Polonezii de la Getin Holding care au preluat la finalul anului trecut Romanian International Bank (RIB) vor schimba numele bancii in Idea Bank, la fel ca al celorlalte banci ale grupului din alte tari unde s-au mai extins: Rusia, Belarus si Ucraina.
De asemenea, sediul central al noii banci, impreuna cu dizia de recuperare a creantelor GetBack Recovery, va functiona intr-un sediu nou, Hermes Business Campus, aflat in zona Dimitrie Pompeiu, cartierul Pipera, in nordul Bucurestiului, unde vor lucra in jur de 300 de angajati, potrivit unui comunicat al dezvoltatorului imobiliar Colliers.
“În procesul de selecţie a unei locaţii pentru sediul nostru din România, am căutat cu predilecţie un spaţiu în nordul Bucureştiului, care să fie în acelaşi timp reprezentativ pentru sectorul în care operăm”, a declarat Rafal Marcin Juszczak, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Getin Holding, potrivit comunicatului.
Getin Holding a platit 2,5 milioane euro pentru o banca in pragul falimentului
Grupul polonez Getin Holding a platit 2,5 milioane euro (10,3 milioane zloti) pentru preluarea capitalului integral al Romanian International Bank (RIB), in decembrie 2013, valoarea activelor nete achizitionate fiind de 1,8 milioane euro (7,5 milioane zloti). Valoarea de piata estimata a bancii (goodwill) a fost de 4,3 milioane euro, conform raportului anual prezentat de banca.
RIB se afla in acel moment in pragul falimentului, din cauza creditelor neperformante, nemaiputand fi sustinuta de fostii actionari, astfel ca BNR se pregatea sa o ia in administrare, moment in care a venit oferta polonezilor.
La data preluarii, RIB detinea active de 80 de milioane de euro (334,6 milioane zloti), dintre care creditele catre clienti se ridicau la 27,9 milioane euro. Pe de alta parte, datoriile bancii erau de aproximativ 82 milioane euro (342,1 milioane zloti), astfel ca activele nete achizitionate s-au ridicat la 7,5 milioane zloti (1,8 milioane euro), se arata in raportul anual al bancii poloneze. (Vezi aici detalii)
Idea Bank, banca cu cont gratis pentru IMM-uri
Idea Bank si-a majorat profitul anul trecut cu 30%, la 21 de milioane de dolari.
Idea Bank a fost cladita pe fundatia unei banci care initial opera doar pe internet, GMAC Bank, preluata in 2010. Ulterior, a devenit o banca dedicata IMM-urilor, un sector neglijat de bancile mari inaintea crizei, cum s-a intamplat si in Romania, deschizand sucursale in cele mai mari orase din Polonia.
Succesul bancii s-a datorat, dupa cum se precizeaza pe site-ul Getin Holding, faptului ca a fost prima banca ce a oferit clientilor un cont gratis, fara niciun fel de comisioane, unic pe piata bancara poloneza. Clientii bancii pot, de asemenea, sa retraga bani fara comision de la orice ATM din Polonia. (Vezi aici alte detalii)
Despre alegerea sediului central al bancii
Colliers precizeaza in comunicat urmatoarele: Alegerea finală a clădirii vine după o analiză aprofundată a pieței, pe fondul necesității de a trece de la o clădire proprie la una închiriată, ceea ce ii permite instituției financiare să se concentreze pe activitatea sa de bază.
„Un jucător financiar important care decide să iși stabilească primul birou din România în zona Dimitrie Pompeiu demonstrează că percepția locală asupra zonei Pipera, se dovedește, înca o dată, subiectiva. Realitatea arată, indiscutabil, că o stație de metrou, impreună cu un pachet solid de stimulente atractive și o structură creativă pentru nevoile chiriașului pot transforma o clădire de birouri într-o poveste de succes”, consideră Andreea Păun, Associate Director în cadrul echipei Office Agency a Colliers International, consultantul care a coordonat procesul de închiriere.
[1]
„Atât dezvoltatorul cât și chiriasul au arătat o mare flexibilitate și au încercat în mod constant să găsească cea mai bună solutie pentru a satisface cei trei parametri critici pentru companie: creșterea dinamică a echipei, un spațiu de lucru disponibil rapid, cu specificații tehnice foarte bune și o structură personalizată a procesului de ocupare.”
Conform raportului anual de piață publicat de Colliers International România, zona Pipera, și, în special, Bulevardul Dimitrie Pompeiu, sunt pe primul loc în zonele preferate de chiriași în București, atrăgând cele mai multe dintre tranzacțiile încheiate în 2013.
În plus, o analiză aprofundată a contractelor care au fost subiectul renegocierilor în ultimul an arată că Dimitrie Pompeiu este una din cele mai „prietenoase” zone, cu o pondere de 40% din totalul contractelor reînnointe în 2013, urmată de Piața Presei (15%) și Pipera (12%).
„Grupul Atenor este incantat sa primeasca un chirias precum Romanian International Bank. Suntem cu totii recunoscatori RIB pentru increderea aratata proiectului Hermes Business Campus si alegerea lui ca noul sediu al institutiei financiare, cu atat mai mult cu cat relocarea coincide cu o noua etapa in dezvoltarea RIB. Faptul ca o alta banca alege Dimitrie Pompeiu pentru a-si stabili sediul, impreuna cu alti chiriasi noi precum Ambasada Olandei sau Xerox, subliniaza tendinta pe care Hermes Business Campus o stabileste – o schimbare serioasa a profilului chiriasului in aceasta sub-zona – oferind o alternativa de calitate celorlalte zone secundare”, a adaugat Sven Lemmes, Country Manager al Atenor in Romania.
Despre Hermes Business Campus
Hermes Business Campus este una din cele mai recente livrari in ceea ce priveste birourile de clasa A din Romania. Dezvoltat de compania belgiana Atenor in zona Dimitrie Pompeiu, cladirea de 18.000 mp a beneficiat de un succes rasunator pe piata inchirierilor de spatii de birouri.
[2]
Cladirea este acum inchiriata in proportie de 85% dupa ce, in ultimele luni, a atras nume importante din industria IT&C si nu numai: XEROX, Ambasada Olandei la Bucuresti, Grupul Editorial Litera, Fribourg Capital, Bunt Studio si Universal Online Promotion. Hermes Business Campus este atractiva pentru chiriasii mari datorita specificatiilor tehnice ridicate si a suprafetelor mari ale etajelor, potrivite pentru configuratii eficiente ale spatiului de lucru. Proiectul este situat chiar in inima noului district de afaceri din Bucuresti, pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu, si cuprinde trei cladiri de birouri cu o suprafata totala de 78.000 m2.
Proiectul este planificat si dezvoltat in mai multe etape consecutive, prima cladire fiind livrata in aprilie 2014, constructia la cea de-a doua cladire incepand imediat dupa aceasta data.
Getin Holding este una din cele mai mari companii listate pe Bursa din Varsovia. Getin Holding opereaza pe pietele din Europa de Est, unde controleaza trei banci si o companie de leasing. Idea Bank este lider pe piata de creditelor auto din Ucraina, pe cand Sombelbank din Belarus se axeaza pe vanzarea de credite catre clientii de retail. Carcade, o filiala din Rusia, este liderul incontestabil pe piata de leasing din Rusia, ceea ce o pozitioneaza foarte bine in grupul Getin Holding. In 2011, Getin Holding a achizitionat, prin Carcade, Banca Kubanbank din Rusia.
In Q1 2014, departamentul de birouri din cadrul Colliers International Romania a intermediat 10 tranzactii de inchiriere in Bucuresti, totalizand 27.000 m2. Aceasta performanta pozitioneaza Colliers in topul pietei de consultanta pentru inchirierea de spatii de birouri din Romania, si, in mod particular, ca lider al pietei de birouri din Bucuresti, cu o cota de piata de circa 50%, se mai arata in comunicatul Colliers.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii