Decizii adoptate de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):
În şedinţa de astăzi, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat proiectul de Normă privind autorizarea, funcționarea și aprobarea fuziunii ori divizării asigurătorilor, care va înlocui două acte normative anterioare – Ordinul CSA nr. 16/2012 şi Ordinul CSA nr. 113.111/2006. Acest proiect va fi supus dezbaterii publice pentru o perioadă de 20 de zile, urmând a fi publicat pe www.asfromania.ro.
A fost prezentată o analiză asupra lichidităţii acţiunilor tranzacţionate pe piaţa reglementată administrată de BVB, care propune o serie de măsuri care trebuie adoptate pentru creşterea lichidităţii pieţei de capital, care se axează pe câteva direcţii principale: implicarea activă și consistentă a investitorilor, activitatea, caracteristicile și performanțele emitenților, calitatea și anvergura serviciilor intermediarilor, accesibilitatea și performanțele burselor, siguranța și eficiența activităților depozitarilor centrali şi implementarea și optimizarea funcției de contraparte centrală.
În cadrul şedinţei au fost analizate implicaţiile intrării în vigoare, începând cu luna iulie 2015, a noului cadrul legislativ privind abuzul de piaţă (Regulamentul 596/2014 şi Directiva 57/2014). S-a decis întreprinderea demersurilor necesare, împreună cu alte instituţii implicate, în vederea transpunerii şi aplicării în mod corespunzător, la nivel naţional, a acestor prevederi.
Au fost prezentate “Analiza pieţei asigurărilor în primul trimestru al anului 2015” şi “Raportul privind Pensiile Private din România la 31 martie 2015”. Cele două documente vor fi distribuite şi la Conferinţa “Rolul pieţelor financiare nebancare în creşterea economică” din 28 mai 2015, urmând a fi publicate şi pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Consiliul ASF a aprobat prospectul de emisiune pentru majorarea capitalului social al Societăţii de ASIGURARE REASIGURARE ASTRA S.A., conform propunerii adminstratorului special KPMG Advisory şi deciziei Adunării Generale a Acţionarilor. Prospectul prevede majorarea cu suma de 424.915.339,94 lei prin emisiunea unui număr de 159.742.609 acţiuni cu valoarea nominală de 2,66 lei. Emisiunea se adresează numai investitorilor calificaţi.
Membrii Consiliului au audiat şi dezbătut şi o informare privind stadiul transpunerii directivelor europene în legislaţia naţională, constatând că toate directivele europene care privesc pieţele reglementate de ASF sunt transpuse sau se află în forma unor proiecte de legi într-un stadiu avansat.
În cadrul şedinţei au fost validate modificări ale actelor constitutive a cinci societăţi de brokeraj şi fonduri de pensii, fiind, de asemenea, aprobată numirea unor persoane în poziţii de conducere (președinte al Consiliului de Supraveghere, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, director executiv etc.), precum şi a altor persoane semnificative în cadrul unor societăţi de asigurare şi brokeri.
A fost aprobată solicitarea de eliberare a Certificatelor de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru societățile METEX COM S.A. Dej şi MORĂRIT PANIFICAŢIE S.A. Roman în vederea admiterii la tranzacționare pe sistemul alternativ administrat de Bursa de Valori București.
Consiliul ASF a aprobat, de asemenea, admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de BVB, în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor unui număr de 18 noi societăți: UPET S.A. Târgovişte, MOBEST S.A. Bucureşti, TRANSTEC S.A. Tecuci, GASTRONOM S.A. Buzău, AURORA S.A. Târgu-Frumos, URC S.A. Vaşcău, SINATEX S.A. Bucureşti, ELEROM S.A. Roman, URBANA S.A. Bistriţa, IUS S.A. Braşov, AMYLON S.A. Sibiu, MARTENS S.A. Galaţi, MAT S.A. Craiova, FLAROS S.A. Bucureşti, CONSTRUCŢII FEROVIARE CRAIOVA S.A., TURISM HOTELURI ŞI RESTAURANTE PRAHOVA S.A., CONSTRUCŢII COMPLEXE S.A. BUZĂU şi ATELIERELE CFR GRIVIŢA S.A.
Au fost propuşi pentru avizare 13 agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 159 agenţi de marketing. A fost aprobată sancţionarea unor societăţi comerciale şi de asigurări pentru încălcarea obligaţiilor ce le revin.
Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii