BRD si-a redus semnificativ, cu 1,1 miliarde lei, volumul de credite acordate firmelor, dar a facut in schimb un profit de 123 milioane lei

Autor:

Bancherul.ro
2014-08-01 10:58

BRD si-a redus semnificativ, cu 1,1 miliarde lei, volumul de imprumuturi acordate clientilor in trimestrul al doilea al acestui an (de la 33,6 la 32,5 miliarde lei), ca efect al scoaterii din bilant a creditelor neperformante acordate companiilor. De-a lungul ultimului an, BRD si-a redus finantarile pentru companii  cu 2,1 miliarde lei.

Atat veniturile din dobanzi cat si din comisioane sunt in scadere, insa banca a reusit sa-si reduca costurile cu creditele neperformante, astfel ca la finalul primelor 6 luni din 2014 a raportat un profit net de 123 milioane lei, fata de cele 37 milioane lei in primul trimestru si o pierdere de 385 milioane lei la finalul lui 2013. Fata de primul semestru din 2013, castigul este dublu.

BRD si-a facut curatenie in portofoliul de credite corporate

La 30 iunie 2014, BRD avea credite acordate firmelor in valoare de 15,5 miliarde lei, fata de 16,2 miliarde la finalul lui 2013 si 17,6 miliarde la jumatatea anului precedent.

Asadar, pe parcursul ultimului an, BRD si-a diminuat volumul de credite pentru companii cu suma de 2,1 miliarde lei.

In privinta creditelor pentru persoane fizice, acestea s-au mentinut in jurul nivelului de 17 miliarde lei de-a lungul ultimului an.

BRD explica, intr-un comunicat, ca reducerea dramatica a volumului de imprumuturi este rezultatul scoaterii din bilant a creditelor neperformante acordate companiilor.

In privinta creditelor pentru persoanele fizice, BRD mentioneaza ca soldul acestora a ramas stabil in ultimul an, iar creditele imobiliare au crescut cu 9%, datorita programului “Prima Casă”. 

Si volumul de depozite atrase de la clienti s-a diminuat cu 600 milioane lei, de la 34,8 la 34,2 miliarde lei.

Rezultatul operational, in scadere

Veniturile nete din dobanzi au fost de 757 milioane lei, sub nivelul celo rinregistre in primele 6 luni ale anului trecut, cand s-au ridicat la 846 milioane lei.

Si veniturile din comisioane incasate de BRD au scazut in prima parte a acestui an, la 370 milioane lei, fata de 372 milioane in aceeasi perioada a anului trecut.

Rezultatul operational a fost in consecinta mai modest: 1,243 miliarde lei, fata de 1,361 miliarde in 2013.

Reducerea provizioanelor a adus banca pe profit

BRD a reusit insa sa-si dimineze usor cheltuielile operationale, de la 613 la 607 milioane lei, precum si costul net al riscului de credit (provizioanele pentru credite neperformante), care s-a ridicat la 492 milioane lei, fata de 659 milioane in prima parte a anului trecut, cu 167 milioane lei mai putinj (-25%), astfel ca banca a reusit sa iasa pe profit.

BRD are o rata a fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1 ratio), conform Basel III, de 16%, in crestere de la 15,6% cat era in trimestrul 1 din 2014 si 13,8% in prima jumatate a anului trecut.

Indicatorul de solvabilitate, conform normelor Basel III, este de 16,4%, de asemenea mai ridicat decat in trimestrul anterior, cand era 15,6%, dar si decat primul semestru din 2013, de 13,8%.

Rata creditelor neperformante este si ea in scadere, de la 24,9% in primul trimestru la 23,4% in trimestrul 2 din 2014, dar mai ridicata decat anul trecut, cand era de 22,2%.

Rata de acoperire a creditelor neperformante este de 71,2%, in usoara crestere fata de trimestrul anterior, de 70,9%, si mult mai ridicata fata de primul semestru din 2013, cand era de 57,5%.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

ING se află printre cele 5 bănci prin care poți face transferuri instant cu cod QR

Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii

BCR devine a cincea banca prin care poti face transferuri instant cu cod QR

BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii

BNR modifică regulamentul privind raportarea datornicilor la CRC

Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii

Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare

Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare, conform sesizărilor primite de la cititori. „Vreau să-mi schimb PIN-ul cardului din aplicația Raiffeisen, dar nu pot, de ce?”, întreabă o cititoare,... detalii