BCR a anuntat ca a inregistrat o pierdere neta de 2,4 miliarde lei (546 milioane euro) in primele 9 luni ale anului, din cauza majorarii substantiale a provizioanelor pentru creditele neperformante.
Este cea mai mare pierdere inregistrata pana acum de BCR, dupa ce in 2012 banca obtinuse pierderi de 1,2 miliarde lei, un record la acea vreme.
In 2013, banca a avut profit de 370 milioane lei, iar in 2011 un castig de 511 milioane lei. In 2010, BCR a inregistrat profit de 465 milioane lei, iar in 2009 un castig de 871 milioane lei.
La jumatatea acestui an, BCR a avut o pierdere neta de 61,9 milioane euro (276,6 milioane de lei) banca anuntand ca s-a angajat să accelereze solutionarea portofoliului de credite neperformante, pentru care trebuie facute provizioane.
Provizioanele aferente creditelor neperformante au crescut cu 165,3%, la o valoare de 4 miliarde de lei in primele 9 luni din acest an, in comparatie cu 1,5 miliarde in aceeasi perioada a anului precedent, “reflectând eforturile accelerate de a soluţiona creditele neperformante istorice”, dupa cum precizeaza banca.
In consecinta, precizeaza BCR, “rata creditelor neperformante a scăzut semnificativ, cu 10%, acum aflându-se la 26,5% din totalul portofoliului de credite la 30 septembrie 2014, în pofida diminuării generale a portofoliului de credite cauzată de rambursări, scoateri din evidenţă şi vânzari de portofolii selecţionate de credite neperformante.”
Comunicatul BCR
Rezultatele financiare ale BCR pentru primele nouă luni din anul 2014: profit operaţional de 1,5 miliarde LEI, curăţare extinsă a bilanţului, rata creditelor neperformante în scădere cu 10%
Elemente principale
– Creştere încurajatoare a bilanţului de credite performante către persoane fizice şi stabilizare precum şi îmbunătăţire a calităţii portofoliului de credite pentru companii; creştere a capacităţii de a atrage depozite şi rezultate excelente în vânzareaa fondurilor de investiţii administrate de Erste Asset Management.
– Rezultate performante în ceea ce priveşte creditarea în reţeaua retail; majorarea cu 390, respectiv cu 80 de procente a volumului împrumuturilor ipotecare, respectiv de consum, sprijină revenirea pe creştere a afacerii.
– Progres continuu în rezolvarea moştenirii istorice de credite cu probleme, ca rezultat al accelerării curăţeniei în bilanţ; reducere semnificativă a volumului total şi a ratei aferente de credite neperformante.
– Atingerea ţintelor de venituri şi cheltuieli, stabilită în planul de redresare a băncii din 2012, este susţinută de atenţia continuă acordată măsurilor de eficienţă şi productivitate.
– O rată a solvabilităţii aflată la maximul său istoric, demonstrează capacitatea şi angajamentul BCR de a sprijini revenirea creditării sănătoase, atât în reţeaua Retail cât şi în reţeaua Corporate, consolidând capacitatea de a genera venituri robuste din activitatea de bază.
Banca Comercială Română (BCR) a atins un rezultat operaţional de 1.569,9 milioane lei (352,6 milioane EUR) în primele nouă luni ale anului 2014 (1-9 2014), pe baza unei creşteri încurajatoare a portofoliului de credite performante acordate persoanelor fizice, a stabilizării alături de îmbunătăţirea calităţii portofoliului de credite pentru companii, însoţite de creşterea capacităţii de a atrage depozite şi distribuţia de success a fondurilor de investiţii administrate de Erste Asset Management.
BCR este poziţionată să beneficieze în continuare de aceste evoluţii, considerând faptul că banca a finalizat cu succes ultima fază a unui proiect de îmbunătăţiri aduse reţelei de unităţi, pentru consolidarea calităţii si prezenţei sale în România.
Pe baza unei rate a solvabilităţii aflate la maximul său istoric, (20.0% în septembrie 2014) şi a unei baze de capital solide (5,1 miliarde lei), BCR şi-a asumat accelerarea rezolvării moştenirii istorice de credite neperformante şi a iniţiat o curăţare extinsă a bilanţului, conform anunţurilor făcute în luna iulie 2014.
Progresele în ceea ce priveşte rezolvarea creditelor cu probleme istorice au făcut ca volumul creditelor neperformante să scadă continuu, la fel precum rata aferentă a acestora, situată deja cu 10% mai jos faţă de trimestrul anterior.
Scăderea ratei creditelor neperformante este vitală pentru reluarea creditării şi îmbunătăţirea performanţei. Capitalizarea băncii va absorbi cu uşurinţă măsurile de curăţare a bilanţului menţionate mai sus şi va rămâne solidă pentru a susţine o creştere sănătoasă pe toate liniile de afaceri.
Profitabilitatea pe termen scurt a fost influenţată de curăţarea accelerată a bilanţului, cu un rezultat net negativ pentru 1-9 2014 de -2.427,9 milioane lei (545,9 milioane EUR), cauzat de provizionarea crescută.
“Rezultatul net din primele nouă luni ale anului este influenţat în mod semnificativ de o majorare substanţială a provizioanelor de risc, având în vedere faptul că am angajat toate eforturile pentru a derula o curăţare extinsă a portofoliului de credite neperformante. Până la finalul anului, obiectivul nostru este să reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, până la jumătate, în funcţie de condiţiile pieţei. Alături de rezolvarea accelerată a moştenirii istorice de credite cu probleme, cel mai important aspect este faptul că BCR a revenit puternic în piaţă. Cota de piaţă a băncii se situează deja la 25% din creditele ipotecare nou acordate şi observăm, per ansamblu, o creştere substanţială a creditării garantate şi negarantate. Vom continua să ne întărim capacitatea de a fi competitivi prin intermediul reţelei retail şi corporate. Nu în ultimul rând, am stabilit o prioritate strategică şi facem progrese către consolidarea unei culturi corporative bazate pe înţelegerea rolurilor inter-funcţionale şi o abordare de afaceri concentrată pe client. Acest demers este susţinut, printre altele, de programe în cadrul cărora toţi managerii din companie activează pentru cel puţin o săptămână in reţeaua de unităţi, cu scopul de a experimenta si culege impresii privitoare la funcţionarea băncii”, a declarat Tomas Spurny, CEO al BCR.
Elemente principale ale activităţii comerciale în 1-9 2014
În segmentul de afaceri retail, rezultatele performante în ceea ce priveşte creditarea au determinat majorarea cu 390 şi respectiv 80 de procente a volumului împrumuturilor ipotecare, respectiv de consum, sprijinind revenirea pe creştere a afacerii.
Soldul creditelor performante a crescut la aproximativ 17,1 miliarde lei, cu o tendinţă de consolidare a volumului de credite nou acordate care contrabalansează volumele creditelor rambursate sau care ajung la maturitate. La 9,1 miliarde lei portofoliul de credite imobiliare a crescut satisfăcător faţă de 8,6 miliarde lei la sfârşitul anului 2013.
Portofoliul general de credite acordate în moneda locală a crescut la 6,6 miliarde lei în comparaţie cu 5,5 miliarde lei la sfârşitul anului 2013.
În segmentul de afaceri corporate, portofoliul de credite performante a crescut uşor la aproximativ 12,2 miliarde lei, trimestrul 3 2014 fiind primul trimestru din ultimul an când soldul general al creditelor a crescut faţă de trimestrul precedent. Această creştere a fost generată în special de creşterea numărului de credite nou acordate clienţilor din sectoare precum: energia, agricultura, construcţii, farmacie & sănătate, industrie, IT&C.
BCR intenţionează să se concentreze în continuare pe creditarea în lei, astfel încât să contrabalanseze pe termen mediu şi lung mixul valutar al portofoliului de credite în favoarea monedei locale şi să folosească în
întregime capacitatea puternică de autofinanţare în lei.
Venitul net din dobânzi a scăzut cu 16,0%, atingând valoarea de 1.782,9 milioane de lei (400,8 milioane de euro), de la 2.121,5 milioane de lei (481,1 milioane de euro) la 9 luni în 2013, din cauza unui mediu de piaţă marcat de rate mai mici ale dobânzii, eforturilor de stabilire a unor preţuri competitive în piaţă şi soluţionarea accelerată a problemelor legate de portofoliile de credite neperformante.
Venitul net din comisioane a crescut cu 4,8%, atingând valoarea de 540,2 milioane de lei (121,4 milioane de euro), de la 515,4 milioane de lei (116,9 milioane de euro) la 9 luni în 2013, datorită concentrării continue pe serviciile de tranzacţii bancare, trecerea la operaţiunile fără numerar şi preferinţa clienţilor pentru soluţii alternative de investiţii şi produse de asigurare.
Rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 16,8%, atingând valoarea de 281,3 milioane de lei (63,2 milioane de euro), de la 338,0 milioane de lei (76,6 milioane de euro) la 9 luni în 2013 din cauza tranzacţiilor FX mai scăzute.
Veniturile operaţionale au scăzut cu 12,6%, atingând valoarea de 2.624,4 milioane de lei (589,7 milioane de euro), de la 3.001,0 milioane de lei (680,6 milioane de euro) la 9 luni în 2013.
Cheltuielile administrative generale au ajuns după primele 9 luni din 2014 la 1.054,4 milioane de lei (237,1 milioane de euro), în scădere cu 13,8% în comparaţie cu 1.222,7 milioane de lei (277,3 milioane de euro), la 9 luni în 2013.
Atingerea ţintelor de venituri şi cheltuieli, stabilită în planul de redresare a băncii din 2012, este susţinută de atenţia continuă acordată măsurilor de eficienţă şi productivitate.
Astfel, indicatorul cost-venit s-a îmbunătăţit, atingând valoarea de 40,2% în primele nouă luni ale anului 2014, faţă de 40,7% după primele 9 luni din 2013.
Poziţia de capital şi finanţare
Rata de solvabilitate conform standardelor locale (BCR bancă, IFRS cu filtre prudenţiale) la septembrie 2014 s-a menţinut la 20,0%, mult deasupra cerinţele statutare ale Băncii Naţionale a României (min 10%).
De asemenea rata de capital nivel 1+2 IFRS de 24,9% (Grup BCR), la iunie 2014, arată clar adecvarea capitalului BCR şi susţinerea continuă din partea Grupului Erste. În acest sens BCR, în comparaţie cu celelalte bănci din România, se bucură se una dintre cele mai puternice poziţii de capital si finanţare.
O rată a solvabilităţii aflată la maximul său istoric, demonstrează capacitatea şi angajamentul BCR de a sprijini revenirea creditării sănătoase, atât în reţeaua Retail cât şi în reţeaua Corporate, consolidând capacitatea de a genera venituri robuste din activitatea de bază.
Depozitele de la clienţi au rămas în general stabile, majorându-se doar uşor cu 0,3% la 37.626,5 milioane lei (8.531,7 milioane euro) la 30 septembrie 2014, faţă de 37.500,0 milioane lei (8.387,4 milioane euro) la sfârşitul lunii decembrie 2013.
Depozitele clienţilor rămân sursa principală de finanţare a BCR, dar banca se bucură de o susţinere puternică din partea băncii mamă pentru finanţarea pe termen lung, în acelaşi timp beneficiind de surse de finanţare diverse şi contracte încheiate cu alte instituţii financiare internaţionale.
Soluţionarea stocului de credite neperformante
BCR administrează un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei (la septembrie 2014), pentru care a decis soluţionarea accelerată, aşteptându-se o îmbunătăţire semnificativă a calităţii bilanţului (o reducere de aproximativ 25% a creditelor neperformante, în comparaţie cu finalul anului 2013) şi a performanţei financiare pe termen scurt.
Ca urmare a acestor elemente costurile de risc sunt aşteptate să contrabalanseze rezultatul operaţional ale băncii pe parcursul anului 2014.
Astfel, cheltuielile nete cu provizioanele pentru activele financiare neevaluate la valoarea justă prin intermediul contului de profit şi pierdere, au crescut cu 165,3% atingând valoarea de 4.051,2 milioane lei (910,8 milioane euro) în primele 9 luni ale anului 2014, faţă de 1.527,3 milioane lei (346,4 milioane euro) în primele 9 luni ale
anului 2013, reflectând eforturile accelerate de a soluţiona creditele neperformante istorice.
Rata creditelor neperformante a scăzut semnificativ cu 10%, acum aflându-se la 26,5% din totalul portofoliului de credite la 30 septembrie 2014, în pofida diminuării generale a portofoliului de credite cauzată de rambursări, scoateri din evidenţă şi vânzari de portofolii selecţionate de credite neperformante.
(Toate datele financiare de mai sus sunt ne-auditate, rezultatele de afaceri consolidate ale Grupului Banca Comercială Română (BCR) pentru primele nouă luni ale anului 2014 (1-9 2014) conform IFRS. Dacă nu este stipulat altfel, rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale anului 2014 (1-9 2014) au fost comparate cu rezultatele financiare de pe primele nouă luni ale anului 2013 (1-9 2013). De asemenea, dacă nu este stipulat altfel, cursurile de schimb valutar folosite pentru conversia în euro a cifrelor sunt cele furnizate de Banca Centrală Europeană. Contul de profit si pierdere este calculat
folosind cursul mediu de schimb valutar pentru 1-9 2014, adică 4.4478 RON/EUR, când se face referire la rezultatele din 1- 9 2014 şi cursul mediu de schimb valutar pentru1-9 2013, adică 4.4094 RON/EUR, când se face referire la rezultatele de pe 1-9 2013. Bilanţul la 30 septembrie 2014 şi la 31 decembrie 2013 sunt calculate folosind cursurile de schimb valutar de închidere de la datele respective (4.4102 RON/EUR la 30 septembrie 2014 şi respectiv 4.4710 RON/EUR la 31 decembrie
2013). Toate diferenţele exprimate în procente se referă la cifrele în RON.)
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii