Mihai Tanasescu, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), crede ca Romania are nevoie de o banca de dezvoltare cu rol strategic pentru coordonarea finantarilor anumitor sectoare economice si a IMM-urilor, banca ce poate ajuta si la restabilirea increderii intre bancile comerciale si companii, astfel incat sa se poata stimula cresterea finantarii si relansarea economiei.
„Punctul meu personal de vedere este ca in Romania, in momentul de fata, un lucru foarte important pentru o reluare a unor segmente de creditare este si infiintarea unei banci de dezvoltare, care sa joace un rol strategic, de coordonator, astfel incat sa poata sa atraga resurse, inclusiv de la institutii financiare internationale, de pe piata de capital, resurse cu care sa poata sa ghideze anumite segmente, strategii sectoriale, la care segmentul comercial al sistemului bancar romanesc sa fie complementar, sa poata participa. Cred ca acest tip de exercitiu poate aduce incredere intre segmentul privat bancar si stat, iar pe termen mediu si lung pe segmente de dezvoltare foarte puternice”, a declarat astazi Tanasescu, in cadrul unei conferinte de presa prilejuite de acordarea de catre BEI a unei finantari pentru UniCredit Leasing.
El a raspuns astfel intrebarii reporterului Bancherul.ro cu privire la cauzele ritmului redus al creditarii pentru IMM-uri si solutiile ce s-ar putea gasi in acest sens. Cu alte cuvinte: „Cine are dreptate: unele banci, care se plang ca nu au suficienta cerere de credite sau IMM-urile, care reproseaza bancilor ca nu le acorda credite?”
Mihai Tanasescu: „Intotdeauna adevarul este undeva la mijoc. Daca intrebi o banca, spune ca are suficienta cerere de credite. Daca intrebi un IMM, iti spune ca nu vrea sa auda de banca, pentru ca birocratia e ridicata si conditiile cerute sunt prea stricte, i se cer prea multe garantii. Si cred ca este un exercitiu din care atat sistemul finaniciar cat si beneficiarii creditelor au de invatat. Este vorba de incredere, care se pierde foarte usor si se castiga foarte greu.”
„De aceea, cred ca prima lectie invatata din aceasta criza este cum pot sa-si recapete increderea reciproca bancile si clientii. Pentru ca lichiditati exista, si nu este vorba de lipsa de lichiditati. Exista, daca vreti, o lipsa de apetit sau frica in momentul de fata a segmentului real pentru a se indrepta din nou catre segmentul bancar. Pe de alta parte, si segmentul bancar are, in acelasi timp, niste rigori mai mari decat acum 5 ani de zile. Si este foarte bine sa fie asa.
Deci eu cred ca aceasta crestere a creditarii in perioada urmatoare va continua. Sigur, nu spectaculos, dar va continua, in asa masura incat sa se consolideze o relatie puternica, pe de o parte intre sistemul bancar, iar pe de alta parte intre segmentul real, al intreprinzatorilor”, a adaugat Tanasescu.
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii