Din cele 148.705 credite in valoare de 5,6 miliarde euro acordate de banci in cadrul programului Prima Casa, de la inceputul acestuia in 2009 pana in data de 18 iulie 2015, doar o pondere de 0,3%, respectiv 378 de credite nu au putut fi platite la timp de clienti iar bancile au cerut fondului de garantare (FNGCIMM) plata garantiei in vederea executarii silite, conform informatiilor furnizate de fond pentru Bancherul.ro.
Conform legislatiei privind functionarea programului Prima Casa, bancile trebuie sa ceara FNGCIMM plata garantiei de stat pentru 50% din valoarea unui credit in momentul in care beneficiarul unui credit are intarzieri de 60 de zile cu plata ratelor, spre deosebire de un credit standard, in care executarea silita incepe de regula dupa 90 de zile de intarzieri.
Dupa ce fondul plateste bancii 50% din valoarea creditului, ANAF incepe executarea silita a clientului bancii, impreuna cu banca.
Problema este ca odata ce fondul a aprobat plata garantiei catre banca, beneficiarul unui credit Prima Casa nu mai avea nicio sansa de a reveni la situatia initiala, adica sa-si achite restantele si sa contine plata creditului, mai ales in cazul clientilor de buna credinta, care au intarziat din motive obiective si care doreau sa-si pastreze locuinta.
Recent insa legea a fost modificata. Potrivit acesteia, beneficiarii programului pot solicita o singură dată bancii repunerea în drepturile şi obligaţiile aferente contractului de credit şi de garantare, cu respectarea condiţiilor programului şi cu menţinerea condiţiilor în care a fost acordată garanţia.
Ulterior, banca poate solicita FNGCIMM retragerea cererii de plata a garantiei (care precede procedura de executare silita) si revenirea la conditiile initiale de creditare. (Vezi aici detalii)
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii