Banca Centrală Europeană (BCE) a aprobat, miercuri, majorarea plafonului liniei de finanțare de urgență (ELA) destinat băncilor grecești, cu suma solicitată de autoritățile de la Atena, a declarat o sursă din mediul bancar, fără a preciza despre ce majorare este vorba, transmit Reuters și AFP, citate de Agerpres.
Este pentru a cincea oară în ultimele opt zile, și a treia oară în ultimele trei zile, când BCE majorează finanțarea pentru băncile grecești, în condițiile în care retragerile de depozite au crescut până la aproape un miliard de euro pe zi.
‘Banca centrală a Greciei a obținut aprobarea pentru majorarea ELA pe care a solicitat-o. Dacă va fi necesar, consiliul guvernatorilor BCE se va reuni din nou în următoarele 24 de ore’, a declarat sursa.
Dacă anterior BCE revizuia în fiecare săptămână finanțarea de urgență destinată băncilor grecești, în ultima săptămână consiliul guvernatorilor BCE a fost nevoit să se întâlnească aproape în fiecare zi, în condițiile în care retragerile de depozite din băncile grecești cresc, iar negocierile dintre autoritățile de la Atena și creditorii internaționali se apropie de momentul culminant.
Presa elenă estimează că între 4 și 6 miliarde de euro au fost retrași din băncile grecești săptămâna trecută, comparativ cu 30 de miliarde de euro pentru primele patru luni acestui an. Retragerile s-au accelerat la începutul acestei săptămâni, în condițiile în care săptămâna trecută băncile nu au putut să acopere solicitările tuturor deponenților care își cereau banii înapoi, invitându-i să revină săptămâna aceasta. În pofida acestor retrageri masive, aprovizionarea bună cu lichidități grație asistenței BCE a permis evitarea unei panici bancare.
Miercuri seară va avea loc la Bruxelles o reuniune a miniștrilor de finanțe din zona euro pentru a evalua propunerile Greciei înainte de summitul crucial al UE de joi și de vineri de la Bruxelles, în cadrul căruia va fi abordată și chestiunea datoriei Greciei.
În lipsa unui acord cu creditorii până la sfârșitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi în imposibilitatea achitării unei tranșe de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată, și ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii