Cati presedinti de banci, romani neaosi si straini naturalizati, avem

Autor:

Bancherul.ro
2015-09-03 00:07

Dintre cele 38 de banci din Romania, cate apar in registrele BNR, 14 sunt conduse de romani get-beget iar la carma altor 5 sunt straini naturalizati, cu cetatenie romana sau stabiliti aici cu familiile, in urma casatoriei cu o romanca. In total avem 20 de presedinti de banca romani sau stabiliti in Romania (exista o banca cu doi directori), mai multi decat cei straini, desi avem doar 5 banci cu capital romanesc.

Cea mai mare institutie de credit cu capital romanesc, Banca Transilvania (BT), este condusa de un turc (Omer Tetik), dar care este cetatean roman, stabilit in tara noastra dupa ce s-a casatorit cu o romanca.

Un alt turc romanizat, care si-a cladit la noi o familie dupa ce s-a casatorit cu o romanca, este Yakup Cil, presedintele Credit Europe Bank din 2013, functie preluata de la Tetik dupa plecarea acestuia la BT. Yakup este cel mai tanar presedinte al unei banci romanesti, el avand doar 41 de ani.

Si seful OTP Bank, ungurul Laszlo Diosi, a devenit recent cetatean roman, desi familia lui este in Ungaria, astfel ca-l putem adauga si pe el in lista bancherilor romani cu functia de director executiv (CEO).

Olandezul Steven van Groningen este si el casatorit de multa vreme cu o romanca, astfel ca-l putem include si pe el in familia bancherilor romani.

In clubul sefilor de banci romani va intra din octombrie si Sergiu Manea, numit recent presedintele BCR, care va fi condusa din nou de un roman, pentru prima data dupa ce a fost preluata de Erste Bank, la sfarsitul lui 2006, timp in care cea mai mare banca romaneasca a avut la conducere un austriac, un englez si un ceh.

Manea face parte din noua generatie de bancheri, el avand doar 42 de ani, la fel ca Tetik si Andrei Dudoiu, care conduce Volksbank pana la finalul acestui an, cand banca austriaca va fi integrata in BT. Acestora li se adauga seful EximBank, Traian Halalai (45 de ani).

Rasvan Radu (49 de ani), seful UniCredit Bank, Sergiu Oprescu (51 de ani) si Emil Bituleanu (54 de ani), presedintele Libra Internet Bank, fac parte din grupul presedintilor de banca din generatia de mijloc.

In grupul sefilor de banci care au intrat deja in varsta a doua se regasesc:
– Catalin Parvu (58 de ani), seful Piraeus Bank
– Laurentiu Mitrache (60 de ani), presedintele Leumi Bank 
– Radu Ghetea (66 de ani), presedintele CEC Bank

Alti romani care conduc banci mai mici:

– Bogdan Merfea, presedintele Nextebank
– Calin Doru Petruti, director adjunct care asigura temporar conducerea BRCI
– Ioan Mihail Anca, numit recent la conducerea Bancii Feroviara, dupa plecarea lui Petru Tulin la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

O situatie ciudata o gasim la TBI Bank, sucursala bancii bulgaresti cu acelasi nume, care are doi directori executivi: Florentina Mircea si Traian Baicu, cei doi conducand anterior TBI Credit, respectiv TBI Leasing, integrate in banca dupa infiintarea acesteia in urma cu doi ani.

Alte doua romance conduc, singure insa, cele doua banci de locuinte din Romania: Carmen Schuster este presedinta BCR Banca pentru Locuinte iar Aurelia Cionga este sefa Raifffeisen Banca pentru Locuinte.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii