Pe piața din România doar 8-10 bănci sunt active pe partea de creditare, restul sunt în stand-by, apreciaza Laszlo Diosi (foto), directorul general al OTP Bank.
“După feedback-ul colegilor din sucursale, nu sunt mai mult de 8-10 bănci cu care suntem în competiție pe partea de creditare. Sunt câteva bănci mari, vreo 3-4, sunt și jucători mai mici, dar ceilalți sunt în stand-by. Noi nu simțim competiție din partea celorlalți”, a spus Laszlo Diosi, citat de Agerpres.
Cu toate acestea, oficialul OTP Bank susține că în România sunt prea multe bănci universale, dar care au o cotă de piață mică, de sub 1%.
“Pe termen mediu 5-10 trebuie să închidă, să fuzioneze sau să se transforme în bănci de nișă. Este surprinzător că sunt atâtea bănci. Va fi o schimbare pe piață, dar se va face foarte încet”, a declarat Laszlo Diosi.
În opinia șefului OTP Bank, soarta băncilor mici este complicată pentru că în cazul unui portofoliu mic de clienți nu este ușor să vinzi. Cumpărătorii vor bănci cu o cotă de piață mare pentru că eforturile de integrare sunt similare pentru băncile mici și cele mari. Din acest motiv reprezentantul OTP Bank nu crede în fezabilitatea fuziunilor dintre 3-4 bănci mai mici. Aprobările de la oficialități durează, clienții nu vor să aștepte, iar în final rezultatul ar putea fi unul mai slab, respectiv o bancă mai mică decât suma celor care au fuzionat.
În ceea ce privește decizia BNR de a reduce dobânda cheie, Laszlo Diosi susține că banca centrală nu ar trebui să meargă mai departe cu reducerea dobânzilor pentru că este un joc periculos.
“Randamentele la titluri de stat au început să scadă și dacă investitorii văd că aceleași venituri le pot obține și în țări precum Franța, atunci nu vor mai investi, iar acest lucru se resimte deja la nivel de curs de schimb care s-a depreciat foarte repede. De asemenea, românii se confruntă cu un fenomen nou, dobânzi la depozite de 2-3%. Nu sunt obișnuiți. Soluția o constituie fondurile de investiții, chiar dacă unii cetățeni acestea sunt asociate cu FNI, însă această percepția se poate schimba în timp”, a spus Diosi.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii