Au inceput speculatiile privind rezultatele testelor de stres si exercitiului de evaluare (AQR) a activelor bancilor europene, ce vor fi anuntate oficial de Banca Centrala Europeana (BCE) duminica, 26 octombrie: agentia de stiri spaniola EFE a anuntat ca 11 banci vor pica testele de stres, printre care si Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, ceea ce este o surpriza uriasa si o informatie greu de presupus ca ar fi adevarata, catalogata drept “extrem de speculativa” de catre BCE.
In replica, reprezentantii Erste Bank au declarat urmatoarele, pentru Bancherul.ro: “Din dialogul de pana acum cu institutiile implicate in derularea testului de stres nu avem motive de ingrijorare in ceea ce priveste rezultatul Erste Group”.
La randul sau, Banca Centrala Europeana a publicat un comunicat in care se arata urmatoarele:
“Evaluarea cuprinzătoare, care constă într-o revizuire a calitatii activelor bancilor si un test de stres, nu este încă finalizată. Bancilor nu li s-au transmis rezultatele finale ale acestei evaluari. Rezultatele nu vor fi definitive până când vor fi aprobate de către Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene din 26 octombrie, după care vor fi publicate. Până la acel moment, orice relatari mass-media cu privire la rezultatele testelor sunt, prin natura lor, extrem de speculative.”
Printre cele 11 banci mentionate de agentia spaniola de stire se mai regasesc trei banci grecesti prezente, de asemenea, in Romania: Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank, actionarul principal al Bancpost, precum si banca portugheza Millennium, a carei subsidiara romaneasca a fost preluata recent de OTP Bank.
Alte banci care, conform stirii EFE, nu vor trece testele de stres sunt Banco Popolare, Monte dei Paschi, Banca Popolare di Milano, toate din Italia, precum si banca belgiana Dexia.
Atat actiunile bancilor listate mentionate in raport cat si moneda euro au scazut astazi, dupa publicarea stirii.
Daca in privinta bancilor mentionate nu exista nicio certitudine privind rezultatele exercitiului de evaluare al BCE, mult mai probabil este insa esecul la testele de stres al unei alte banci austriece prezenta in Romania, si anume Volksbank.
De altfel, anticipand rezultatele, banca si-a luat recent masuri preventive, decizand sa se transforme intr-o “bad bank” si sa se reorganizeze la nivelul cooperativelor de credit locale. (Vezi aici detalii)
Subsidiara Volksbank din Romania a fost trecuta inca de acum doi ani pe un vehicul separat si scoasa din bilantul banicii-mama, in vederea vanzarii preconizate pana la finalul anului viitor, conform planului convenit cu autoritatile europene.
Un numar de 13 banci-mama cu sucursale in Romania vor trece prin testele de stres si exercitiul de evaluare a activelor (AQR) derulate de Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana (vezi aici detalii).
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii