Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să adopte măsuri suplimentare de stimulare dacă perspectiva privind inflaţia se deteriorează, deşi în prezent nu sunt semne de deflaţie în zona euro, a declarat duminică preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, după reuniunea G20 din Australia, transmite Bloomberg.
‘Nu avem nici o dovadă că oamenii îşi amână planurile de cheltuieli aşteptând să cumpere acelaşi produs la un preţ mai scăzut, cu alte cuvinte nu sunt semne de deflaţie în zona euro. Suntem conştienţi de riscuri. Consiliul guvernatorilor BCE este decis să acţioneze în cazul în care aceste riscuri sunt în creştere’, a afirmat şeful BCE.
Acesta a dat asigurări că zona euro se redresează, încrederea investitorilor a crescut şi cererea este în creştere.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna ianuarie 2014, până la 0,7%, de la nivelul de 0,8% înregistrat în decembrie 2013, arată o estimare preliminară publicată recent de Oficiul european de statistică (Eurostat).
În urma acestei scăderi, rata anuală a inflaţiei în zona euro a revenit la nivelul din luna octombrie 2013, când zona euro a înregistrat cea mai scăzută inflaţie din ultimii patru ani. Economiştii se aşteptau ca preţurile de consum în zona euro să crească uşor, până la 0,9% în ianuarie, un nivel care este mult sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană.
În decembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a revizuit în jos estimările privind rata inflaţiei în zona euro pentru 2013 şi 2014, până la 1,4%, şi, respectiv, 1,1%. În plus, potrivit primelor prognoze pentru 2015, media inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.
Deflaţia, o scădere cronică a preţurilor, afectează întreaga economie, deoarece consumatorii evită să facă achiziţii în aşteptarea unor noi reduceri de preţuri, ceea ce afectează cererea şi forţează companiile să-şi reducă cheltuielile şi angajările, creând astfel un efect în spirală.
• BCE semnează Memorandumul de înțelegere cu autoritățile naționale competente din șase state membre ale UE care nu participă la supravegherea bancară europeană. • Țările care fac obiectul Memorandumului sunt Cehia, Danemarca, Polonia, România, Suedia și Ungaria.• Memorandumul consolidează cooperarea în materie de supraveghere prin partajarea de informații și promovează o cultură comună în domeniul supravegherii.Banca Centrală Europeană (BCE) a încheiat un Memorandum de înțelegere multilateral cu autoritățile naționale competente (ANC) ale celor șase state membre ale UE care nu participă la supravegherea bancară europeană, conform unui comunicat de presa, in care se adauga:Memorandumul va asigura un cadru prin intermediul căruia Cehia, Danemarca, Polonia, România, Suedia și Ungaria vor face schimb de informații și își vor coordona activitățile de supraveghere.Acordul urmărește să intensifice în continuare cooperarea în materie de supraveghere la nivel european, pe fundamentul... detalii
Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%, in cadrul unei conferinte de presa sustinute de Christine Lagarde, președinta BCE, si Luis de Guindos, vicepreședintele BCE.Iata... detalii
Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda de referinta pentru tarile din zona euro cu 0,75 puncte, la 2% pe an, din cauza cresterii substantiale a inflatiei, ajunsa la aproape 10% in septembrie, cu mult peste tinta BCE, de doar 2%.In aceste conditii, BCE a anuntat ca va continua sa majoreze dobanda de politica monetara.De asemenea, BCE a luat masuri pentru a reduce nivelul imprumuturilor acordate bancilor in perioada pandemiei coronavirusului, prin majorarea dobanzii aferente acestor facilitati, denumite operațiuni țintite de refinanțare pe termen mai lung (OTRTL).Comunicatul BCEConsiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. Prin această majorare substanțială a ratelor dobânzilor pentru a treia oară consecutiv, Consiliul guvernatorilor a înregistrat progrese considerabile în procesul de retragere a măsurilor acomodative de politică monetară. Consiliul... detalii
Dobânda pe termen lung pentru România a scăzut în septembrie 2022 la valoarea medie de 8,07%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator, cu referința la un termen... detalii