Andreas Treichl, seful Erste Bank, banca-mama a BCR: Romania ne va face mari bucurii in urmatorii 5 ani

Autor:

Bancherul.ro
2014-05-21 18:10

Andreas Treichl, seful Erste Bank, banca-mama a BCR, a declarat cu putine momente in urma, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor grupului austriac, chestionat cu privie la pierderile suferite pana acum de subsidiara locala si perspectivele de revenire pe profit, in conditiile unei rate de neperformanta de 30%, ca Romania le va aduce actionarilor bancii foarte mari bucurii in urmatorii cinci ani, odata ce vor fi depasite problemele din prezent iar economia isi va continua cresterea.

„Cred ca Romania este o piata care in 5-6 ani ne va face mari bucurii in privinta profitului pe capitalul propriul ce-l vom obtine, intrucat rata de crestere a economiei tarii este buna, iar daca vor construi, in sfarsit, o infrastructura buna, vor veni si investitii mai multe, astfel ca ne asteptam ca BCR sa obtina o crestere foarte rapida”, a spus Treichl.

Treichl a fost supus unor tiruri de intrebari cu privire la capital pierdut pana acum de austrieci la BCR, banca ce a suferit in 2012 pierderi de 276 milioane de euro. In plus, Erste a fost nevoita sa reduca valoarea BCR (goodwill write-downs) cu 469 milioane euro in 2012 si cu 283 milioane euro in 2013, an in care banca a revenit pe profit, de 133 milioane euro, fiind insa un profit fiscal, nu operational, datorat aproape integral impozitului pe profit amanat. In primul trimestru din acest an, BCR a obtinut un castig marginal, de 200 de mii de euro (1 milion de lei).

Mai exact, profitul din 2013 a rezultat din eliberarea unei taxe pe impozit amanat la BCR, ca si la alte banci, in valoare de 127,7 milioane euro, aferent filtrului prudential impus de BNR, adica diferenta dintre provizioanele in IFRS si cele locale.

„Nu uitati ca la BCR am inceput de la nimic, in 2004-2005, si uitati-va unde am ajuns acum, ramane cea mai mare banca de retail din tara. Daca reusim sa scapam de creditele neperformante, de peste 30% in prezent, cred ca vom reusi sa obtinem o dobanda de 15% pe capitalul propriu pe termen lung, insa depinde si de cum se va dezvolta tara in urmatorii ani”, a precizat Treichl. BCR avea la finalul lui 2013, un numar de 7.020 de angajati, 563 de unitati si 3,2 milioane de clienti.

Unul dintre actionarii Este, domnul Stahler, l-a chestionat agresiv pe Treichl cu privire la pierderile suferite in Romania, dar si in privinta bonusului primit de acesta si de dividendele platite de banca, considerate nejustificate de performantele obtinute de banca.

El considera ca situatia BCR ar trebui clarificata, intrucat bilantul nu ar corespunde realitatii: „Cat capital s-a pierdut in Romania? Indicatorul ROE lipseste in raportul bancii, eu cred ca e vorba de sume mari pierdute aici…Nu cunosc alt bancher din Europa care sa fie nevoit sa justifice o piedere atat de mare de capital si sa nu-si fi pierdut postul…De ce pierderile din Romania nu sunt amortizate in totalitate, asa cum a facut Bank Austria?”, a intrebat actionarul.

Nu banca, ci auditorul bancii este cel care spune daca trebuie amortizata valoarea BCR sau nu, iar aceasta se va afla abia in noiembrie, a raspuns Treichl.

O noua evaluare a BCR, in noiembrie

Gernot Mittendorfer, CFO-ul Erste, a precizat ca valarea BCR se stabileste conform standardelor de contabilitate, in urma unei evaluari anuale, in acest an urmand a fi finalizata in noiembrie, asa incat nu se poate spune acum care vor fi parametri bancii la 30 noiembrie, abia atunci se va vedea daca e nevoie de o alta devalorizare, in functie de rezultatele obtinute.

„La BCR se va face si o expertiza externa, banca urmand a fi evaluata la fel ca in 2013, in urma careia se va stabili o eventuala amortizare, dar depinde si de necesarul de capital, de situatia lichiditatii si a altor elemente. Daca vom constata divergente, se va face un impairment test, dar va trebui sa astepteam evaluarile externe si auditul extern, un proces anual, datele fiind evaluate critic de auditorul nostru iar pe baza lor actionam noi”, a precizat el.

Mittendorfer a adaugat ca banca a reusit o imbunatatire a raportului cost-venit: „Am avut programe foarte bune de reducere a costurilor in BCR, a caror efecte se vor vedea in urmatoarele luni”.

Intrebat ce probleme ar avea banca in cazul revenirii recesiunii in Romania si cum va fi afectata de testele de stres realizate in prezent de Banca Centrala Europeana, Mittendorfer a spus ca nu se poate face in prezent o estimare exacta.

„In Romania, unde avem o cota de credite neperformante de 30,6%, daca economia ar scadea cu 6%, si volumul neperformantelor ar creste mult. Dar ar trebui calculat in functie de sectorul economic ce ar putea fi afectat, exporturile sau productia, deci ar fi foarte complicat de calculat, nu se poate raspunde acum exact. Dar noi avem teste de stres interne, prin care simulam astfel de scenarii, si niciun astfel de test nu ne-a dat rezultatul ca structura de capital ar fi necorespunzatoare”, a spus Mittendorfer.

Picanterii si ironii

Ca la orice AGA, au existat si diverse picanterii, intrebari ciudate de la diversi actionari, precum costul cateringului furnizat in cadrul AGA. Treichl a raspus, in propriul stil ironic, ca directorii bancii vor suporta din propriile buzunare contravaloarea cornurilor din meniul zilei. Un subiect spumos pentru mai multi actionari, care s-au folosit de subiect pentru a lansa diverse glume la adresa conducerii bancii. Iar alti actionari s-au declarat nemultumiti de calitatea hartiei extraselor de cont ale bancii si a formatului acesteia, care ar trebui tiparit pe ambele fete.

Bonusurile si salariile conducerii au reprezentat, ca de obicei, un alt subiect de critica: „Problema este ca bonusurile se platesc pe nedrept, intrucat rezultatele nu corespund. V-am solicitat sa renuntati nu doar la bonusuri, ci si la salariul enorm de mare pe care-l aveti, acesta fiind si motivul pentru care bancheii nu sunt ascultati de catre politicienii din Austria”, i-a reprosat acelasi domn Stahler sefului Erste Bank.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii