Europa are 37 de banci de importanta sistemica, cu expuneri de 29 trilioane euro, de doua ori mai mari decat PIB-ul UE28; opt sunt prezente si in Romania

Autor:

Bancherul.ro
2015-08-03 17:03

Europa are 37 de banci clasificate ca fiind de importanta sistemica, motiv pentru care trebuie sa detina rate de capitalizare mai ridicate, acestea avand expuneri totale de 29 trilioane euro, de peste doua ori mari mari decat PIB-ul celor 28 de state care formeaza Uniunea Europeana, de 14 trilioane euro in 2014, arata datele publicate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

EBA a dezvaluit recent un set de indicatori cheie despre cele 37 de banci europene care au fiecare expuneri de peste 200 de miliarde de euro, fiind considerate astfel de importanta sistemica (G-SLL). Este vorba de informatii privind marimea expunerilor detinute, nivelul de interconectivitate si substitutie, complexitatea si activitatea inter-jurisdictionala.

Informatiile publicate sunt in acord cu normele adoptate de Consiliul de Stabilitate Financiară (FSB) și de Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară (BCBS), bancile de importanta sistemica urmand a avea rate de capitalizare mai ridicate decat restul bancilor.

“Pentru a promova condiții de concurență echitabile în UE privind cerințele de publicare și pentru a crește transparența, EBA merge dincolo de standardele minime prevăzute de BCBS, atât în ​​termeni de granularitate a informațiilor comunicate, cat si privind domeniul de aplicabilitate a instituțiilor. Prin urmare, unele dintre valorile specifice grupurilor includ instituțiile care nu au contribuit în mod direct la exercițiul BCBS”, arata EBA intr-un comunicat.

Standardele EBA privind indentificarea si publicarea datelor bancilor de importanta sistemica au fost elaborate conform normelor din Directiva 2013/36/UE (Directiva privind cerințele de capital sau CRD IV), precum și pe baza standardelor convenite la nivel internațional, inclusiv cadrul stabilit de FSB și standarde elaborate de către BCBS.

Identificarea bancilor de tip G-SII, avand ca efect cerințe de capital mai mari, intră în responsabilitatea autorităților naționale competente și a avut loc pentru prima data în ianuarie 2015. Procesul de identificare va avea loc anual, dupa publicarea indicatorilor si rezultatelor exercițiului G-SIB de catre BCBS și FSB, până în luna noiembrie a fiecărui an. Cerința de capital mai mare se va aplica dupa aproximativ un an de la publicarea de către autoritățile competente din fiecare stat membru al rezultatelor de notare a băncilor, astfel încât instituțiile sa aiba suficient timp pentru a se adapta la noua cerință de capital tampon, mai precizeaza EBA.

Opt banci de importanta sistemica in Europa, prezente in Romania

Un numar de opt banci europene de importanta sistemica sunt prezente cu subsidiare sau sucursale in Romania, insa doar patru detin banci romanesti mari, care ar putea, la randul lor, sa fie clasificate ca fiind de importanta sistemica la nivel local: Erste Bank, cu BCR, prima banca romaneasca (active de 59 miliarde lei), Societe Generale, cu BRD, a doua banca dupa marime (active de 45 miliarde lei), Unicredit, cu subsidiara cu acelasi nume, dupa ce a cumparat recent participatia lui Ion Tiriac, aflata pe locul 5 in topul bancilor (active de 28 miliarde lei), urmata de ING, pe locul 7 (active de 18 miliarde lei) in topul bancilor.

Cea mai mare banca europeana prezenta in Romania este BNP Paribas, a doua banca europeana de importanta sistemica, dupa cea britanica HSBC, cu o expunere totala de 2,2 trilioane euro, care are in Romania o sucursala cu active de doar 800 milioane lei la finalul lui 2014, avand o cota de piata de 0,2%, fiind pe locul 31 in topul bancilor dupa active.

BNP Paribas (fosta Fortis) ofera in Romania doar servicii de investment si corporate banking, neavand o retea de retail. In schimb, banca franceza detine o serie de subsidiare care ofera alte servicii financiare. Cea mai cunoscuta este Cetelem, un IFN care acorda credite de nevoi personale si carduri pentru persoanele fizice. BNP Paribas mai detine in Romania firmele de leasing Arval si BNP Paribas Leasing Solutions, una de asigurari (BNP Paribas Cardif) si o firma de imobiliare (BNP Paribas Real Estate).

Banca franceza Credit Agricole este a patra banca sistemica europeana, cu expuneri totale de 1,7 trilioane euro. Aceasta detine o sucursala in Romania cu statut de persoana juridica romana, o banca comerciala care ofera servicii atat persoanelor fizice cat si juridice.

Credit Agricole Romania este insa o banca mica, a 27-a in clasamentul bancilor, cu o cota de piata de 0,4% si active de 1,2 miliarde lei la finalul lui 2014.

Banca britanica RBS este a 7-a ca importanta sistemica din Europa, cu expuneri totale de 1,4 miliarde euro, care pana anul trecut a fost prezenta si in Romania, dar care si-a vandut operatiunile de retail si corporate cate UniCredit Tiriac Bank.

Societe Generale, banca-mama a BRD, a doua banca locala ca marime, este pe locul 8 in topul bancilor europene de importanta sistemica, cu expuneri de 1,4 trilioane euro, iar ING este pe locul 10, cu expuneri de 1,1 trilioane euro.

Urmeaza Unicredit, pe locul 12, cu expuneri de 1 trilion de euro, Intesa Sanpaolo Bank, cu expuneri de 695 miliarde euro si Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, pe locul 34 din cele 37 de banci, cu expuneri totale de 219 miliarde euro.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii