Creşterea economică înregistrată anul trecut de România a fost probabil una de ‘aproape’ 3%, peste estimările Guvernului, în condiţiile în care consumul şi-a revenit în trimestrul patru, a declarat marţi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, pentru Bloomberg.
“În primele nouă luni, am avut o creştere de 2,7% iar pe ansamblul anului avansul va fi cuprins între 2,5% şi 3%”, a spus Voinea la conferinţa Euromoney de la Viena. “Dacă a avut loc o revenire a consumului, şi există motive să credem că aşa a fost, în special în luna decembrie, atunci ne vom apropia de 3%”, a apreciat ministrul delegat pentru Buget.
În trimestrul al treilea al anului trecut, economia României a crescut cu 4,1% în ritm anual, cea mai bună performanţă din ultimii doi ani, graţie exporturilor şi unei recolte bune.
De asemenea, Liviu Voinea a mai spus că precedenta scrisoare de intenţie trimisă Fondului Monetar Internaţional de Guvernul de la Bucureşti şi una nouă ce va fi discutată luna aceasta ar urma să fie aprobate de boardul instituţiei financiare internaţionale cândva în primăvara acestui an.
La sfârşitul anului trecut, preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze scrisoarea de intenţie din cauza unei dispute pe tema accizei la combustibili.
“Nu a avut loc o suspendare a acordului cu FMI”, a spus Liviu Voinea. “Chiar şi în absenţa unei scrisori aprobate noi implementăm toate măsurile. Acelaşi lucru este valabil şi pentru memorandumul cu Uniunea Europeană, în cazul căruia nu există probleme pentru că revizuirile au loc odată la şase luni astfel că în luna ianuarie va fi prima revizuire”, a adăugat Liviu Voinea.
În luna decembrie 2013, boardul FMI a anulat o analiză a progreselor realizate de România în conformitate cu acordul preventiv precizând că Guvernul de la Bucureşti trebuie să adopte politici fiscale necesare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în conformitate cu acordul cu FMI.
Ulterior, Guvernul de la Bucureşti a decis amânarea accizei la carburanţi iar şeful statului a promulgat Bugetul pentru anul în curs.
O misiune a FMI este programată să ajungă la Bucureşti în a doua parte a lunii ianuarie.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii