Dobanzile la credite si depozite scad la noi minime istorice

Autor:

Bancherul.ro
2014-05-05 15:42

Statisticile BNR publicate astazi arata ca dobanzile la depozitele si creditele noi in lei pentru populatie au scazut in martie la noi minime istorice, pe fondul diminuarii dobanzii de referinta a bancii centrale si a ratelor pe piata interbancara (ROBOR). Astfel, bancile platesc acum pentru depozitele la termen de maxim 1 an constituite de persoanele fizice o dobanda medie de 3,47%, in timp ce pentru creditele de consum, populatia plateste o dobanda anuala efectiva (DAE) de sub 2%, mai exact 11,90%.

In februarie, dobanda medie la depozite era de 3,57%, iar la credite de 12,31%.

In urma cu un an, in martie 2013, dobanda la depozite era de 5,55% pe an, asadar cu peste doua puncte mai mare, in timp ce pentru creditele de consum (de nevoi personale), dobanda era de 15,79%, cu aproape 4 puncte mai ridicata.

Nici pentru depozitele la termen mai mare de 1 an, pana la 2 ani, bancile nu sunt dispuse sa majoreze dobanda, aceasta fiind mentinuta la 4,13% in martie. In urma cu un an, aceasta era 5,96%.  In schimb, in cazul economiilor de peste 2 ani, rata dobanzii este in crestere: 3,22%, fata de 3,17% in februarie. In urma cu un an era 4,42%.

Si pentru depozitele firmelor dobanda a atins un minim istoric in martie, de 2,07%, fata de 2,67% in februarie si 4,73 in martie 2013.

In privinta creditelor pentru locuinte pentru populatie, DAE in lei a scazut in martie la 5,62%, fata de 5,72% in februarie si 5,55% in ianuarie. In urma cu un an, in martie 2013, dobanda la aceste credite era 8,89%.

In cazul creditelor in lei pentru firme, cu valori de pana la echivalentul unui milion de euro, dobanda este in stagnare: 7,37% in martie, fata de 7,72% in februarie si 7,05% in ianuarie. In urma cu un an, dobanda era 10,21%.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii