Horea Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, a raportat la BVB ca si-a acordat un bonus de aproape 2 milioane de lei, sub forma de actiuni, in cadrul programului de fidelizare a sefilor si angajatilor bancii. Ciorcila a primit gratuit 1,02 milioane de actiuni, in valoare de aproape 1,9 milioane lei.
Valoarea primelor sunt aprobate chiar de catre Ciorcila, in calitatea sa de presedinte al bancii. Politica de remunerare a bancii nu este aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor, conform codului de guvernanta corporativa, existand un comitet de remunerare format exclusiv din administratori ne-executivi.
De asemenea, politica de remunerare a bancii nu este prezentata in regulamentul de guvernanta corporativa iar banca nu publica valoarea veniturilor incasate anual de conducere.
Ciorcila actioneaza concertat la BT cu firma sa din Cipru, Castorius Limited, iar impreuna detin 5,1% din actiunile bancii
Ciorcila detine acum, in total, pe nume sau, 4,7 milioane actiuni actiuni TLV, reprezentand 0,21% din capitalul BT, insa el actioneaza concertat la BT cu firma sa inregistrata in Cipru, Castorius Limited, care detine 107,8 milioane de actiuni, reprezentand 4,89% din capitalul BT. In total, Horea Ciorcila impreuna cu Castorius Limited detin 5,1% din actiunile BT.
BT deruleaza de cativa ani “un sistem de remunerare care sa asigure respectarea principiului performantei pe termen lung si a unui program de fidelizare a salariatilor pe o perioada de cel putin 3 ani”, resursele provenind din propriile actiuni rascumparate de banca.
In cadrul Adunarii Generale a Extraordinare a Actionarilor (AGE) din 30 aprilie 2014, s-a decis rascumpararea a maxim 17 milioane de actiuni, in valoare de aproximativ 29 milioane lei, reprezentand 0,77% din totalul capitalului social, pe o perioada de maxim 18 luni, la un pret minim egal cu pretul de piata de la BVB si de maxim 2,5 lei.
In 2013, programul de recompensare si fidelizare a angajatilor BT a fost in valoare de doar 12,6 milioane lei, aferent unui numar de numai 10 milioane de actiuni, iar in 2012 de 9,3 milioane actiuni.
Cine primeste actiuni gratuite
Cei care primesc actiuni sunt in principal administratorii Băncii Transilvania, membrii Comitetului Executiv de Management, directori ai societăţilor subsidiare, directorii şi directorii adjuncţi ai direcţiilor din Centrală şi unităţilor teritoare, directori operaţiuni, dealeri (de piaţă valutară), dealeri şefi, membrii echipei de implementare FLEX, şefi agenţii, şefi servicii din Centrală şi din unităţile teritoriale, experţi Centrală şi alte categorii de salariaţi din cadrul Băncii Transilvania.
Actiuni gratuite primesc si angajaţii care au dat dovadă de implicare deosebită în realizarea obiectivelor băncii, unităţii sau direcţiei din care fac parte şi/sau pe care le conduc, au obţinut calificativul “bine” la obiectivele calitative individuale şi la performanţă în îndeplinirea sarcinilor cheie aşa cum se arată în fişa de post, îşi asumă obiectivele băncii din planurile strategice curente şi de perspectivă, au o conduită morală, profesională, socială în acord cu standardele băncii, se implică activ şi eficient în promovarea intereselor şi produselor băncii şi promovează buna comunicare şi creează un climat de muncă adecvat realizării unor performanţe deosebite.
In 2012, cheltuielile cu salariile membrilor Consiliului de Administratie si Conducerii bancii au fost de 3,257 milioane lei, fata de 3,744 milioane lei in 2011, conform raportului anual al bancii.
Consiliul de Administratie al BT este format in prezent din urmatoarele persoane:
Horia Ciorcila – Presedinte
Roberto Marzanati – Vicepresedinte
Peter Franklin – Membru
Radu Palagheanu – Membru
Costel Ceocea – Membru
Carmen Retegan – Membru
Vasile Puscas – Membru
Conducerea BT este urmatoarea:
Omer Tetik – Director General
Nicolae Tarcea – Director General Adjunct, Chief Risk Officer
Luminita Runcan – Director General Adjunct, Trezorerie
Leontin Toderici – Director General Adjunct, Chief Operations Officer
Gabriela Nistor – Director General Adjunct, Retail Banking
Andrei Dudoiu – Director General Adjunct, Companii
George Calinescu – Director General Adjunct Financiar
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii