Declaratiile de ieri ale guvernatorului Mugur Isarescu in care sugera ca ar trebui sa ne asteptam la o depreciere a leului si la un curs mai volatil, ce poate urca sau scadea cu pana la 5%, a afectat astazi, cum era de asteptat, evolutia monedei nationale, care si-a pierdut destul de mult din valoare: de la 4,4979 lei/1 euro ieri la 4,5290 pentru 1 euro astazi.
Cei care sufera in urma deprecierii leului sunt si romanii care au credite in euro, majoritatea fiind imprumuturi pe termen lung, pentru locuinte, masina sau alte bunuri de valoare ridicata.
Conform datelor Biroului de Credit furnizate Bancherul.ro, in prezent exista 609.000 de credite in euro ale persoanelor fizice, cu o valoare cumulata de 16,8 miliarde euro.
Romanii trebuie sa plateasca pentru aceste credite rate lunare totale de aproximativ 120 de milioane de euro lunar, daca luam in calcul un credit mediu cu o dobanda de 6% pe o perioada de 20 de ani.
Daca toate aceste rate ar fi trebuit platite ieri, atunci romanii ar fi trebuit sa cumpere cele 120 milioane euro cu 539,7 milioane lei, la cursul de ieri, de 4,4979 lei.
Astazi insa, dupa “interventia” guvernatorului Isarescu, valoarea ratelor romanilor cu credite in euro a crescut cu 3,8 milioane lei, la 543,5 milioane lei, ca efect al cresterii cursului la 4,5290 lei.
Fata de luna trecuta, cand cursul se afla la 4,45 lei, rata la creditele in euro a crescut cu 9,3 milioane lei.
Cat creste rata la un credit Prima Casa
Sa vedem acum cum este afectat un singur roman care are un credit Prima Casa cu o valoare de 37.000 de euro (media acestor tipuri de imprumuturi) pe 30 de ani, cu o dobanda de 6%: ieri ar fi platit pentru rata lunara de 221 de euro suma de 994 de lei, iar astazi trebuie sa scoata din buzunar cu 7 de lei mai mult, adica 1001 lei.
Fata de luna trecuta, rata a crescut cu 17 lei.
Acesta este riscul unui credit in valuta.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii