Proiect de rectificare a bugetului public: veniturile si cheltuielile scad, deficitul ramane 2,2% din PIB

Autor:

Bancherul.ro
2014-09-29 16:03

Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a veniturilor bugetare cu 1,4 miliarde de lei și o diminuare a cheltuielilor bugetare cu 1,448 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat rămâne la 2,2% din Produsul Intern Brut, potrivit notei de fundamentare a Proiectului de Ordonanță de urgență cu privire la a doua rectificare bugetară din acest an, publicat sâmbătă.

Deficitul bugetar scade cu 48 milioane lei, de la 14,76 milioane lei la 14,712 milioane lei, menținându-se ca pondere în PIB la 2,2%.

Veniturile bugetului de stat pe anul 2014, se diminuează, pe sold, cu 1,473 miliarde de lei milioane lei și se reflectă, în principal, pe următoarele categorii de venituri: taxa pe valoarea adăugată (minus 813,1 milioane lei), venituri nefiscale (minus 471,2 milioane lei), sume primite de la U.E. în contul plăților efectuate (minus 305,7 milioane lei) și taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități (minus 94 milioane lei).

Pe de altă parte, principalele venituri ale bugetului de stat care se majorează în urma rectificării bugetare sunt impozitul pe profit (plus 190,5 milioane lei) și impozite și taxe pe proprietate (plus 19,7 milioane lei).

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2014 se diminuează, pe sold, cu suma de 1,623 miliarde de lei. Cea mai semnificativă reducere, de peste 3,9 miliarde de lei, este înregistrată la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare. Scad, de asemenea, cheltuielile cu dobânzile (minus 557,3 milioane lei), cheltuielile cu asistența socială (minus 223,5 milioane lei) și cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă (minus 404,7 milioane lei).

Pe de altă parte, se majorează cheltuielile cu bunuri și servicii cu 282,9 milioane lei, cheltuielile cu subvențiile cresc cu 212,3 milioane lei, transferurile între unități ale administrației publice se majorează cu 2,4 miliarde de lei, fondurile de rezervă cu 500 milioane lei și cheltuielile de capital cu 202,3 milioane lei.

După primele opt luni ale acestui an, bugetul general consolidat înregistrează un deficit de 0,24% din PIB față de 1,3% din PIB aferent aceleiași perioade a anului precedent.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului celei de-a doua rectificări bugetare din 2014, printre indicatorii macroeconomici care stau la baza rectificării sunt creșterea PIB cu 2,4% în prima jumătate a anului, față de 1,8% în perioada similară a anului trecut, bazată pe majorarea semnificativă a consumului populației și pe evoluția favorabilă a cererii externe. Consumul final al gospodăriilor populației s-a majorat cu 5,1%, iar exporturile de bunuri și servicii cu 12,8%.

În primele șapte luni din acest an, volumul producției industriale s-a majorat cu 8,5% față de aceeași perioadă a anului anterior. Tendința de creștere s-a manifestat cu precădere în industria prelucrătoare, unde volumul producției a fost cu 10,1% mai mare decât în primele 7 luni din 2013.

În aceeași perioadă, valoarea în euro atât a exporturilor cât și a importurilor de bunuri s-a majorat cu 7,5%.

‘Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creșteri economice de 2,8% față de 2,2% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat și un produs intern brut în valoare nominală de 662,3 miliarde lei, față de 658,6 miliarde lei cât s-a estimat inițial’, precizează MFP.

În luna august, creșterea prețurilor de consum s-a situat, față de sfârșitul anului 2013, la 0,81%. Rata anuală a inflației a ajuns la nivelul de 0,84%, ca efect al reducerilor de preț la mărfurile alimentare (-1,09%) datorită producției agricole bune din anul anterior, dar și reducerii cotei de TVA la unele produse de panificație. Prețurile mărfurilor nealimentare au crescut față de august 2013 cu 2,38%, iar tarifele la servicii s-au majorat cu 2,74%.

‘Evoluția prețurilor de consum din ultimele patru luni, când s-a înregistrat succesiv o deflație, precum și anularea, prin hotărâre de guvern, a aplicării majorării prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru consumatorii casnici, fac ca estimările să fie revizuite în sensul reducerii mediei anuale a creșterii prețurilor de consum la 1,3%’, se mai arată în documentul citat.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii