Sondaj ingrijorator pentru banci: scade increderea populatiei in depozitele bancare, romanii considerand ca banii tinuti la saltea sunt mai in siguranta decat in banca

Autor:

Bancherul.ro
2014-08-22 02:24

Doar 10% dintre romani au un depozit sau cont de economii, iar majoritatea romanilor considera ca banii pastrati la saltea sunt mai in siguranta decat in banci, motiv pentru care jumatate din populatie pastreaza banii in numerar si nu intr-un depozit sau cont bancar, arata un sondaj de opinie publicat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Mai ingrijorator este faptul ca, fata de cei 26% dintre persoanele care declara ca in prezent detin economii intr-un depozit la termen, ponderea acestora ar urma sa scada la doar 19%, mai arata sondajul.

Cu alte cuvinte, depozitele nu mai sunt considerate o metoda de economisire viabila. Motivul? Putem doar sa presupunem ca este vorba de reducerea nivelului dobanzilor sau chiar de increderea mai scazuta in siguranta bancilor.

Neincrederea romanilor in banci este cauzata si de faptul ca 40% dintre acestia nu stiu ca banii dintr-un cont bancar sunt garantati iar in cazul falimentului unei banci, deponentii sunt despagubiti de catre Fondul de Garantare a Depozitelor, in limita unui plafon de 100.000 de euro pentru fiecare deponent, la fiecare banca.

[1]

De asemenea, investiţiile în terenuri şi locuinţe sunt apreciate ca fiind cea mai profitabila metoda de investitie de catre cei mai multi romani: 29%, cu mult mai multi decat in sondajul din 2010, cand erau doar 19%.

[2]

Sondajul mai arata ca majoritatea romanilor (79%) au carduri de debit si credite (25%) sau carduri de credit (14%) si doar 21% cont bancar in lei sau valuta.

Doar 10% dintre romanii chestionati spun ca detin un depozit la termen sau un cont de economii, ceea ce este surprinzator de putin.

[3]

Doar 8% dintre romani folosesc serviciul de internet banking, cu care au acces la contul bancar direct de la computer sau cu telefonul mobil.

[4]

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii