Conform Indicilor preturilor proprietatilor rezidentiale publicati de Institutul National de Statistica, pe baza informatiilor culese de la notari, asadar preturile reale la care s-a realizat vanzarea-cumpararea de locuinte, nu cele din anunturile de vanzare publicate de diversi dezvoltatori sau portaluri imobiliare, pretul apartamentelor si caselor s-a stabilizat in ultimii doi ani la un nivel de 30% din pretul din 2009, cand statistica a inceput sa culeaga datele despre proprietatile rezidentiale.
Dupa cum se vede si din graficul realizat pe baza datelor furnizate de Institutul National de Statistica, pretul caselor si apartamentelor a scazut puternic, cu aproximativ 30%, in perioada 2010-2011, dupa o stagnare in 2009.
Scaderea preturilor s-a intrerupt in 2012, iar in 2013 s-a mentinut la niveluri apropiate, ba chiar exista usoare tendinte de crestere, in cazul anumitor tipuri de locuinte, precum casele sau apartamentele din provincie.
Astfel, in cazul caselor, pretul acestora a crescut cu 3,23% in trimestrul 3 din 2013, fata de aceeasi perioada din 2012, in timp ce in cazul apartamentelor, cresterea a fost mai modesta, de doar 0,59%.
Indicele rezidential al Institutului de Statistica masoara doar evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale (apartamente si case) fata de anul 2009, de cand institutia a inceput sa colecteze datele de la notari, nu prezinta si preturile medii ale apartamentelor si caselor.
Astfel, la finalul trimestrului 3 din 2013, pretul caselor si apartamentelor era mai mic cu 27,13% fata de preturile din trimestrul 3 din 2009, dar in crestere cu 0,59 de puncte de baza (0,59%) fata de valorile inregistrate in trimestrul 3 din 2012, cand scaderea fata de 2009 era de 27,72%.
Pretul apartamentelor din Bucuresti continua sa scada
Este pentru prima data in ultimii 2 ani cand preturile proprietatilor rezidentiale inregistreaza o crestere, dupa ce in fiecare din ultimele 6 trimestre se inregistrasera scaderi. Astfel, daca in primul trimestru din 2012, pretul imobilelor era mai mic cu 24,08% fata de aceeasi perioada din 2009, in primele trei luni din 2013 valoarea locuintelor a scazut cu 24,73%.
Pretul apartamentelor a crescut in trimestrul 3 din 2013 cu doar 0,15 puncte de baza, scaderea fata de 2009 fiind de 28,38%, fata de 28,53% in trimestrul 3 din 2012.
In schimb, pretul caselor a inregistrat un avans mult mai puternic, de 3,23 puncte de baza (3,23%). Fata de 2009, scaderea este de doar 19,6% in trimestrul 3 din 2013, fata de 22,83% in aceeasi perioada din 2012.
De altfel, pretul caselor a inceput sa creasca inca din ultimul trimestru din 2012, dupa o scadere permanenta in primele trei trimestre ale aceluiasi an. In 2013, ritmul de crestere a pretului caselor s-a aplatizat insa, iar in trimestrul 3 a scazut cu 1,13%, ceea ce nu indica o tendinta clara de revenire a preturilor.
In privinta zonelor tarii, apartamentele din Bucuresti inregistreaza o continua scadere, pretul acestora fiind mai mici cu 35,59% fata de 2009, in timp ce preturile apartamentelor din restul tarii sunt in crestere, valoarea acestora fiind in scadere cu doar 21,54%.
Despre indicele preturilor imobilelor rezidentiale realizat de INSSE
Elaborarea metodologiei de calcul a început în anul 2008 în baza unei colaborari între Institutul National de Statistica (INS) – Banca Nationala a României (BNR) –Uniunea Nationala a Notarilor Publici din România (UNNPR). Colectarea informatiilor de la birourile notariale a început cu luna ianuarie 2009 si se realizeaza de catre INS cu sprijinul camerelor teritoriale ale notarilor publici.
Indicele masoara evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale fata de anul 2009 (anul de începere al anchetei).
Precizari metodologice
Scopul indicelui
Indicele este calculat pe baza anchetei desfasurata cu ajutorul birourilor notariale începand cu anul 2009.
Obiectivul cercetarii este de a masura evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale fata de anul 2009 (anul de începere al anchetei) si nu de a calcula pretul mediu/mp sau o valoare medie per tranzactie în functie de numarul de camere sau suprafata utila.
Colectarea datelor
Datele sunt colectate pe baza unui chestionar electronic cu o periodicitate lunara.
Variabila colectata prin ancheta preturilor proprietatilor rezidentiale1 face referire la valoarea per tranzactie (contract de vanzare-cumparare) autentificata de catre notarii publici.
In vederea stabilirii cat mai exact a caracteristicilor care influenteaza pretul tranzactiei au fost solicitate si informatii cu privire la:
– Locatia amplasarii imobilului
– Anul construirii
– Tipul cladirii
o Cladire de tip bloc
– Suprafata utila si construita
– Nivelul la care se afla locuinta
o Cladiri individuale
– Suprafata utila si construita
– Suprafata teren
– Garaj
– Alte caracteristici calitative:
o Tipul locuintei
o Gradul de confort al locuintei
o Incalzire
o Tipul de finisaj
o Starea de intretinere a locuintei
o Materialele de constructie
o Amplasarea imobilului
Metoda de calcul
Indicele este un indice agregat de tip Laspeyres, care presupune masurarea evolutiei preturilor in perioada curenta fata de o perioada de baza (2009) pentru cladiri de tip apartament, cladiri individuale si total proprietati rezidentiale.
Pentru calculul indicelui de pret pentru cladirile de tip apartament au fost luate in considerare urmatoarele criterii:
– suprafata utila în conformitate cu Legea locuintei nr. 114/96 actualizata si revizuita
– expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobiliare
Pentru calculul indicelui de pret pentru cladirile individuale au fost luate în considerare urmatoarele criterii:
– suprafata utila în conformitate cu Legea locuintei nr. 114/96 actualizata si revizuita
– expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobiliare
– Suprafata terenului adiacent locuintei sa nu fie mai mare de 10.000 mp.
Metoda de estimare folosita este metoda ‘hedonica’, care are la baza o functie de regresie prin care se masoara corelatia dintre variabila dependenta (pretul tranzactiei) si caracteristicile reprezentative pentru formarea preturilor proprietatilor rezidentiale.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii