Economistii bancilor nu exclud ca guvernul sa rupa acordul cu FMI, pentru a putea adopta masuri populiste in prag de alegeri. Consecintele?

Autor:

Bancherul.ro
2014-02-11 13:39

Refuzul presedintelui Traian Basescu de a semna scrisoarea de intentie cu FMI ar putea fi un bun motiv pentru premierul social-democrat Victor Ponta sa rupa acordul cu institutia financiara internationala, in scopul cresterii flexibilitatii executivului in a adopta masuri sociale in prag de alegeri. Aceasta este opinia economistilor ING Vlad Muscalu si Mihai Tantaru, intr-o analiza publicata astazi.

Opinie ce poate parea surprinzatoare, in conditiile in care atat reprezentantii sectorului bancar cat si BNR sustin continuarea acordului cu FMI, nu neaparat ca sursa de noi imprumuturi ci ca garantie pentru stabilitatea tarii si mai ales pentru continuarea reformelor structurale.

Numai ca escaladarea tensiunilor politice prilejuite de schimbarile in guvern si aparitia unei noi aliante politice creata in vederea alegerilor pentru Parlamentul European, (Uniunea Social Democrata), ca alternativa la USL, in cazul iesirii liberalilor de la guvernare, creste semnificativ riscul intreruperii actualului acord cu FMI, apreciaza economistii ING.

Ei considera ca „incetarea acordului ar avea un impact limitat, date fiind fundamentele economice imbunatatite ale Romaniei, precum si lipsa de apetit pentru reforma, manifestata chiar in cadrul actualului acord”.

Posibila despartire de liberali ar deschide calea catre potentiale masuri populiste, apreciaza economistii ING, mai ales daca acordul cu FMI nu ar mai fi in vigoare. „Preferam totusi sa credem ca o economie in revenire va limita nevoia pentru astfel de experimente fiscale”, conchid economistii bancii.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii

Creditare iresponsabila promovata de un broker

„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii

Inflatia este si consecinta cresterii salariilor

Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii