Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR: Orice s-ar intampla in Grecia, bancile grecesti din Romania vor supravietui, le vom sustine cu oricate lichiditati au nevoie. Sfatuim clientii sa nu-si retraga depozitele, nu au motive

Autor:

Bancherul.ro
2015-06-28 22:48

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, a declarat, pentru Bancherul.ro, ca orice s-ar intampla in Grecia si cu bancile din aceasta tara, cele patru subsidiare ale acestora din Romania vor supravietui, intrucat sunt solvabile si dispun de suficiente lichiditati, iar banca centrala le va sustine cu oricate resurse vor avea nevoie, in cazul in care se vor confrunta cu retrageri de depozite si cu intreruperea finantarilor din partea bancilor-mama.

Riscul retragerii depozitelor este cea mai probabila sursa de presiune asupra subsidiarelor bancilor grecesti din strainatate, in cazul unei crize in Grecia, arata un raport recent al Standard&Poor’s. In Romania sunt patru banci cu capital grecesc: Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, care impreuna detin 12,1% din totalul activelor sistemului bancar romanesc.

“BNR va sustine bancile grecesti din Romania cu oricate lichiditati ar avea nevoie, in cazul in care vor exista retrageri de depozite, intrucat acestea sunt solvabile, avand rate de capitalizare intre 12% si 21% (media sistemului fiind de 17%), dispun de suficiente lichiditati si de titluri de stat, au acces la finantari din piata interbancara”, spune Cinteza.

“M-a sunat astazi de cateva ori Andrea Enria, seful Autoritatii Bancare Europene, pe care l-am asigurat ca subsidiarele bancilor grecesti din Romania nu au niciun fel de probleme si vor fi sustinute pe deplin de catre banca centrala”, adauga oficialul BNR.

El precizeaza ca subsidiarele din Romania ale bancilor grecesti sunt persoane juridice romane, ceea ce inseamna ca se supun integral controlului si supravegherii bancii nationale, iar depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB), in limita a 100.000 de euro pentru fiecare deponent din fiecare banca.

In aceste conditii, seful supravegherii bancilor recomanda romanilor sa nu se repeada sa-si retraga depozitele din bancile grecesti, intrucat vor pierde dobanzile la termen.

“Nu putem stii ce se va intampla, lumea poate intra in panica, dar trebuie sa invatam din lectiile trecutului, precum din cazul BCR din anul 2.000 sau al Bancii Transilvania din 2008, cand multi si-au retras depozitele din aceste banci in urma unor zvonuri, pierzandu-si dobanzile, dupa care au venit cu banii inapoi la banca”, spune Cinteza.

“Nici acum nu exista niciun motiv pentru retragerea depozitelor din bancile cu capital grecesc din Romania, intrucat acestea sunt persoane juridice romane, sunt sub controlul nostru si vom fi tot timpul in spatele lor”, adauga el.

“Noi sfatuim clientii bancilor grecesti sa nu-si retraga depozitele pentru ca nu au motive. Orice s-ar intampla in Grecia, noi vom sustine subsidiarele din Romania. Daca o mama moare, asta nu inseamna ca si fiicele trebuie sa moara. Iar exemplul cel mai bun este cel al bancii cipriote Marfin, care supravietuieste in Romania de doi ani, desi nu mai are banca-mama, aceasta fiind lichidata in Cipru”, adauga oficialul BNR.

Un alt pericol: retragerea finantarilor bancilor-mama

Un alt pericol, se mai arata in raportul Standar&Poor’s, este intreruperea sustinerii subsidiarelor bancilor grecesti de catre bancile-mama din Grecia.

Nicolae Cinteza admite ca aceasta ar fi o problema, dar spune ca bancile-mama isi pot retrage finantarile si depozitele de la fiicele din Romania doar la termenele stabilite initial, nu imediat. “Isi vor retrage finantarile, nu le putem opri, dar conform termenelor stabilite, nu imediat”, spune Cinteza.

Datoriile celor patru banci romanesti cu capital grecesc fata de bancile-mama din Grecia se ridica la 15 miliarde de lei, adica o treime din totalul activelor detinute in Romania, in valoare de 44 miliarde lei, si 65% din volumul depozitelor atrase de la clienti, de 24 miliarde lei, conform unei analize realizata de Bancherul.ro.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii