Cum ar face fata bancile romanesti unui atac al deponentilor timp de trei zile, cum a patit recent o banca din Bulgaria. Analiza riscului de lichiditate la BCR

Autor:

Bancherul.ro
2014-07-23 02:50

In doar 3 zile ale lunii trecute, clientii bancii bulgaresti Corporate Commercial Bank (KTB), a patra ca marime din tara, au retras o jumatate de miliard de euro din conturi, in ceea ce se cheama un atac al deponentilor, care i-a fost fatal institutiei de credit. Aceasta a ramas fara bani si a trebuit sa ceara ajutorul bancii centrale, care i-a suspendat imediat activitatea.

Este o consecinta a ceea ce se cheama riscul de lichiditate. Orice banca, spune Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor de la BNR, trebuie sa reziste singura cel putin 3 zile unui atac al deponentilor, adica sa aiba suficienti bani pentru a plati toate cererile de retragere de depozite. Iar bancile sa fie suficient de transparente, pentru a evita o criza, adauga el, intr-un interviu acordat Bancherul.ro. El spune ca toate bancile romanesti sunt capabile sa reziste cel putin 3 zile unui atac al deponentilor.

(Motiv pentru care lansam o serie de articole in care vom analiza cat de lichide sunt bancile romanesti, si incepem cu cea mai mare, BCR, urmand BRD, Banca Transilvania si urmatoarele banci in functie de marime.)

Daca o banca are probleme de lichiditate, intervine BNR, care poate sa-i acorde lichiditati suplimentare, dar numai in conditiile in care banca este viabila, adica este solvabila. Ceea ce nu a fost cazul in Bulgaria, unde banca centrala a decis sa nu acorde KTB lichiditati ci sa o inchida, ba chiar acuzandu-l de ilegalitati pe actionarul principal, un om de afaceri local, despre care banca centrala spune ca si-a jefuit propria banca. (Vezi aici detalii)

E bine de precizat aici diferenta mare intre aceasta banca bulgareasca si marile banci romanesti, inclusiv BCR, detinute de puternice grupuri europene cu lichiditati si solvabilitate ridicate, pentru ca nu cumva cineva sa faca o legatura dintre situatia din Bulgaria si cea din Romania. 

Si am vazut ca in ultimii ani de criza, desi confruntate cu pierderi importante, marile banci din Romania, si in special cele austriece, si-au mentinut expunerea capitalizand puternic bancile locale.

BCR are in acest moment o bază de capital si lichiditate puternice, mult superioare minimelor reglementate (rata capitalului de tip 1+2 pentru grupul BCR (conform IFRS) era de 24,9% in decembrie 2013; rata de solvabilitate de 14,7% (standarde locale, doar banca în decembrie 2013)“, precizeaza reprezentantii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR. 

Stim ca si banci romanesti mari, precum BCR si Banca Transilvania, au trecut in anii precedenti prin crize de lichiditati, pe care le-au traversat cu succes: prima fara ajutorul BNR, a doua cu o linie de credit de urgenta din partea bancii centrale, in contextul crizei financiare din 2008.

In aceste conditii, riscul de lichiditate ramane al doilea ca importanta dupa riscul de credit si nu are nicio valoare daca solvabilitatea bancii nu este adecvata, dupa cum am vazut.

Riscul de lichiditate capata insa o tot mai mare importanta, intrucat instabilitatea si volatilitatea pietelor ramane ridicata, iar sensibilitatea clientilor bancilor este mare. Mai ales ca, dupa cum am vazut si in Bulgaria, faptul ca depozitele sunt garantate de catre un fond specializat, nu mai are nicio importanta odata ce panica a cuprins masele.

Iata de ce bancile sunt obligate, pe de o parte, sa-si imbunatateasca riscul de lichiditate, adica sa se asigure ca au suficiente fonduri la dispozitie in cazul unei crize, iar pe de alta parte sa fie mai transparente in ceea ce priveste capacitatea lor de a face fata unei crize de lichiditati.

BCR acorda o atentie deosebita administrarii riscului de lichiditate prin stabilirea unor obiective fundamentale, cum ar fi asigurarea fondurilor necesare pentru acoperirea, in orice moment, a obligatiilor financiare asumate”, precizeaza banca in raportul financiar aferent anului trecut. BCR are o strategie pentru administrarea lichiditatii in situatii de criza, ce cuprinde masuri necesare pentru depasirea cu succes a unei potentiale crize, adauga banca.

Conform datelor publicate de BCR, aceasta avea la finalul lui 2013 un raport dintre activele lichide si depozitele clientilor de 39% in medie, cu un minim de 36% si un maxim de 43%, in crestere fata de 2012, cand media lichiditatii era de 37%.

Cu alte cuvinte, valoarea activelor lichide ale bancii, cum ar fi conturi, depozite sau titluri de stat, pe care le-ar putea vinde rapid pentru a plati sumele datorate clientilor, reprezinta aproape 40% din volumul depozitelor atrase de la clienti.

Dupa cum se stie, clientii bancilor nu-si retrag depozitele in acelasi timp, astfel ca bancile isi permit sa mentina acest dezechilibru intre depozitele atrase si resursele de care dispun pentru plata progresiva a acestora, pe termen lung.

Cat ar avea de platit BCR…

Sa vedem, concret, de ce lichiditati ar dispune BCR in cazul unui atac al deponentilor pe o perioada de trei zile. De fapt, nu este un test de stres real pentru situatia unui atac, ci doar un raport dintre activele lichide de care dispune banca si datoriile clientelei in functie de momentul in care sunt asteptate sa fie recuperate. Si am luat cel mai scurt moment posibil de recuperare, adica 3 zile, care arata ce sume se astepta banca sa le achite clientilor in acest termen si de ce bani dispune.

Astfel, daca BCR s-ar confrunta cu cereri de rambursare a datoriilor intr-un interval de 3 zile, sumele pe care le-ar avea de platit s-ar ridica la 12,4 miliarde lei, bani detinuti de clientii sai in conturi si depozite. La acestia se adauga imprumuturi pe care banca ar trebui sa le ramburseze altor institutii de credit, in valoare de 800 milioane lei, astfel ca in total BCR s-ar putea confrunta cu cereri de plata de 13,2 miliarde lei.

…si cati bani ar avea la dispozitie imediat

Pe de alta parte, BCR ar avea la dispozitie active lichide in valoare totala de numai 11,3 miliarde lei, in acelasi interval de 3 zile, respectiv lichiditati din credite acordate clientilor de 1,5 miliarde lei, credite acordate altor banci de 400 milioane lei si numerar si plasamente la BNR in valoare de 9,3 miliarde lei.

Banca ar avea asadar o lipsa de lichiditate de 1,9 miliarde lei, in cazul scenariului in care toate depozitele ajunse la scadenta ar fi retrase de clienti, ceea ce, dupa cum precizeaza banca, nu se intampla de obicei.

PRECIZARE: Rezerva de lichiditate a BCR depaseste 14 miliarde lei

BCR precizeza urmatoarele: “Informatiile prezentate in articol tin cont, exclusiv, de maturitatea contractuala a activelor si pasivelor, ceea ce nu reflecta decat o latura a lichiditatilor disponibile.

Principalul instrument folosit in managementul lichiditatii de catre BCR il reprezinta investitiile in titluri de stat emise de catre statul roman, active in baza carora se poate obtine lichiditate imediat, fie prin tranzactionare pe piata secundara a titlurilor de stat, fie prin folosirea lor ca si garantie pentru accesarea facilitatilor permanente oferite de BNR.

La sfarsitul anul 2013, portofoliul BCR de active lichide (titluri de stat emise de statul roman) este in valoare de aproximativ 14 miliarde lei, ceea ce reprezinta o rezerva de lichiditate mai mult decat confortabila.

Deficitul de lichiditate se transforma in surplus daca se iau in calcul toate titlurile de stat detinute de BCR

In aceste conditii, deficitul de lichiditate al BCR rezultat din raportul maturitatii contractuale dintre active si pasive se transforma in surplus de lichiditate.

In plus, dupa cum am precizat, orice banca are acces la lichiditati de urgenta atat din partea bancii centrale, cat si de pe piata, iar banca-mama din Austria, Erste Bank, o poate sustine cu lichiditati in orice moment. Ceea ce inseamna ca banii nostri sunt in siguranta la BCR.

In 2012, BCR avea un raport pozitiv active/datorii la 3 zile, respectiv de 2,1 miliarde lei, in conditiile unor datorii de achitat de 10 miliarde lei si active lichide la dispozitie de 12,2 miliarde lei.

Ceea ce inseamna ca riscul de lichiditate pe termen scurt al bancii s-a inrautatit anul trecut, atat din cauza majorarii datoriilor catre clienti, cat si a reducerii activelor lichide la dispozitie.

In cazul termenelor de rambursare de pana la 3 luni, deficitul bancii se ridica la 16,2 miliarde lei, mai putin decat anul trecut, cand era de 17 miliarde, iar la termenele de pana la 1 an, deficitul total a fost de 20,2 miliarde lei in 2013, fata de 16,7 miliarde lei in 2012.

BCR rasufla usurata la riscul de lichiditate abia la rambursarile pe termen mediu si lung, incepand de la 1 si 5 ani, cand raportul active/datorii este pozitiv, de 6,2 miliarde lei, datorita majorarii incasarilor de la clientii cu credite. Iar in cazul termenelor de peste 5 ani, suma neta dintre active si pasive ajunge la 21,5 miliarde lei. In total, aceasta se ridica la 7,4 miliarde lei.

Aceste cifre oglindesc ceea ce se stie in teorie, si anume ca bancile se imprumuta pe termen scurt (se poate spune, asadar, ca sunt datoare pe termen scurt) si imprumuta pe termen lung. Altfel spus, bancile au deficite de lichiditate pe termen scurt si surplus pe termen lung.

Numai ca o criza se intampla pe termen scurt, ba chiar foarte scurt, de 3 zile. Aici bancile trebuie sa lucreze cel mai mult. Deficitele de lichiditate pe termene de 3 zile, o saptamana, chiar si o luna, nu sunt OK. La termene de peste 3 luni, nu prea mai conteaza.

Cum isi evalueza BCR lichiditatea

– analizarea structurii activelor, in ceea ce priveste lichiditatea si vandabilitatea lor;
– analizarea datoriilor (in ceea ce priveste volatilitatea lor) si a elementelor extrabilantiere (implicand potentiale intrari/iesiri de fonduri);
– analizarea lichiditatii valutelor principale, atat la nivel individual cat si agregat.
– determinarea unei structuri adecvate a bilantului, prin corelarea resurselor si plasamentelor in ceea ce priveste structura si scadenta lor;
– calcularea si monitorizarea indicatorilor de lichiditate in functie de scadente, pe baza analizei fuxurilor viitoare de numerar, din punctul de vedere al activelor si obligatiilor bilantiere si din afara bilantului;
– stabilirea limitelor minime pentru indicatorii de lichiditate;
– calculul lunar al anumitor indicatori de lichiditate

Pentru fiecare exercitiu financiar, BCR elaboreaza o strategie pentru administrarea lichiditatii in conditii normale, ce cuprinde obiectivele principale ale BCR, in vederea mentinerii unei lichiditati adecvate a portofoliului prin reevaluarea sa conform cerintelor mediului de afaceri cat si o strategie pentru administrarea lichiditatii in situatii de criza, ce curpinde masuri necesare pentru depasirea cu succes a unei potentiale crize.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii