobila. Printre cei mai puternici se afla firmele care intermediaza online creditarea intre mai multe persoane (peer-to-peer lending sau P2P lending), care au avut in ultimii ani o dezvoltare puternica in unele tari.
De exemplu, in Marea Britanie functioneaza de 10 ani platforma P2P denumita Zopa,care a acordat pana acum imprumuturi de 1 miliard de lire sterline, a caror volum se dubleaza an de an. In 2015 prognozeaza credite de 550 milioan lire iar pentru 2016 inca un miliard, potrivit publicatiei Telegraph.
Inovatiile tehnologice sunt pe locul doi in topul fenomenelor care vor impacta industria bancara, arata sondajul EBA. Diversele aplicatii lansate de startup-uri care ofera servicii financiare mai rapide si mai convenabile, de la credite online si pe telefonul mobil la transferuri de bani si plati, au inceput sa patrunda si pe piata din Romania.
Un alt pericol pentru banci este competitia in crestere din partea noilor intrati pe piata financiara, cum este cazul firmelor de asigurari sau, cum am vazut mai devreme, a IFN-urilor sau altor companii care ofera servicii asemanatoare cu cele ale bancilor.
In raportul comitetului privind riscurile si vulnerabilitatile sistemului financiar european, cele mai mari riscuri la adresa bancilor sunt urmatoarele:
– dobanzile reduse, care afecteaza profitabilitatea si sustenabilitatea modelului de afaceri al bancilor
– cautarea randamentelor mai ridicate, care duc la evaluarea gresita a activelor
– reducerea lichiditatilor din piata si implicatiile pentru managerii de active
riscurile politice si economice cauzate de incertitudinile din Grecia.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii