Dupa mai bine de trei ani de la izbucnirea scandalului clauzelor abuzive din contractele de credit si a proceselor dintre banci si clienti, sustinuti de avocati deveniti celebri, precum Gheorghe Piperea, functionarii BNR descopera ca acestea au un risc reputational imens asupra bancilor si le provoaca pierderi.
Ba chiar functionarii BNR se dovedesc aproape cinici, sustinand ca au avertizat bancile cu privire la acest risc, uitand ca in 2010, atunci cand s-a implementat OUG 50, cea care a declansat seria de procese dintre banci si clienti, banca centrala a jucat politica strutului, preferand sa nu-si asume si ea acest risc reputational.
A lasat ANPC-ul, implicat politic, sa-si bata joc de respectiva lege, desi era constienta de neputinta ARB in a transa aceasta problema delicata.
Alexandru Paunescu (foto), seful Directiei Juridice din cadrul BNR, spune ca banca centrala a avertizat bancile sa evite intrarea in litigii, precum cele cu care se confrunta in prezent pe tema clauzelor abuzive din contractele de credit, intrucat acestea implica un risc reputational care le provoaca pierderi.
“În repetate rânduri, reprezentanţi ai Băncii Naţionale au solicitat, au atras atenţia asupra riscurilor de pierdere – efecte pecuniare asupra instituţiei de credit – în contextul existenţei unor litigii şi am solicitat instituţiilor de credit să depună toate eforturile astfel încât să preîntâmpine apariţia unor litigii. Evident, acest lucru este imposibil. (…) Este de ajuns să ne uităm doar în presă cât de mediatizate sunt aceste litigii, cât de afectată este imaginea băncilor şi reputaţia acestora”, a afirmat Păunescu la conferinţa “Colocviile juridice ale Băncii Naţionale a României”.
Iata insa ca lipsa de intelepciune a lui Isarescu si Vasilescu in abordarea acestei chestiuni delicate se razbuna acum, cand BNR este acuzata de toata lumea ca a contribuit la haosul in care a ajuns acum sistemul bancar, cu procese colective in care sunt implicati mii de clienti.
Concret, in loc sa impuna bancilor sa ajunga la un acord amiabil cu clientii, Isarescu si Vasilescu le-au lasat sa pastreze dobanzile ridicate pe care le-au majorat abuziv dupa criza, in ciuda tuturor asteptarilor si tendintei pietei dobanzilor, in scadere.
Odata raul facut, BNR a fost nevoita sa sustina, in scrisoarea de intentie cu FMI, ca OUG 50 sa nu se aplice retroactiv, dupa ce a descoperit ca scandalul ar putea aduce bancilor pierderi masive.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii