FGDB: 13,6 milioane de romani au in banci depozite garantate in valoare de 122 miliarde lei

Autor:

Bancherul.ro
2014-10-21 09:59

Depozitele garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) la 30 septembrie 2014 însumau 159,4 miliarde lei, cu 1% peste nivelul de la sfârșitul trimestrului II 2014, conform unui comunicat al FGDB.

Depozitele garantate la băncile participante la FGDB reprezintă 58,1% din valoarea totală a depozitelor la aceste bănci. În cea mai mare parte, depozitele garantate la băncile participante la FGDB aparțin persoanelor fizice, întreprinderilor mici și mijlocii și altor categorii asimilate acestora din urmă.

În trimestrul al III-lea 2014 a crescut valoarea totală a depozitelor garantate ale persoanelor fizice (variație trimestrială de +0,5%), cât și a persoanelor juridice (variație trimestrială de +2,7%).

La finele T3 2014, existau 13.626.728 de deponenți garantați persoane fizice cu depozite în valoare totală de 122,8 miliarde lei, în creștere cu 2,7% față de nivelul de la 30 septembrie 2013. Depozitele în lei, în sumă de 73,1 miliarde lei la 30 septembrie 2014, reprezintă 59,5% din valoarea totală a depozitelor garantate ale persoanelor fizice.

Pe segmentul persoanelor juridice, la 30 septembrie 2014 se înregistrau 898.708 deponenți garantați ale căror depozite totalizau 36,6 miliarde lei (+3,9% față de nivelul de la 30 septembrie 2013). Suma depozitelor în moneda națională, respectiv 25,2 miliarde lei, deține cea mai mare pondere în valoarea totală a depozitelor garantate ale persoanelor juridice : 68,8%.

A crescut valoarea depozitelor în lei și în valută garantate, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice.

Pe ansamblul băncilor participante la FGDB, depozitele în valută garantate au avansat mai rapid decât depozitele în lei (variație trimestrială de +2,2% pentru depozitele în valută garantate față de +0,2% pentru depozitele în lei garantate).

La 30 septembrie 2014, depozitele în lei garantate însumau 98,3 miliarde lei, iar cele în valută 61,1 echivalent miliarde lei.
În continuare, majoritatea covârșitoare a deponenților garantați dețin depozite cu o valoare mai mică decât plafonul de garantare – 99,8% dintre persoanele fizice garantate și 98,5% dintre persoanele juridice garantate.

Pe parcursul trimestrului III 2014, 31 de bănci persoane juridice române au participat în continuare la FGDB. Pe lângă acestea, își mai desfășurau activitatea pe teritoriul României 9 sucursale ale unor instituții de credit din alte state membre ale Uniunii Europene, depozitele la acestea fiind garantate de schemele din țările de origine.

Comentarii

serban dumitru

Minciuni si dezinformari!

Viata a demonstrat ca daca depui la banca 1000 lei, peste un an vei lua cel mult 950, cu toate ca dobanda-i in jur de 4-5%! Asta-i alchimia de care vorbeste aparatorul bancilor!

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii

Clientii Bancii Transilvania vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay si BT Go

Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii