Economistul BCR Eugen Sinca (foto) apreciaza ca daca BNR va reduce marti dobanda de politica monetara, asa cum a sugerat premierul Victor Ponta, va fi o decizie mai degraba politica si nu una determinata de fundamentele macro-economice.
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca “dobanda de referinta a BNR era in 2009 de 8,5%, insa acum, probabil ca in zilele urmatoare, va scadea sub 3%”. El a precizat ca aceasta este o veste buna pentru intreprinderile mici si mijlocii, care vor putea obtine credite cu costuri mai mici.
“Declaratia premierului Ponta a fost o surpriza pentru noi, si cred ca pentru toata lumea. Daca BNR va reduce din nou rata de referinta in sedinta de saptamana viitoare, credem ca va fi o decizie politica si nu in mod necesar una determinata de fundamentele macro-economice. Romania are nevoie in prezent de o rata de dobanda stabila, in jurul nivelului actual, si nu neaparat dobanzi mai reduse”, spune Eugen Sinca.
O decizie de scadere a dobanzii ar contrasta si cu declaratia guvernatorului Isarescu din 30 septembrie, cu ocazia ultimei sedinte de politica monetara a fostei conduceri a BNR. Isarescu s-a aratat prudent cu privire la o noua reducere a dobanzii cheie, sugerand ca actualul nivel este unul adecvat iar urmatoarea decizie privind dobanda de politica monetara ar trebui luata cu “foarte mare atentie” de catre viitorul CA al BNR.
“Pentru ca nu suntem siguri de mentinerea inflatiei a la long pe o traiectorie semnificativ mai redusa, asa cum este in prezent, cred ca viitorul Consiliu de Administratie al BNR, daca va lua in viitor decizii cu privire la rata dobanzii, le va lua cu foarte mare atentie”, a spus Isarescu.
“Consolidarea pe termen mediu a traiectoriei inflaţiei aşteptate la valori semnificativ mai reduse decât cele proiectate anterior este deocamdată incertă”, se arata in ultimul comunicat al BNR din 30 septembrie, cand dobanda a fost diminuata de la 3,25% la 3%.
Ar avea BNR motive reale sa scada dobanda?
Totusi, alti economisti, precum Anca Jelea, de la Raiffeisen Bank, apreciaza ca BNR va reduce iar dobanda, cu 0,25 puncte, la 2,75%, intrucat inflatia este mai mica decat asteptarile. Ea apreciaza ca BNR sa scada din nou prognoza de inflatie pentru acest an si pentru 2015, dupa ce in august prognoza a fost revizuta de la 3,3% la 2,2% pentru 2014 si de la 3,3% la 3% in 2015.
Numai ca inflatia a crescut de la 0,84% in august la 1,54% in septembrie, reintrand astfel, dupa 8 luni de valori scazute, in intervalul tinta al BNR, de 2,5%, cu o variatie de 1 punct in sus sau in jos.
Cresterea inflatiei in septembrie se datoreaza insa unui efect de baza, astfel ca analistii se asteapta ca aceasta sa se mentina redusa, BCR estimand o inflatie de doar 1,8% in decembrie, fata de 2,2% cat era prognoza initiala.
Insa nu doar inflatia, ci si nevoia de stimulare a cresterii economice ar putea cantari in decizia pe care o va lua BNR.
“Deteriorarea perspectivelor de crestere economica atat pe piata externa cat si cea interna, la care se adauga masurile de relaxare a politicii monetare de catre BCE si de banca centrala a Poloniei ar putea determina BNR sa recurca la taieri de dobanda chiar mai mari decat asteptarile”, apreciaza Anca Jelea.
In tarile vecine, inflatia si dobanzile sunt mult mai mici
Banca centrala a Ungariei a decis in aceasta saptamana sa mentina rata dobanzii la 2,1%, desi inflatia a scazut cu mult peste asteptari, fiind negativa, de -0,5% pe an.
Si in Polonia inflatia este negativa, ajungand la -0,3% pe an in septembrie, fata de tinta de 1,5% a bancii centrale, astfel ca analistii se asteapa ca banca centrala sa reduca din nou dobanda, aflata la 1,75%, in prezent, cu inca un sfert de punct in sedinta de saptamana viitoare.
[1]
In Slovacia, de asemenea, inflatia a fost de doar 0,1% in septembrie, cu mult sub tinta bancii centrale, de 2%, dobanda de referinta fiind de doar 0,05%, ca in Cehia.
In Cehia, inflatia a fost ceva mai mare, de 0,7% in septembrie, de asemenea sub tinta bancii centrale, de 2%, dobanda de politica monetara fiind aproape de 0%, mai exact 0,05%.
Daca vom compara ecartul dintre dobanda si inflatie in tarile vecine, vom vedea ca dobanda BNR se afla mai aproape de inflatie decat cea din Polonia si Ungaria, ceea ce ar oferi bancii centrale un argument pentru mentinerea ratei de referinta la actualul nivel.
Dobanda a devenit promisiune electorala
Promisiunea unor costuri de finantare mai mici pentru firme, determinate de reducerea dobanzii BNR, reprezinta o strategie de campanie electorala pentru premierul Ponta, in cadrul alegerilor pentru functia de presedinte.
Pentru a castiga voturi la alegeri, el a facut mai multe promisiuni de majorare a ajutoarelor sociale, punand in pericol angajamentele cu FMI si Comisia Europeana de mentinere a cheltuielilor bugetare in parametri standard.
Pana acum insa, economia Romaniei a ramas imuna la declaratiile guvernului privind o serie de masuri fiscale populiste, spune economistul BCR. “Cu toate acestea, stabilitatea economica din Romania s-ar putea schimba luna viitore, in conditiile in care guvernul ar putea sa renunte la acordul cu FMI iar scena politica va deveni mai agitata”, a adaugat Sinca.
De altfel, BCR a redus prognoza de crestere a PIB-ului la 1,8% pentru 2014 si la 3% in 2015.
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii