Banca Centrală Europeană (BCE), condusa de Mario Draghi (foto) a mentinut astazi neschimbată dobânda de politică monetară la 0,25%, chiar dacă în martie rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani, la 0,5%, starnind temeri privind riscul unei dezinflatii.
Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a menţine nemodificat costul creditului era una aşteptată de majoritatea analiştilor, în condiţiile în care Eurostat a anunţat, luni, că rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna martie până la 0,5%, de la nivelul de 0,7% înregistrat în februarie, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.
Deşi preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent că deflaţia nu este o ameninţare pentru zona euro, unele dintre statele membre suferă deja din cauza acestui fenomen, iar Fondul Monetar Internaţional a tras un semnal de alarmă faţă de riscul unei scăderi prelungite a preţurilor de consum, potrivit Reuters.
Şeful FMI, Christine Lagarde, a solicitat, miercuri, Băncii Centrale Europene (BCE) şi Băncii Japoniei (BoJ) să continue politicile monetare de relaxare în vederea contracarării inflaţiei scăzute.
‘Este nevoie ca BCE să adopte o relaxare suplimentară a politicilor monetare, prin măsuri neconvenţionale”, pentru a lupta împotriva inflaţiei scăzute, a afirmat Lagarde.
O inflaţie scăzută complică sarcina Băncii Centrale Europene de a sprijini relansarea fragilă a economiei blocului comunitar.
Tot joi, BCE a decis să menţină nemodificată rata dobânzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,75%.
Dobânzile scăzute pot stimula creşterea economică, însă BCE are la dispoziţie un spaţiu de manevră limitat pentru o nouă reducere a dobânzii de bază.
Unii analişti sunt de părere că BCE ar putea adopta alte măsuri, precum oferirea de credite ieftine băncilor, care, la rândul lor, ar putea să le acorde companiilor.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii