Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunta intr-un comunicat ca a organizat, joi 28 mai 2015, în parteneriat cu Academia de Studii Economice (ASE) și Asociaţia Generală a Economiştilor din România (AGER), conferinţa internaţională „Rolul pieţelor financiare non-bancare în creşterea economică”.
Principalele teme dezbătute în cadrul conferinței au vizat dezvoltarea piețelor financiare non-bancare și contribuția acestora la creșterea economică a României.
Lucrările conferinței au fost susținute de către domnii: Mișu Negrițoiu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, Steven Maijoor, Președintele Autorității Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe, Pavel Năstase, Rectorul Academiei de Studii Economice, Lucian Albu, Directorul Institutului de Prognoză Economică, Andrew Candland, director în cadrul Autorității Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale.
”Evenimentul de astăzi marchează prima ediție a unei serii de conferințe anuale care își propun să promoveze colaborarea între mediul academic, factorii de decizie politică și practicienii în domeniul finanțețelor, pe marginea unor subiecte de interes comun. Temele conferinței din acest an au fost alese în concordanță cu interesul tot mai mare, la nivel internațional, în ceea ce privește identificarea unor noi modalități de finanțare a creșterii economice într-un mod durabil”, a declarat domnul Mișu Negrițoiu, Președintele ASF.
Unul dintre obiectivele majore ale ASF, expus de Președintele Autorității în cadrul conferinței, vizează implementarea unor măsuri care să contribuie la creșterea ponderii piețelor financiare non-bancare de la 11,6% la 15% din Produsul Intern Brut, în următorii trei ani.
Printre cele mai importante proiecte în acest sens, derulate la nivelul Autorității, se numără: transformarea pieței autohtone de capital din piață de frontieră, într-una emergentă; creșterea lichidității bursei; listarea pe piața de capital a participațiilor pe care statul le deține la o serie de companii importante din economia românească; dezvoltarea pieței locale de obligațiuni; implementarea Directivei Solvency II în domeniul asigurărilor în legislația națională; îmbunătățirea continuă a supravegherii bazată pe risc; acordarea unei mai mari flexibilități pentru fondurile de pensii private de a finanța economia românească; dezvoltarea sistemului de pensii ocupaționale.
”Rolul ASF, pe lângă cel de protecţie a consumatorului şi cel de asigurare a bunei funcţionări a pieţelor, este și acela de a activa serviciile financiare nebancare”, a precizat domnul Mișu Negrițoiu.
Guvernatorul Băncii Naționale a României, domnul Mugur Isărescu, a vorbit despre faptul că piețele financiare nebancare sunt esențiale pentru dezvoltarea economică și că acestea trebuie să reprezinte alternative de finanțare pentru economia reală.
La rândul său, Steven Maijoor, președintele Autorității Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe a subliniat, în cadrul prelegerii sale, importanța creșterii atractivității și a îmbunătățirii eficienței pieței de capital pentru investitori, în contextul sporirii rolului piețelor financiare non-bancare în finanțarea economiei.
În partea a doua a conferinței au avut loc patru sesiuni de prezentări științifice pe teme asociate celor trei piețe financiare non-bancare (piața de capital, asigurări, pensii private), precum și pe teme referitoare la stabilitatea financiară și protecția consumatorului. Sesiunile au fost coordonate de către Prim-vicepreședintele ASF, domnul Cornel Coca Constantinescu, precum și de către cei trei Vicepreședinți ai Autorității domnii Mircea Ursache, Ion Giurescu și Marius Vorniceanu.
Panelul dedicat temelor referitoare la stabilitatea financiară și la protecția consumatorului, i-a avut ca invitați speciali pe: Elena Bellizzi, șef serviciu Protecția Consumatorilor în cadrul Autorității de Supraveghere a Sistemului de Asigurări din Italia, Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, Călin Rangu, director al Direcției Protecția Consumatorilor din cadrul ASF și Alin Iacob, Președintele Asociației Utilizatorilor de Servicii Financiare din România.
În cadrul dezbaterilor care au avut loc în secțiunea ”Asigurări – Reasigurări”, vorbitori principali au fost: Florentina Almăjanu, Directorul general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare – Reasigurare și Jan Pesek, reprezentantul Băncii Naționale a Cehiei.
În cadrul panelului dedicat pieței de capital, au fost invitați să țină prelegeri, în calitate de invitați speciali, domnii Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea și Lucian Anghel, Președintele Bursei de Valori București, precum și doamna Silvia Buicănescu, directorul general al Depozitarului Central.
La sesiunea de prezentări științifice pe teme referitoare la sistemul de pensii private au avut intervenții speciale: Raluca Țintoiu, Director general al NN Pensii, Mihail Ion, președinte Raiffeisen Asset Management, CFA Romania și Jeremy Gadbury, consultant în cadrul BERD.
Nu există comentarii pentru această știre.
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii
Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii
Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii