BNR: Caiete de studii

Autor:

Bancherul.ro
2014-11-15 17:40

Caiet de studii nr.36/ 2014

Sondajul privind mecanismul de formare și modificare a prețurilor în România

Ștefania Cristina Iordache, Mihaela Luiza Pandioniu

Modul în care firmele stabilesc şi modifică preţurile reprezintă un aspect relevant din perspectiva funcţionării şi eficienţei mecanismului de transmisie a politicii monetare. Utilizând informațiile obținute în urma desfășurării unui sondaj în rândul companiilor nefinanciare, lucrarea de față își propune să analizeze modul de formare a prețurilor pe piața internă, precum şi reacţia firmelor la diferite şocuri economice. Rezultatele obţinute pun în evidenţă faptul că firmele din România identifică piaţa internă ca fiind puternic concurenţială, cu un grad ridicat de specializare şi caracterizată de existenţa unor relaţii pe termen lung cu clienţii.

Pe ansamblul economiei, predomină o politică de evaluare a prețului de tip time-dependent, modificarea efectivă a acestuia având loc numai dacă apar schimbări semnificative în mediul economic. Potrivit sondajului, prețurile reacţionează mai degrabă la șocuri de ofertă, transmisia majorării costurilor cu materiile prime fiind relativ rapidă. În schimb, reacția companiilor la un şoc negativ de cerere este divergentă la nivel sectorial: doar firmele din agricultură, comerţ şi servicii optează pentru o scădere a prețului, în timp ce în industria prelucrătoare companiile preferă să scadă producția, iar în industria extractivă şi construcţii nu se poate identifica o strategie clară. Sondajul conţine şi o subsecţiune dedicată politicii salariale la nivelul firmelor; răspunsurile obţinute relevă existenţa unei rigidităţi nominale a salariilor, dar şi un recurs relativ limitat la practica indexării automate cu inflația.

Caiet de studii nr.35/ 2014

Identificarea ciclurilor de afaceri și proprietățile acestora

Veaceslav Grigoraş, Irina Eusignia Stanciu

Acest studiu identifică ciclurile de afaceri în România şi analizează proprietăţile acestora. Identificarea punctelor de cotitură este realizată pe baza algoritmului BBQ, care aproximează destul de bine deciziile experţilor NBER pentru ciclurile de afaceri din SUA. După identificarea punctelor de cotitură pe baza datelor PIB sunt calculate şi analizate câteva măsuri specifice ciclurilor de afaceri precum: amplitudinea, durata, panta, pierderea şi excesul. Ulterior, în cadrul analizei multivariate sunt incluse mai multe serii de date pentru a surprinde şi ciclurile specifice ale altor variabile macroeconomice. Importanţa şocurilor pentru proprietăţile ciclurilor de afaceri este ilustrată cu ajutorul unui model de tip vector autoregresiv structural. Ultima parte a lucrării analizează posibilitatea predicţiei recesiunilor.

Caiet de studii nr.34/ 2014

Estimarea și prognoza dinamicii PIB și ale componentelor PIB prin modelul cu factori comuni dinamici. Aplicație pentru România

Andrei Tănase

Analiza activităţii economice pentru trimestrul curent presupune evidenţierea corelaţiei dinamicii PIB şi a componentelor PIB cu cea a unui set vast de indicatori economici, un plus de complexitate provenind din faptul că această corelaţie nu este mereu simultană. În cadrul unui model econometric clasic, introducerea unui număr mare de regresori pentru evaluarea PIB şi a componentelor PIB ridică o serie de probleme de parcimonie, precum testarea gradului de semnificativitate a coeficienţilor.

Modelele cu factori comuni dinamici răspund necesităţii de modelare a unor variabile în prezenţa unui număr mare de regresori. Ipoteza care stă la baza modelului este aceea că evoluţia întregului set de variabile observate poate fi explicată suficient de bine de un număr redus de factori comuni. Odată estimaţi, factorii comuni joacă rolul de regresori pentru orice variabilă de interes. În secţiunea empirică a acestei lucrări, estimăm şi prognozăm PIB real şi componentele PIB pentru trimestrul curent şi cel următor cu ajutorul modelului cu factori comuni dinamici. Metodologia de estimare a factorilor este cea propusă de autorii Forni, Hallin, Lippi şi Reichlin. Pentru PIB, valorile obţinute sunt interpretate ca indicatori coincident, respectiv leading pentru activitatea economică.

Caiet de studii nr.33/ 2014

Modelarea incertitudinii asociate datelor statistice în contextul revizuirilor istorice

Valeriu Nalban

Datele statistice oficiale privind dinamica seriilor de timp din conturile naţionale trimestriale sunt supuse revizuirilor în comunicatele ulterioare, deoarece acestea reprezintă estimări şi nu măsurări exacte, fapt care indică incertitudinea asociată variabilelor macroeconomice. Revizuirile sunt cauzate de apariţia unor noi informaţii (privind evoluţiile unor variabile cu putere explicativă), dar şi de îmbunătăţirea metodologiilor utilizate de autoritatea responsabilă cu statistica oficială. Revizuirile succesive ar trebui să aducă seriile estimate către valorile „adevărate”, însă probabilitatea ridicată ca estimările recente să fie revizuite induce obstacole şi provocări în procesul de analiză şi prognoză economică. În studiul de faţă este cuantificată şi analizată incertitudinea asociată ultimei versiuni a seriei PIB real ajustate sezonier (aferentă comunicatului Institutului Naţional de Statistică din octombrie 2013), adoptând ipoteza că tiparul revizuirilor trecute reprezintă o aproximare optimă a incertitudinii prezente, rezultatul estimării fiind distribuţia de probabilitate a potenţialelor revizuiri viitoare. Reprezentarea incertitudinii estimate prin intermediului unor grafice de tip evantai şi construirea intervalelor de incertitudine pentru valorile istorice relevă natura probabilistică asociată variabilei analizate.

Comentarii

cosming

inca una

De abia astept sa vad o hotarare irevocabila si definitiva pe aceste dosare la gamada cu BCR-ul...Pana acum am recuperat ceva cash din alte procese dar se pare ca imediat va veni si grosul! Camatari nenorociti!

Sugi o bomboana?

Dupa ce o sugi, mai iti dau una!

Tzucalul bancherilor a pus-o de un articol. Ba manca-mi-ai vreju, sa scrii articol saptamanile urmatoare despre cum a pierdut WCR la Curtea de Apel Bucuresti lamentabil. Cu madam Diculescu Sova care nu vroia sa se judece invocand motive ca ii este rau si ca este obosita (desi era ora 4 dupa-amiaza). Nu v-ar fi rusine de bagabonti. Zdrentelor, hotilor.

Constanta

bcr recunoaste abuzurile chiar in fata instantei

Sa inteleg ca baba sova a recunoscut in fata instantei ca dobanda nu este transparenta, deci este ABUZIVA? Din articol “In privinta unui comision la un credit, nu se mai pune problema lipsei transparentei, ca la dobanda..." Pai, in acest caz, reclamantii trebuie sa-si faca planuri de vacanta prin Dubai.

Cicerone Precupetul

Sa ti-l futz

Cu sau fara Cicero, BCR a pierdut lamentabil. De ce nu scrii ca doamna Diculescu a tras ingrozitor de timp, a incercat sa lesine, sa ameninte, poate, poate, obtine o amanare? De ce nu scrii ca si daca il aducem pe Einstein nu putem gasi formula DRV care sa dea valorile ultimilor 7 ani? Aceasta banca a furat si trebuie sa plateasca. Si bancherule, acesta este doar inceputul. Pe urma sa te tii cu daune morale, dobanda legala pe sumele acestea retinute pana la 9 ani.

Piticul Porno

Pentru opinia publica

Sa fim obiectivi domnule bancher. Daca unele contracte au fost negociate dorim sa vedem proba negocierii cu inscrisuri. Dupa 4 ani marea casa de avocatura NNDKP nu a putut sa furnizeze de la BCR proba negocierii. S-a spus de catre aparatorul bancii ca nu am acceptat actele aditionale in urma OUG 50. N-au fost acceptate de ce? Pentru ca imputita asta de banca a venit cu o oferta, nu cu o obligatie. A modificat formula dobanzii introducand o marja fixa de 7.76 adaugata la marja existenta, plus Euribor/Robor. A ascuns comisionul de risc in cel de administrare, majorandu-l pe cel de administrare. Culmea, desi le-am refuzat, banca si astazi ne aplica aceste Acte Aditionale, dupa 4 ani de la refuz. S-a mintit de care Ana Diculescu Sova ca n-am vrut sa ne informam ce este DRV. Pai acest indicator trebuia sa fie in contracte explicat la semnare, apoi in urma OUG 174/2008 care era obligatorie pentru transparentizare. BCR n-a facut-o. La dosar sunt sute de adrese prin care am cerut explicatia sa intelegem DRV luna de luna. Nu s-a primit niciun raspuns, ba chiar raspunsurile bancii au fost contradictorii. Ba ca este functie de Euribor, ba ca nu. Dar au fost doar declaratii, pe urma nu au mai raspuns. Si atunci cand vezi atata magarie, ca te fura luna de luna cu sume imense (ipotecare cu dobanzi de 10% cand ei au oferte la 4 - 5) sa nu te pui cu parul pe ei? Cand vezi ca avocatii sai mint de ingheata apele, ca trag de timp jenant, sa nu te pui pe ei cu parul? Asta a fost hotia imensa a economiei care duduie. D-asta astazi suntem in carpe clasa mijlocie. Ca niste imputite de banci sa saraceasca populatia in mod controlat si cu acordul Statului Roman. Bancherule daca ai fi trait abuzurile BCR acum erai leu. Si ca sa te informez, afla ca unul dintre noi a murit de suparare. Familia o sa ceara daune morale ulterior de 1 milion de euro pentru traumele telefoanelor si amenintarilor bancii. Jeguri imputite. Scursuri umane. Moarte bancilor.

ovidiu

PUBLICATIA SLINOASA "bancherul" LOVESTE DIN NOU!!!

Cat de mic si impotent mintal sa fi sa nu intelegi ca legea e una singura si ca BCR se sterge la dos cu ea, impreuna cu baba Sova, mama de puscariabil? Apoi vin si lingaii de scribi de la jegul asta de fituica si ling si ling si ling indelung, de nu se mai satura. Era un bosorog comunist in sala de judecata caruia ii curgea scuipat din gura cand vorbea idolul lui, baba Sova. Ii leaga, probabil, amintirile despre Gheorghiu-Dej. Despre elucubratiile babei pot spune ca e un vomit continuu inspre partea adversa, o regurgitare de invective si prosteli de gradinita. Ca om e un nimic cu cnp. din pacate. Asta nu se invata decat in primii ani de viata la care baba a absentat. Vai mama ei si de copiii ei!!! E dezumanizant sa vezi cum poate sa se prezinte in fata unor complete de judecata, desfigurata de veninul pe care il poarta in ea, ca mai apoi sa inceapa sa delireze abject. Mi-e scarba si mi-e jena de astfel de personulitati!!!

BANCHERUL

ADDENDUM la acest articol

Dragi cititori! Ne cerem scuze public pentru mizeria de articol publicat in paginile de mai sus. Este o scapare regretabila din partea unui angajat cu exces de zel. Regretam, deasemeni, diletantismul, lipsa crasa de profesionalism, proasta informare a acestuia si vaditul caracter provocator la adresa oricarui cititor de bun-simt. Speram sa dam faliment cat mai curand ca, astfel, sa nu se mai produca asemenea atrocitati, asa-zis jurnalistice. Respectivul angajat, singurul de altfel, care se face vinovat de acest imputit articol, va fi penalizat cu reducerea ratiei de whiskas. Speram in acest mod sa ii diminuam pofta de lins si gudureala la picioarele oricaror babe. Cu respect inabusit, al dumneavoastra Zdreanta Curexpus.

Vasile Pandelescu

Cantecul de lebada al Babii

articol abject sa-l denigreze pe piperea. stati fara grija ca o sa duduie portalul dupa pronuntarea sentintei impotriva bancii. de data asta nu mai scapa. a fost ultima reprezentatie, cantecul de lebada, al babei de la nndkkp

TITI CHELU BANCHERU

CE ROST AR MAI AVEA SA COMENTEZI STRICT LA SUBIECT

Voi chiar nu v-ati prins cine e bancherul si ce rol are?Cata disperare se citeste pe fata unui penal cand este condamnat la inchisoare?Exemplu sunt penalii politicieni ce au inceput sa infunde puscariile.Cam asta vezi si in comportamentul BCR,al avocatilor lor si al lingailor ce creeaza astfel de articole.E disperarea neputintei.E disperarea pierderii controlului...

Kktul cu mot

esti varza frate, ce mai?!

Bai Bancherule, daca ajungi sa pupi curul cuiva doar pentru a avea un amarat de serviciu sau a primi niste bani prapaditi drept resompensa, mai bine te apuci de sapat prin gradina. In felul asta faci pamantului un bine, nu doar umbra degeaba. Pe voi, scursurilor imputite, ii este sila si pamantului sa va inghita. Voua va trebuie un proces colectiv, asa ca in cartea lui Kafka, citatul din Cicero a fost prea bland. Uite aici un citat care trebuia folosit la finalul audierilor: "Pe gâtul lui K. se așezară mâinile unuia dintre domni, în timp ce al doilea îi înfipse adânc cuțitul în inimă, învârtindu-l de două ori. [...] Ca un câine, mai spuse K., având senzația că rușinea de care era cuprins îi va supraviețui…” (Rog a nu se interpreta acest extras din roman ca fiind o instigare la violența/anarhie. Cuțitul în inimă are aici sensul de prăbușire totală, de colaps, de spirală a morții în sens economic și mai ales imobiliar… Nici Kafka nu a vrut altceva decât să sublinieze absurditatea și destinul implacabil generate de sistem. Multumesc !) Oricum, nu se poate face o analogie pertinentă pentru că bancherii nu au RUȘINE…Esti atat de jenant cu sistemul tau pe care-l aperi cu atata inversunare, cladit de altfel din carti de joc. Buf, cade totul...

Bancherul

Va rog sa ma scuzati, sunt un prost!

Dragii mei cititori, clienti seriosi abuzati cu nerusinare de bancile care au vrut sa ia 11 piei de pe voi. Imi cer iertare! Nu as fi fi vrut sa ma umilesc in fata voastra, dar am uitat cum se sterg mesajele astea dusmanoase. O sa-i spun si lui sefu' cat de mult ne urati! Deja m-ati facut sa plang, nu stiam ca sunteti asa de uraciosi!

Gogu

Vrei sa-ti spun cine esti?

In doua cuvinte: laba trista. Mare prost te-a mai facut ma-ta!

Martalogu XXL

Stop masturbarii avocatesti!

Piperea a fost un tip salon. Daca Baba citeaza din Platon, citeaza si Piperea din Cicero. Ca vorba aia, "Platon si Aristotel au facut un cacatel". Cam ce a facut Baba in egarii sai de culoarea chielii.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Noutati BNR

Dobanda BNR ramane 6,5%

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 15 ianuarie 2025, a hotărât următoarele: menținerea ratei... detalii

De ce a decis BNR sa mentina dobanda la 6,5% - minuta sedintei de politica monetara din 8 noiembrie 2024

Minuta È™edinÈ›ei de politică monetară a Consiliului de administraÈ›ie al Băncii NaÈ›ionale a României din 8 noiembrie 2024Data publicării: 20 noiembrie 2024Membri ai Consiliului de administraÈ›ie al Băncii NaÈ›ionale a... detalii

Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat

Banca NaÈ›ională a României, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” ChiÈ™inău, organizează, în Republica Moldova, expoziÈ›ia itinerantă de promovare inteaÈ›ională a problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în... detalii

Dobanda BNR ramane 6,5%

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară08.11.2024Consiliul de administraÅ£ie al Băncii NaÅ£ionale a României, întrunit în È™edinÈ›a de astăzi, 8 noiembrie 2024, a hotărât următoarele:- menÈ›inerea ratei dobânzii... detalii