Marinel Burduja pleaca de la banca lui Umbrarescu, BRCI, dupa ce i-a cladit fundatia

Autor:

Bancherul.ro
2014-11-12 12:55

Marinel Burduja, cel care in urma cu doi ani a plecat din pozitia de prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank pentru a-si indeplini un vis de o viata, cum spunea in acel moment, acela de a cladi o banca romaneasca de calitate, a decis sa plece de la conducerea Bancii Romane de Credite si Investitii (BRCI), din motive personale, la doar un an dupa ce aceasta a inceput sa functioneze.

“Din motive strict personale, incepand cu data de 10.11.2014, domnul Marinel Burduja si-a depus mandatul de Director General al Bancii Romane de Credite si Investitii. Domnul Burduja a participat la dezvoltarea Bancii inca din luna decembrie 2013, construind, alaturi de o echipa de profesionisti, o banca adaptata la specificul pietei romanesti.
Ii multumim domnului Burduja pentru toate oforturile depuse si il asiguram ca vom duce visul mai departe”, anunta banca intr-un comunicat.

Visul lui Burduja

Marinel Burduja era al doilea om in conducerea Raiffeisen Bank, ocupand functia de prim vicepresedinte responsabil al Diviziei Corporatii in iunie 2012, cand a decis ca a venit momentul sa-si indeplineasca proiectul la care visa de mult, de a cladi o banca romaneasca, in contextul transformarilor prin care trecea sistemul bancar, marcat de reducerea expunerilor in Romania a grupurilor bancare straine afectate de criza.

Ocazia prielnica a fost scoaterea la vanzare a micutei banci grecesti ATE Bank, a carei licenta si o parte din active au fost preluate, in primavara lui 2013, de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, in schimbul a 10 milioane de euro.

A fost nevoie de aproape un an pentru ca noua banca, BRCI, sa-si poata incepe activitatea, in primavara lui 2014, prin deschiderea a doua unitati in Bucuresti si altor 8 in orasele mari din tara.

Intre timp, Umbrarescu a majorat capitalul bancii de la valoarea minima initiala necesara pentru infiintarea unei banci, 37 milioane lei, la 126 milioane lei, in mai 2014, capital necesar pentru cheltuielile cu personalul selectat pentru a lucra in noua banca si pentru finantarea investitiilor de infrastructura.

Insa cladirea unei banci solide, bine structurata si de calitate necesita timp si bani, inclusiv cu rezolvarea problemelor si infrastructurii mostenite de la vechea banca, dar si cu construirea noilor produse si selectarea personalului adecvat.

Astfel, in luna iulie, banca anunta aprobarea componentei noului Consiliu de Supraveghere, format doar din membrii independenti, o premiera pe piata bancara, conform noului regulament nr.5 al BNR. Din noul Consiliu fac parte: Roxana-Aida Moldovan, presedinte, plus inca 4 membri: Stefan Nanu, Magdalena Manea, George Romeo Ciobanasu, Anca Ciontea.

Primele semne ca ceva se intampla

Insa exact cand lucrurile pareau ca s-au asezat la noua banca, iar constructia definitivata, urmand perioada de crestere si formare a portofoliului de active si clienti, au aparut primele semnale ca ceva se intampla la nivelul actionariatului.

Astfel, Umbrarescu a convocat pentru 24 octombrie Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor, in care urma sa se aprobe reducerea de la 5 la 3 persoane a membrilor Consiliului de Supraveghere, astfel ca George Ciobanasu si Magdalena Manea urmau sa plece, la doar trei luni dupa ce au fost numiti.

O decizie surprinzatoare, care trada problemele existente intre actionariat si conducerea bancii cu privire la strategia bancii si modul in care aceasta este condusa.

Intre timp insa, se pare ca Umbrarescu s-a razgandit cu privire la plecarea celor doi, astfel ca in cadrul AGA din 24 octombrie s-a respins propunerea de reducere a numarului membrilor Consiliului de Supraveghere.

Marea surpriza a venit insa in aceasta saptamana, prin decizia lui Marinel Burduja de a parasi banca, acesta invocand motive personale, greu insa de crezut, in conditiile in care stim ca este vorba de un proiect de suflet, de care nu te desparti usor.

Ramane de vazut ce se va intampla in continuare cu banca, daca aceasta va putea sa-si continue eficient activitatea pe fundatia cladita de Burduja.

Mai ales ca, dupa cum spunea acesta in momentul initierii proiectului, pe piata exista suficient potential pentru o astfel de banca, de calitate, dedicata sustinerii dezvoltarii afacerilor companiilor, a economiei reale, in contextul in care grupurile bancare straine si-au redus expunerea in Romania.

Cu siguranta ca acest lucru depinde si de actionarul bancii, de modul in care doreste sa sustina in continuare banca.

Poate ca nu intamplator zilele trecute a aparut si informatia potrivit careia BRCI ar putea fuziona cu Banca Feroviara, detinuta de Valer Blidar, acesta fiind citat de presa cu o declaratie in acest sens, infirmata insa de catre BRCI.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Profil

Aplicațiile BT Pay și BT Go înlocuiesc BT24 și NeoBT

BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii

Banca Transilvania introduce inteligența artificială în BT Pay

Utilizatorii BT Pay au la dispoziție un asistent virtual (Chat BT) pentru informații cu privire la funcționalitățile aplicației, precum și despre produsele și serviciile Băncii Transilvania, anunta banca intr-un comunicat,... detalii

De cine este detinuta Garanti BBVA Romania?

Actionarul majoritar al Garanti BBVA Romania este G Netherlands B.V., o companie cu raspundere limitata cu sediul in Amsterdam, Olanda, care este detinuta 100% in mod indirect de Turkiye Garanti... detalii

Credite cu garantii UE pentru legumicultori, fermieri si mici afaceri de la Patria Credit

Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară parte a Patria Bank Group, anunță semnarea unui nou acord de garantare cu Fondul European de Investiții (FEI), prin programul EUInvest, pentru acordarea... detalii