HSBC, Raiffeisen Bank International, Societe Generale CIB si UniCredit vor intermedia noua emisiune de eurobonduri emise de Romania

Autor:

Bancherul.ro
2014-10-21 18:42

România a mandatat HSBC, Raiffeisen Bank International, SG CIB și UniCredit să pregătească o emisiune de eurobonduri pe zece ani, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Detaliile tranzacției urmează să fie anunțate în cursul zilei de marți.

România beneficiază de un rating ‘Baa3’ din partea Moody’s și de un calificativ ‘BBB minus’ de la Standard & Poor’s și Fitch.

Analiștii apreciază că obligațiunile României sunt parțial protejate de creșterea încrederii investitorilor în gradul de îndatorare al țării, mai scăzut decât în multe alte state din UE. Estimările Comisiei Europene arată că, în acest an, nivelul datoriei României va fi de 40% din PIB, față de 42% din PIB în Suedia, 75% din PIB în Germania, 80% din PIB în Ungaria și o medie de 96% din PIB în zona euro.

Guvernul român intenționează să vândă eurobonduri în valoare de un miliard de euro înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, a declarat, săptămâna trecută, ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, într-un interviu citat de Bloomberg. Anterior, directorul general al Trezoreriei statului, Diana Popescu, declara că vânzarea era programată la finele anului.

Potrivit analiștilor, decizia autorităților de a urgenta planurile privind accesarea piețelor internaționale a fost determinată de teama ca sentimentul investitorilor să nu se deterioreze după alegerile prezidențiale de luna viitoare.

‘Riscurile apărute de pe urma alegerilor i-au determinat să ia în considerare accelerarea procedurilor’, a declarat Dumitru Dulgheru, analist la Erste.

Săptămâna trecută, randamentul pentru eurobondurile românești cu maturitatea în luna aprilie 2024 se situa la 2,71%, în apropiere de minimul record de 2,66% înregistrat în urmă cu șapte săptămâni.

Comentarii

cosming

mda

Jmecheria asta cu creditul preferential pe care il ei de la banca daca esti angajatul ei se intampla si la Bnaca Transilvania, la Banca Comerciala Romana si cam peste tot e aceeasi conditie : daca pleci din banca devii client standard... e o signrua problema... conditiile pentru client standard NU sunt trecute in contractul semnat :)... deci daca nu sunt trecute EXPLICIT ele NU pot fi impuse ulterior pentru ca asta inseamna modificarea contractulu ceea ce in Romania se face prin NEGOCIERE nu prin IMPUNERE, lucru care la sesizat si ANPC :)

Andreea

Angajat in sistemul banca

Am si eu o intrebare fata de dl....cum il cheama (Dragomirescu): daca tot era angajat bancar de ce nu si-a luat un draft de contract acasa sa il citeasca? Ii interzicea legea sau procedura interna? Clientii sunt si acum zapaciti de reclame si de aniversari ale nu stiu caror banci dar daca tu te duci si semnezi ca primarul e vina ta, nu a bancii! Poti oricand cere un draft de contract. Ti s-a aprobat creditul, minunat, citesti draftul...comentezi daca ai argumente pertinenete si semnezi sau nu semnezi(se numeste Liberul arbitru)! Si eu lucrez in banca si am un credit preferential dar in contractul meu scrie negru pe alb: cand nu voi mai lucra in banca asta o sa am dobanda x%+robor3m!!! Eu personal am negociat pt clientii mei conditiile de cost si bancile sunt foarte deschise din punctual asta de vedere: atragerea clientilor!

cosming

really?

@Andreea - sa stii ca e vorba de contractele si de atitudinea bancherilor de pana in anul 2010... situatia de acum se aplica exclusiv clientilor noi care beneficiaza de clauze contractuale IMPUSE prin lege... pana in 2010 bancile au facut ce au vrut prin romania... iar ce se intampla acum, prcesele de prin instante se refera la contractele vechi care sunt in derulare.

Andreea

@cosming

Comsing...asta e scuza? Ca bancile faceau ce vroiau? Lucrez de cativa ani buni in banca asa ca ....stiu ce se intampla dar asta e scuza omului slab, care vrea bani si atat! De fapt asta e problema cea mai mare: in ron doabnzile erau mari (suma maxima la care se incadra clientul era mica), creditul in CHF avea dob mica(deci suma ce putea fi accesata era mai mare) si oamenii vroiau multi bani, faceau credite in acelasi timp, pt ca nu se raportau in Biroul de credite si....acum plangem ca a crescut CHF si ca nu mai putem plati ratele:)

cosming

really?

@Andreea - nu e vorba de "scuze" e vorba de abuzuri pe care bancile le-au facut (si le fac!!!) fara ca consumatorul de produse financiar bancare sa se sesizeze. Daca tot lucrezi in sistemul bancar... ia vezi cati din salariatii care isi incaseaza banii la banca unde lucrezi tu au idee ce comisioane platesc pe luna... ca sa vezi ce bine sunt informati despre costuri... Similar in contractele de credit inainte de 2010 au fost introduse clauze care erau abuzive si care dezavantajau clar consumatorul lasand banca sa faca ce doreste cu contractul.... De exemplu, eu am in cateva contracte o formula de calcul a dobanzii de genu : "dobanda de referinta variabila, case se afiseaza la sediul bancii plus o marja de 1.5 p.p"... ce dobanda crezi ca platesc eu acum ? Eu sincer nu stiu, banca nu imi da explicatii cum a ajuns sa calculeze dobanda respectiva, ANPC -ul i-a amendat si banca a contestat.. si se tot judeca...

Andreea

@coming

Sunt de accord cu tine ca sunt comisioane mari,nu am contestat asta niciodata dar daca le accepti un an de zile....atunci inseamna ca iti convin. Daca tu din 2010 ai dobanda exprimata in marja +1.5pp+indice sau altfel exprimat inseamna ca la momentul semnarii contractului nu te-ai sesizat. Cand ai dat in judecata banca: acum, cand e o moda sa dam in judecata banca , sau acum 3-4 ani cand nimeni nu facea nimic si tu te simteai neindreptatit? De la OUG 50 o exprimare de genul care spui tu e ILEGALA si INADMISIBILA!!!!! Dar si mai strigator la cer e ca nu stii ce dobanda ai: ceri un grafic de rambursare sau un document in care ti sa spuna CLAR care e dobanda... De ce e acontestat banca decizia ANPC-ului?

un bancher onest

Angajat in sistemul bancar

Andreea, daca vrei documentare completa, trebuia sa vezi ca ex-bancherul respectiv a inceput lupta cu banca in aprilie 2010, cand tu sau alti asa zisi bancheri nu stiati nimic de clauze abuzive. Se pare ca nu te poti concentra nici macar la o pagina de articol, dar la un contract plin de termeni specializati...! Esti stresata? Esti cumva foarte stresata in ultima perioada de nerealizarea targetului, de creditele neperformante? Si cati clienti trebuie sa pacalesti lunar pentru a ramane in sistem ? Nu uita, ca te afli in contratimp. ACUM, romanii incep sa fie atenti la abuzurile bancilor si s-au mai informat intre timp. Sa nu cumva sa dai de un client istet si instruit in celebrele de acum clauze abuzive. Nu de alta, dar te va face zob... cu argumente si legi. Dar, ce opinii si relatare obieciva sa vezi pe un site ce prezinta zilnic doar bancheri de suscces. O intrebare, pentru autorul articolului: Unde au fost acesti bancheri de succes, cand s-au acordat acele credite ? astazi aceeasi bancheri recunosc creditele neperformante fabuloase sau s-ar prabusi sistemul zic tot ei daca nu mai incaseaza sumele umflate de cauzele abuzive? Sau unde a fost bancherul sef =-guvernatorul, cu toata armata lui? La vie la cules sau vandut de vin catre biserici si banci (vezi sticlele de protocol care circula prin banci, au cumva marca Isa..escu? sau nu a avut d-ul guvernator sprijin politic sau cumva a trebuit sa taca pentru a merge treaba.

cosming

mda

@andreea - legat de dat in judecata: cam treneaza dosarele (3!!!) de prin 2010 prin judecatorii si tribunale; legat de grafic de rambursare : apare intradevar valoarea finala a dobanzii curente dar tine cont ca am o marja de 1.5% iar EURIBOR nu este la valori de 8%; legat de exprimarea ILEGALA - contractul meu NU a fost aliniat la OUG 50/2010 deci in continuare acea exprimare ILEGALA si ADMISIBILA se aplica unilateral de catre banca (aia mai mare si mai tare ca o sa pice de sus de tot in curand sper) iar eu astept definitivarea dosarelor prin instante

Andreea

@bancher"onest"

Dragule,lucrez in banca din 2009 aÈ™a ca stiu despre ce e vorba in contracte si nu vând ca sa îmi fac targetul cum crezi tu! Ai ajuns de la credite si clauze abuzive la vin si alte alea? Cine nu se poate concentra pe subiect?

un bancher onest

Angajat in sistemul bancar

Buna Andreea, tocmai ca esti din 2009 in banca nu poti sau nu stii ca este o legatura MARE intre clauze abuzive, struguri, vin de protocol, banci si g....tor. Restul informatiilor cosmetizate, care ti se spun tie de sefi sunt doar o poveste frumoasa, dar din pacate falsa. Apropo, vezi ca sunt mii de contracte care contin clauze abuzive(asa au spus judecatorii irevocabil). Intelegi de ce lupti contra curentului.

Andreea

@un bancher onest

Bancherule onest, de ce ti se pare tie ca lupt contra unui curent? Stiu ce nebunie a fost cand se luau creditele pe banda rulanta dar asta nu iti da tie dreptul, client suparat, sa ii ceri bancii sa convertesti creditul la cursul CHF RON la 1.9 ca...asa era atunci, sau sa scoti niste clauze pe care le-ai acceptat 3-4 ani! In 2010 nu mai suportam sa aud OUG 50 si sa semnez acte aditionale. Dar a fost un val, s-a potolit...daca nu ai semnat in 2010 act aditional sau nu te-ai revoltat pt clauze care iti sunau ciudat la ureche (ca nu trebuie sa fii mare specialist ca sa ti se para ca ai dobanda mare) de ce te revolti acum? Ce s-a schimbat intre timp? Ai facut 5 facultati si ai invatat ce e ala roboru si ca marja trebuie sa fie fixa si nu fix+1.5%? Pe mine chestia asta ma depaseste ca om, nu ca om in banca...

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii