Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), precizeaza ca salariul lunar incasat la ING, unde a detinut functia de presedinte, nu era de 43.000 de euro, asa cum presa a dedus analizand veniturile anuale publicate de acesta in declaratia de avere, ci mult mai mic.
Asta din noua motive: pentru ca veniturile din declaratia de avere sunt brute, din care se scade impozitele la stat, care reprezinta o treime, iar pe de alta parte veniturile declarate includ si primele incasate de la banca, nu doar salariul, prime care se acorda de obicei la final de an si sunt, de asemenea, consistente, reprezentand, de asemenea, o treime din totalul banilor incasati de la ING.
Sa vedem acum care a fost salariul lui Negritoiu la ING in lumina acestor precizari.
Daca el a incasat anul trecut in total 515.000 de euro, din care o treime au fost prime, inseamna ca salariul de baza pe tot anul s-a ridicat la 345.000 de euro, respectiv 28.750 de euro lunar, brut. Din aceasta suma, Negritoiu spune ca a platit impozite reprezentand o treime, ceea ce inseamna ca salariul net a fost de 19.260 de euro.
Aceasta suma ar fi salariul net de baza, la care s-au adaugat prime in valoare totala de 170.000 de euro, pentru care Negritoiu probabil ca a platit si un impozit, mai mic decat cel aferent salariului, sa spunem 16%, cota unica, ceea ce inseamna ca a ramas cu 143.000 de euro, adica 12.000 de euro lunar.
Asta inseamna ca veniturile nete totale lunare ale lui Negritoiu incasate la ING s-au ridicat la 31.000 de euro lunar.
Precizări ale Președintelui ASF referitoare la veniturile de natură salarială încasate în anul 2013 de la ING Bank România
Pentru a clarifica informațiile apărute în mass-media referitoare la veniturile salariale obținute din funcția de Președinte al ING Bank România, domnul Mișu Negrițoiu, Președintele ASF, face următoarele precizări:
1. Veniturile publicate în declarația de avere (disponibilă pe www.asfromania.ro) nu reprezintă numai suma salariilor lunare din anul 2013, ci toate veniturile de natură salarială (incluzând prime și sume provenite din valorificarea pachetelor de acțiuni acordate ca prime în anii anteriori).
2. Sumele din declarația de avere reprezintă venituri brute (din care aproximativ o treime a reprezentat contribuția la diversele bugete ale statului – impozit pe salariu, contribuții de asigurări sociale și de sănătate etc.).
3. Suma salariilor de bază (acordate lunar) reprezintă circa o treime din suma totală aferentă anului 2013 înscrisă în declarația de avere. Distribuția celorlalte venituri de natură salarială (prime și sume provenite din valorificarea pachetelor de acțiuni) nu a fost făcută în fiecare lună.
4. Veniturile înscrise în declarația de avere nu reprezintă venituri nete.
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii