Romania se afla printre tarile din estul Europei afectate de reducerea expunerilor bancilor straine, care continua sa-si retraga fondurile disponibile pentru finantarea economiei si populatiei, afectand astfel revenirea economiei, arata ultimele statistici privind dezintermedierea (Deleveraging Monitor) publicate de FMI si BERD.
In trimestrul 3 din 2013, reducerea expunerilor din Romania ale bancilor straine au insumat aproximativ 3% din PIB-ul tarii, estimat pentru 2013 la aproximativ 150 de miliarde de euro, iar de la inceputul lui 2009 finantarile au fost reduse in total cu 12% din PIB, adica in jur de 18 miliarde de euro, conform datelor publicate vineri de FMI.
Intr-un comunicat al Initiativei Vienna 2 se arata ca, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale, bancile straine au continuat si in T3 2013 sa-si reduca expunerile din Europa Centrala si de Est, în linii mari în același ritm ca și în T2 2013.
Aceasta tendinta sporeste ingrijorarea ca retragerea expunerilor bancilor straine s-ar putea intensifica odata cu decizia Fed-ului american de a-si reduce progresiv programul de achizitie de obligatiuni, ceea ce inseamna o diminuare a lichiditatilor din pietele financiare mondiale.
Motiv pentru care conditiile de finantare externa pentru tarile din estul Europei devin mai dificile, costul imprumuturilor fiind in crestere, la fel si iesirile investitiilor de portofoliu.
Creșterea creditelor acordate sectorului privat a rămas scăzuta în majoritatea tarilor, imprumuturile pentru firme fiind inca in teritoriu negativ.
B ăncile din țările care au suferit o reducere a finanțării bancare de peste 10% din PIB de la finele lui 2009 (Ungaria, Slovenia, Letonia, Lituania, Croația, Bulgaria, România și Ucraina) au următoarele caracteristici: deteriorare semnificativă a calității activelor, nivel scăzut al profitabilității și dependență ridicată de finanțarea venită de la băncile mamă.
In aceste conditii, perspectivele pentru 2014 indica faptul ca reducerea finantarilor externe va continua, fiind influentata in principal de reducerea stimulilor financiari ai Fed, precum si de viitoarele teste de stres asupra sectorului bancar derulate de Banca Centrala Europeana. In plus, recentul episod de volatilitate subliniaza provocări care vor persista probabil de-a lungul perioadei de tranzitie spre dobanzi mai ridicate la nivel mondial, arata documentul elaborat de Vienna Initiative.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii