Acțiunile băncilor europene înregistrează, luni, declinuri semnificative, cele mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia și Italia, după ce alegătorii din Grecia au respins măsurile de austeritate cerute de creditorii internaționali, sporind temerile privind posibila ieșire a țării din zona euro (Grexit), transmit Bloomberg și Reuters, citate de Agerpres.
Duminică seara, Ministerul grec de Interne a anunțat, după încheierea referendumului și numărarea a 20% din buletinele de vot, că 60,49% dintre alegători au votat ‘Nu’, împotriva acordului propus de creditorii internaționali. Riscul ca turbulențele din Grecia să afecteze și băncile din statele aflate la periferia zonei euro au afectat încrederea investitorilor.
La sfârșitul anului trecut, cea mai mare expunere la Grecia o aveau HSBC Holdings Plc și Credit Agricole SA, de cinci miliarde de euro, respectiv 4,2 miliarde de euro, au anunțat, recent, analiștii de la Berenberg. Luni, acțiunile HSBC au scăzut cu 3,3% la Bursa de la Hong Kong, cel mai semnificativ declin din februarie.
Luni dimineață, indicele bursier Stoxx Europe 600 înregistra un declin de 2,3%, apoi scăderea s-a atenuat la 1,7%. Acțiunile băncilor italiene UniCredit și Intesa Sanpaolo înregistrau un recul de 3%, în timp ce titlurile Banco Comercial Portugues au scăzut cu 3%.
De asemenea, băncile spaniole Santander și BBVA, cele francez BNP Paribas și Societe Generale și grupul german Deutsche Bank înregistrau toate scăderi de aproximativ 2%.
Băncile din Grecia au rămas închise luni, după ce, în 28 iunie ,premierul elen Alexis Tsipras a anunțat impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. Și Bursa de la Atena a rămas închisă luni.
‘Băncile elene încă sunt închise, ele vor rămâne închise și am fi surprinși dacă se vor redeschide marți’, a declarat Paul McNamara, director de investiții la GAM, în Londra.
Expunerea băncilor străine la Grecia este relativ modestă, după ce băncile, în special cele din Franța și Germania, și-au vândut subsidiarele elene în ultimii trei ani. Deși riscul contagiunii s-a atenuat față de criza datoriilor din 2009, când băncile străine aveau o expunere mai ridicată la Grecia, creditorii rămân vulnerabili la amenințarea ieșirii Greciei din zona euro (Grexit).
Luni dimineață, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a scăzut cu 2,11%, în timp ce la Paris indicele principal CAC 40 înregistra un declin de 2,06%, iar indicele FTSE MIB al Bursei de la Milano înregistra un recul de 2,5%.
În Asia, bursa japoneză a închis în scădere cu 2,08%, în timp ce indicele principal Kospi al Bursei de la Seul a înregistrat un declin de 2,4%. Bursa de la Atena rămâne închisă.
Costurile de împrumut în statele din sudul Europei au urcat ușor, luni, după referendumul din Grecia. Astfel, randamentele obligațiunilor guvernamentale pe zece ani din Spania au urcat la 2,349%, față de 2,212%, vineri, cele ale Italiei au ajuns la 2,380%, de la 2,248%, iar cele ale Greciei au urcat la 14,800%, de la 14,630%.
La bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna august a scăzut luni dimineață cu 0,50 dolari, la 59,82 dolari. Euro s-a depreciat la 1,099 dolari și 1,036 franci elvețieni.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii