Bancile continua sa-si recunoasca pierderile din credite neperformante, arata datele Biroului de Credit

Autor:

Bancherul.ro
2015-08-05 22:37

Datele de la Biroul de Credit, acolo unde bancile raporteaza detinatorii de credite care inregistreaza intarzieri de peste 30 de zile la plata ratelor, arata ca volumul total al restantelor a crescut in luna iunie cu 201 milioane lei (1,8%), la un total de 11,4 miliarde lei, detinute de 714.716 persoane.

Peste jumatate dintre cele 201 milioane de lei restante noi, adica 120 milioane lei, sunt credite neperformante scoase de banci in afara bilanturilor, conform cerintelor BNR de anul trecut, cu scopul de a reduce rata creditelor neperformante. Creditele scoase in afara bilanturilor sunt provizionate integral (piederile sunt recunoscute), dar bancile isi pastreaza dreptul de recuperare.

In consecinta, volumul de neperformante scoase in afara bilanturilor a urcat spectaculos, de la doar 45 milioane lei in iunie 2014 la peste 1 miliard de lei in iunie 2015. Ca efect, rata creditelor neperformante a coborat de la 19,19% in iunie 2014 la 13,30% in mai, ultima cifra publicata de BNR.

Bancile au suficiente “resurse” de credite neperformante, arata cifrele de la Biroul de Credit: din totalul restantelor de 11,4 miliarde de lei, nu mai putin de 8 miliarde de lei, adica 70%, sunt credite cu intarzieri de peste 90 de zile, asadar tot in categoria neperformantelor, intrucat in aceste cazuri bancile sunt obligate sa le provizioneze integral cu rezerve si sa inceapa procesul de executare silita si de recuperare.

Restantele din aceasta categorie au crescut in iunie cu 68 milioane lei.

O alta categorie importanta de restante este cea cu credite la colectare, adica tot imprumuturi neperformante intrate in procesul de executare silita si de recupare pe cai juridice de catre banci sau firme specializate de recuperare creante. Volumul acestora a crescut cu 19 milioane lei in iunie, la un total de 2,2 miliarde lei.

In total, asadar, creditele neperformante din cele trei categorii (cu restante de peste 90 de zile, la colectare si scoase in afara bilanturilor) insumeaza 11,3 miliarde lei din totalul restantelor de 11,4 miliarde lei.

Restantele cu intarzieri intre 30 si 90 de zile reprezinta, asadar, o parte infima din totalul restantelor, in jurul a doar 100 de milioane de euro, mentinandu-se la niveluri constante de-a lungul anilor.

In concluzie, restantele persoanelor fizice de la Biroul de Credit sunt de fapt credite neperformante cu intarzieri de peste 90 de zile, intrate in procesul de executare silita, iar cresterea sau diminuarea acestora este aproape exclusiv rezultatul succesului cu care bancile si firmele de recuperare creante reusesc sa le administreze.

Daca ati auzit pe la televizor sau ati citit diverse explicatii aiuristice ale “specialistilor” pentru o scadere sau o crestere a restantelor, precum faptul ca oamenii prefera sa mearga in vacanta decat sa-si plateasca ratele, ignorati-le.

Comentarii

anonim

Cifrele sondajului par ireale

Cei cu creditul luat în 2007 cu aprobare a gradului de îndatorare de către BNR ,cu acte in regulă ,s-au trezit în 2010 cu scaderi salariale de 25% și anulări de sporuri. Bugetarii cu venituri modeste nu se încadrau decăt cu giranți. Au trăit la limita sărăciei, îndatorându-se și mai mult din cauza dobânzilor neeuropene...Și sunt mulți... așa că sondajele trebuie refăcute...Oamenii s-au săturat să fie sclavii băncilor străine...

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii