Istoria disparitiei bancii RBS din Romania: nu a vrut sa se vanda ieftin, preferand sa se autodescompuna: credite de 1,7 miliarde euro si 1.000 de angajati au disparut in 2 ani

Autor:

Bancherul.ro
2014-08-06 08:42

In 2011, RBS avea 1.000 de angajati si o retea de sucursale raspandita in cele mai mari orase ale tarii, banca fiind una dintre cele mai profitabile din Romania. In primul semestru din 2011, RBS era pe locul 7 in topul celor mai profitabile banci romanesti, cu un castig de 51 milioane lei, dupa Banca Transilvania, care avea un profit de 65 milioane lei si inaintea ING, cu castiguri de 50 milioane lei.

RBS Romania avea active de 2,3 miliarde euro la jumatatea lui 2009, dintre care 1 miliard de euro erau credite pentru companii, 650 de milioane erau credite de consum pentru persoane fizice si restul titluri de stat si alte tipuri de active financiare.

Insa chiar din 2009 soarta bancii in Romania a fost pecetluita de sefii din Londra de la RBS, obligati sa vanda activele de importanta secundara pentru a plati datoriile catre statul britanic, care a salvat banca de la faliment dupa izbucnirea crizei.

Initial s-a incercat vanzarea subsidiarei romanesti catre o alta banca, insa planul a esuat. OTP Bank a fost una dintre bancile interesate de RBS, insa maghiarii au declarat ca negocierile au esuat din cauza pretului prea mare cerut de englezi.

La scurt timp dupa anuntul celor de la OTP, in aprilie 2012, RBS anunta “reorientarea activitatii spre servicii pentru companii”, ceea ce insemna ca banca urma sa renunte la activitatea de retail.

Asadar, RBS a trecut, in primavara lui 2012, la planul B de lichidare a bancii din Romania, si anume vanzarea pe bucati, adica a portofoliului de retail si separat a celui corporate, odata cu inchiderea retelei de unitati si a angajatilor.

Astfel ca in urmatorii 2 ani banca s-a concentrat pe diminuarea drastica a activelor, pe inchiderea unitatilor de retail si concedierea unei mare parti dintre cei peste 1000 de angajati.

In august 2013 aproape toate unitatile bancii erau deja inchise, iar peste o treime din numarul toal de angajati era disponibilizat.

In consecinta, in vara anului trecut, banca a anuntat vanzarea catre UniCredit Tiriac a portofoliului de credite de retail, in valoare de doar 315 milioane lei, la jumatate fata de ce exista in 2009.

Iar acum, exact la un an, tot UniCredit Tiriac anunta preluarea si activelor corporate ale RBS, in valoare de doar 260 milioane euro, fata de cele de 1 miliard cate existau in portofoliul bancii britanice in 2009.

In total, asadar, RBS a vandut UniCredit Tiriac active de doar 575 milioane euro, de 4 ori mai putine decat avea la mijlocul lui 2009.

Creditelor corporate li se adauga depozite corporate de 315 milioane euro, pretul de achizitie nefiind dezvaluit. UniCredit a preluat un numar de 500 de companii de talie medie si mare, locale si internationale, precum si institutii publice si financiare.

Ce s-a intamplat cu restul activelor RBS?

Fireste ca banca le-a diminuat cat a putut in ultimii ani, incepand din 2012, cand s-a decis strategia de vanzare separata a portofoliilor de active, dupa incercarile nereusite din anii precedenti de a vinde cu totul banca.

Ceea ce inseamna ca liniile de credit catre companii nu au mai fost prelungite iar banca nu a mai acordat credite noi nici persoanelor fizice nici companiilor.

Iata deci istoria unei vanzari esuate de banca romaneasca, cu victime colaterale importante: in jur de 1.000 de angajati ramasi fara locuri de munca si credite de 1,7 miliarde euro evaporate.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii