Rata creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc va scadea de la aproape 22% in prezent la 17%, dupa implementarea noului sistem unitar de raportare la nivel european conform normelor Autoritatii Bancare Europene (EBA), a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu (foto).
Noile norme de raportare prevad includerea si titlurilor de stat din portofoliile bancilor in calculul ratei neperformantelor, nu doar a stocului de credite pentru persoane fizice si companii, ceea ce va face ca ponderea neperformantelor in total active sa scada.
“Până acum la nivel european se utilizau instrumente diferite de măsurare. Aceste instrumente nu vor mai fi diferite pentru că Autoritatea Bancară Europeană a stabilit ghidurile de calcul pentru indicatori, astfel că la final de an vom folosi aceeaşi unitate de măsură pentru toate ţările. Din simulările pe care le-am făcut la Banca Naţională, există elemente care vor duce la o scădere a ratei creditelor neperformante, undeva pe la 17% din total sistem”, a spus Olteanu, citat de Mediafax.
“Am fost prudenţi până acum în a include titlurile de stat în calcul, ci doar titlurile private. Va fi o reducere din punct de vedere contabil, dar acest indicator va face mai atractivă România în ochii investitorilor care vor să vină pe piaţa de distressed”, a adaugat el.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii