Volumul de credite acordate de bancile romanesti populatiei si firmelor s-a redus in prima jumatate a acestui an cu 4,8 miliarde lei, la un total de 213 miliarde lei in luna iulie, fata de anul precedent scaderea fiind de 7,6 miliarde lei (-3,4%), arata datele BNR publicate ieri.
In acelasi timp, depozitele s-au diminuat cu 800 de milioane lei in prima jumatate a acestui an, la un total de 214 miliarde lei, insa ramane mai ridicat cu 13,9 miliarde lei (6,9%) decat in iulie 2013, cand era de doar 200 miliarde lei.
Volumul depozitelor l-a depasit, asadar, in iulie, pe cel al creditelor.
In iulie, creditarea s-a redus cu 0,7% fata de luna precedenta, in timp ce depozitele au crescut usor, cu doar 0,1%.
Ceea ce ingrijoreaza in privinta creditarii este stagnarea imprumuturilor obtinute de firme: creditele in lei au scazut cu 0,1% in iulie, insa evolutia anuala ramane pozitiva, de 7,3% fata de iulie 2013. Creditele in valuta scad insa cele mai mult: cu 1,5% in iulie si cu 12,7% anual.
In privinta creditarii populatiei, imprumuturile in lei continua sa creasca, avansand cu 1,9% in iulie si cu 10,5% fata de anul precedent, in timp ce creditele in valuta au scazut cu 2% in iulie si cu 8,8% fata de iulie 2013.
In privinta depozitelor, vedem o scadere a economiilor in lei cu 0,4% in iulie, in timp ce economiile in valuta au avansat mai mult, cu 1,1%.
Firmele si-au redus cel mai mult volumul de depozite in lei, cu 1,5%, insa fata de anul precedent se inregistreaza un avans considerabil, de 13,1%, fata de 6,3% in cazul populatiei. Firmele sunt, asadar, cele care au contribuit cel mai mult la avansul depozitelor pe parcursul ultimului an.
Nu există comentarii pentru această știre.
Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii
Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii
Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii
ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii