Banca Comerciala Carpatica are mari sanse sa incheie o tranzactie cu fondul american de investitii J.C. Flowers, care face parte din „liga campionilor” fondurilor de investitii internationale, spune seful bancii, Johan Gabriels. Fondul american intentioneaza sa devina actionar majoritar la Carpatica prin achizitionarea unui pachet de actiuni de la actualii actionari, cat si prin majorarea capitalului bancii.
„Sunt optimist cu privire la finalizarea cu succes a acestei tranzactii. Fondul negociaza cu actionarii bancii achizitionarea unui pachet din actiunile detinute la Carpatica urmand sa subscrie la majorarea de capital in valoare de 110 milioane lei (25 milioane euro) aprobata recent de actionari”, a spus Gabriels, in cadrul unui interviu.
Recent, Banca Carpatica a trecut printr-un proces de curatare a portofoliului de credite neperformante iar activele imobiliare au fost reevaluate. Drept urmare, la finalul lui 2014 au fost inregistrate pierderi de 170 milioane lei.
In Adunarea Generala (AGA) din 18 iunie, actionarii au decis reducerea capitalului bancii cu 65% prin anularea a 2 miliarde de actiuni pentru a acoperi pierderile acumulate. „In acest fel se recunosc practic pierderile acumulate prin creditele neperformante din anii precedenti. In acelasi timp, capitalul bancii este restructurat astfel incat actiunile bancii sa revina peste valoarea nominala de 0,1 lei, conditie obligatorie pentru o majorare de capital care nu poate fi realizata decat la o valoare cel putin egala cu valoarea nominala. In prezent, valoarea de piata oscileaza in jurul valorii de 0,05 lei pe actiune”, explica Gabriels, precizand ca reducerea numarului de actiuni BCC nu inseamna si o diminuare a fondurilor proprii de care dispune banca, fonduri care se ridica la 50 de milioane de euro.
La inceputul lunii iulie, Carpatica a anuntat primirea Scrisorii de Intentie de la J.C. Flowers cu propunerea de a subscrie integral la majorarea de capital, aprobata de actionari in cadrul AGA din 18 iunie. In aceeasi sedinta actionarii au votat impotriva reluarii discutiilor pentru o posibila fuziune cu Nextebank.
„Dupa parerea mea, intrarea lui J.C. Flowers in actionariatul Carpatica aduce banca intr-o situatie favorabila din punctul de vedere al perspectivelor de dezvoltare intrucat Fondul american dispune de resursele necesare pentru a investi in cresterea bancii”, considera executivul bancii.
Fondul american, care se afla in discutii cu banca inca de anul trecut, este foarte interesat sa preia pachetul majoritar la Carpatica, in prezent fiind in desfasurare un proces de „confirmatory due-diligence”, faza secundara a unui proces de analiza si diagnosticare a bancii inaintea unei eventuale preluari.
„Actionarii bancii sustin realizarea unei intelegeri cu J.C. Flowers si am primit semnale pozitive cu privire la posibilitatea incheierii unei tranzactii pana la finalul lunii august”, precizeaza seful de la Carpatica.
“Cel mai greu a fost sa-i convingem sa faca o investitie atat de mica”
Intrebat de ce a durat atat de mult atragerea unui investitor, Johan Gabriels mentioneaza ca este firesc ca un astfel de proces sa necesite timp in conditiile in care in 2014, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a hotarat suspendarea exercitarii drepturilor de vot ale actionarului majoritar din motive reputationale.
Nemaiputand beneficia la fel ca in anii precedenti de sprijinul actionarului majoritar, Carpatica are nevoie de un investitor institutional cu experienta pe piata financar-bancara, recunoscut la nivelul autoritatilor Uniunii Europene, care sa respecte noile reglementari bancare in domeniu.
„Chiar si in cazul tranzactiilor in care au fost implicate banci din cadrul unor grupuri internationale pe piata din Romania, finalizarea unui astfel de proces a durat un an sau poate chiar mai mult”, adauga Gabriels, care spera ca in acest an banca din Sibiu sa renasca cu sprijin american.
„J.C. Flowers este in „champions league” intre fondurile de investitii din lume, cu participatii in opt banci si firme de asigurari din Europa, fara prezenta in Estul Europei. O investitie in Romania ar reprezenta un semnal de incredere in economia locala si in potentialul de dezvoltare al pietei bancare autohtone”, adauga Gabriels.
Desi Fondul nu detine afaceri in Romania, americanii sunt dornici sa investeasca aici. „Cel mai greu a fost sa-i convingem sa se implice intr-o investitie atat de mica (la intrarea pe o piata noua investitia minima a Fondului este de 100 milioane euro), decat sa le demonstram viabilitatea proiectului Carpatica”, marturiseste Gabriels.
Americanii ar trebui sa plateasca 25 milioane euro (110 milioane lei) pentru a subscrie integral majorarea de capital a bancii, suma reprezentand aproximativ 35% din actiunile Carpatica. De asemenea, Fondul ar trebui sa preia de la actionarul principal, un alt pachet important, pentru a putea ajunge la o detinere majoritara de peste 50%.
Valoarea actiunilor Carpatica la BVB este de 157 milioane lei (35 milioane euro) in conditiile unui pret de aproximativ 0,05 lei pentru o actiune, sub valoarea nominala de 0,1 lei, ceea ce inseamna ca valoarea pachetului detinut de actionarul principal este in jurul a 15 milioane euro.
„Strategia fondurilor de investitii”, precizeaza seful Carpatica, „este de a realiza o investitie cu potential ridicat de crestere, de a o dezvolta pe termen mediu sau lung si de a o vinde ulterior cu profit”.
Dar ce perspective de dezvoltare si de profit are Carpatica in cazul atragerii acestui nou investitor american?
Gabriels explica: „ Am inceput implementarea unei strategii de dezvoltare a bancii chiar de cand m-am alaturat echipei Carpatica in martie, 2013, strategie pe care o continuam si in prezent. Impreuna cu actionarii bancii si cu reprezentantii J.C. Flowers analizam modalitatile de dezvoltare atat prin crestere organica, cat si prin achizitii, pentru a adauga 3-4 puncte procentuale la cota de piata. Speram astfel sa ajungem in top-ul 10 bancar, asigurandu-ne perspectivele unei profitabilitati sustenabile”.
„Carpatica dispune in prezent de o lichiditate ridicata care i-ar putea permite cresterea pe termen scurt a volumului de credite cu conditia recapitalizarii bancii. Pe termen mediu, se asteapta ca JC Flowers sa aduca fonduri suplimentare in vederea dezvoltarii accelerate atat prin crestere organica, cat si prin preluari de portofolii de active sau chiar de banci”, adauga Gabriels.
Reprezentantii J.C. Flowers au purtat discutii si la BNR despre posibilitatea preluarii bancii Carpatica. Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, spunea anul trecut despre J.C. Flowers ca “este vorba de un Fond de investitii foarte puternic, ceea ce ar fi un avantaj pentru banca”.
J.C. Flowers este un Fond specializat in investitii in industria financiara la nivel mondial, infiintat in 1998 de un fost partener Goldman Sachs. Conform informatiilor publicate de companie, pana acum au investit 14 miliarde de dolari in 32 de companii din 14 tari.
Conform informatiilor publicate in presa internationala, Fondul are la dispozitie 2,3 miliarde de dolari pentru investitii pana in septembrie 2015, dintre care doua treimi au fost deja utilizate pe parcursul ultimilor ani in diverse investitii in banci si firme de asigurari din toata lumea, in special in tari dezvoltate, precum Statele Unite, Japonia, Franta, Italia sau Germania.
J.C. Flowers detine investitii in tari emergente, insa doar in tari mari, precum Brazilia, India sau Rusia.
Daca J.C. Flowers ar deveni actionarul majoritar al Bancii Carpatica, acest lucru ar reprezenta o premiera pentru Fondul american in privinta strategiilor geografice de investitii, data fiind prima sa prezenta intr-o tara din Estul Europei.
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii